ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2024 14:51

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Eξτρα ενίσχυση σε βαμβάκι, ντομάτα και κινόα

Εξετάζει το ΥΠΑΑΤ για περιβαλλοντικούς λόγους

Τη χορήγηση μιας Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, ύψους έως 31,7 ευρώ/στρέμμα, στους βαμβακοπαραγωγούς όλης της χώρας, εφόσον ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, στοιχειοθετεί μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) και του ΥΠΑΑΤ, τα βασικά σημεία της οποίας δημοσιοποίησε η «Ύπαιθρος Χώρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η μελέτη βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος διόλου τυχαία προανήγγειλε από το βήμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάμβακος μια «πιλοτική παρέμβαση» στην καλλιέργεια, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα υλοποιηθεί από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Στόχος της ΔΟΒ, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρός της, Ευθύμης Φωτεινός, είναι στο μέτρο να «ενταχθούν οριζόντια και με το ποσό που αναφέρει η μελέτη όλοι οι παραγωγοί και όλες οι εκτάσεις που θα σπαρθούν με βαμβάκι την άνοιξη του 2025». Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί ένα κονδύλι της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να αντληθεί από τα περιβαλλοντικά μέτρα της ΚΑΠ. Η μελέτη που συντάχθηκε από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Μπιλάλη πραγματεύεται τη χορήγηση μιας αντίστοιχης ενίσχυσης στη βιομηχανική ντομάτα, αλλά και στην κινόα, μια καινοτόμο καλλιέργεια με αρκετές προοπτικές, όπως αναφέρεται, για τη χώρα μας. Ειδικότερα, στην περίπτωση της ντομάτας, καταλήγει σε μια πρόταση για επιδότηση 70,4 ευρώ/στρέμμα, ενώ για την κινόα η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 42,22 ευρώ/στρέμμα.
Με τη στρατηγική μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις καλλιέργειες βάμβακος απαιτούνται κάποιες αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη, αφορούν κυρίως την καλλιεργητική πρακτική. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει αύξηση των χειρωνακτικών σκαλισμάτων, με σκοπό τη μείωση χρήσης γεωργικών μηχανημάτων, που απαιτούν καύσιμο (ντίζελ). Ακόμα, προτείνεται αλλαγή των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων σε νέου τύπου (με παρεμποδιστές) και οργανικά, τα οποία είναι πιο κοστοβόρα. Με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από τις καλλιέργειες βάμβακος, αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 20%. Για να εξισορροπηθούν τα έξοδα και οι απώλειες αυτές, αλλά και να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, προτείνεται μια τιμή επιδότησης, η οποία, έπειτα από υπολογισμούς, ανέρχεται στα 317 ευρώ ανά εκτάριο, ή 31,7 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίστοιχα με το βαμβάκι, έτσι και με τις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας θα πρέπει να αυξηθούν τα χειρωνακτικά σκαλίσματα, με σκοπό τη μείωση χρήσης μηχανημάτων για την αντίστοιχη δουλειά. Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση, το κόστος του παραγωγού αυξάνεται με την αγορά παρεμποδισμένων λιπασμάτων ή και οργανικών λιπασμάτων, τα οποία κοστίζουν περισσότερο από τα συμβατικά. Στην περίπτωση της βιομηχανικής ντομάτας, η μείωση της παραγωγής αγγίζει το 5%. Η τιμή επιδότησης, σε αυτή την περίπτωση, υπολογίστηκε στα 704 ευρώ ανά εκτάριο, ή 70,4 ευρώ ανά στρέμμα. Στην περίπτωση της κινόα, κρίνεται επίσης απαραίτητη η αύξηση των χειρωνακτικών σκαλισμάτων, με σκοπό τη μείωση χρήσης καυσίμου για τα μηχανικά σκαλίσματα. Επίσης, το κόστος του παραγωγού και σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται με τη χρήση των παρεμποδισμένων και οργανικών λιπασμάτων, δεδομένου του υψηλότερου κόστους τους. Η μείωση της παραγωγής στην καλλιέργεια της κινόα υπολογίζεται στο 20%. Το ύψος της επιδότησης στη συγκεκριμένη περίπτωση υπολογίζεται στα 422,2 ευρώ ανά εκτάριο, ή 42,22 ευρώ ανά στρέμμα. Όπως σημειώνει η «ΥΧ» η επιδότηση (αν) θα δοθεί με βάση τις εκτάσεις και όχι την παραγωγή.

 

Επενδύσεις για αποκατάσταση των ζημιών

Προαπαιτούμενο η αναγνώριση της φυσικής καταστροφής

Ενεργή θα παραμείνει έως τις 30 Απριλίου η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Υπομέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» του ΠΑΑ 2014-2020, ύψους 45 εκατ. ευρώ. Εφαρμογή καθεστώτος: Το εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται στις ΠΕ Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, τον Δήμο Δομοκού της ΠΕ Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγη επίσης από την κακοκαιρία Daniel, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της ΠΕ Έβρου, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που επλήγησαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά του Αυγούστου 2023, παρέχοντας στήριξη για επανόρθωση ζημιών κεφαλαίου σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν την ανασύσταση ζημιών ζωικού κεφαλαίου, αποκατάσταση ζημιών πάγιου κεφαλαίου και εξοπλισμού. Προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του καθεστώτος είναι η έκδοση απόφασης (απόφαση αναγνώρισης) για την επίσημη αναγνώριση της φυσικής καταστροφής που έχει πλήξει μια περιοχή, και η οποία αφορά τουλάχιστον το 30% του γεωργικού δυναμικού που επλήγη από τη φυσική καταστροφή. Ποσοστό στήριξης: Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό στήριξης ανέρχεται έως το 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά παραγωγό θα ανέρχεται έως τα 250.000 ευρώ σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης ή ανέγερσης γεωργικών κτιρίων και κατασκευών όταν έχει επέλθει ολοσχερής καταστροφή, ενώ σε περιπτώσεις επιδιόρθωσης υφιστάμενης κτηριακής εγκατάστασης έως τα 100.000 ευρώ.

 

Προς νέα διοίκηση στον ΕΛΓΑ

Αναμένεται να μετέχει και συνεταιριστής από τον ν. Λάρισας

Ζήτημα ωρών είναι οι αλλαγές στη διοίκηση του ΕΛΓΑ που δρομολογεί η κυβέρνηση και οι οποίες κινούνται σε αντίστροφη λογική από εκείνη που ακολουθήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ο πρόεδρος του Οργανισμού διατηρείται, ενώ το Δ.Σ. αναμένεται να στελεχωθεί από νέα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα διοίκηση θα μετέχει και συνεταιριστής από τον νομό Λάρισας. Από το Δ.Σ. του Οργανισμού έχουν ήδη υποβάλει την παραίτησή τους ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Φερετζάνης, ο οποίος αναλαμβάνει διευθυντής στο γραφείο της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, αλλά και ο προερχόμενος από τον αγροτικό χώρο Χρήστος Γιαννακάκης. Επιπλέον, αποχωρεί και η Αικατερίνη Δαρδαμάνη, η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα στο γραφείο του γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργου Στρατάκου. Στον Οργανισμό παραμένει ο πρόεδρός του, Ανδρέας Λυκουρέντζος, η Χαρίκλεια Ζησίμου, ως εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, και η Ελισσάβετ Καλκανδή, ως η αιρετή εκπρόσωπος του προσωπικού του Οργανισμού.

 

Μέχρι την Πρωταπριλιά η προκαταβολή του ΕΦΚ

Πόση εκτιμάται ότι θα είναι

Εως την 1η Απριλίου 2024 αναμένεται, σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπεγράφη, η χορήγηση της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Το ποσό της προκαταβολής ορίζεται σε ποσοστό 50% επί του ποσού της επιστροφής του ΕΦΚ, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα (50% των ετήσιων δικαιούμενων ποσοτήτων), για το σύνολο των δραστηριοτήτων του παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2023. Οι δικαιούχοι Δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει ΕΑΕ για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα». Για την αποφυγή επιστροφής από τους παραγωγούς της προκαταβολής με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2024, ή δεν προτίθενται να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στο ΜΑΑΕ, έως και 15/3/2024. Στη δήλωση αυτή, αναγράφεται ότι ο παραγωγός δεν επιθυμεί να λάβει προκαταβολή του συγκεκριμένου φόρου.

 

Ημερίδα για το Ιπποφαές στο Μικρό Ευύδριο

Από τον Συνεταιρισμό Ενιπέας Φαρσάλων και Ομάδα Παραγωγών

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ενιπέας Φαρσάλων και η Ομάδα Παραγωγών «Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε.» διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα στο Μικρό Ευύδριο με θέμα: «Συμβολαιακή καλλιέργεια του Ιπποφαούς στην Ελλάδα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 12:00 μ. στις Εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στο Μικρό Ευύδριο Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση σχετικά με την υψηλή παραγωγικότητα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το χαμηλό κόστος παραγωγής (λόγω έλλειψης αγκαθιών), που προσφέρουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες. Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τη διασφάλιση της πώλησης της παραγωγής, για την υψηλή τεχνογνωσία της καλλιέργειά τους στην Ελλάδα, καθώς και για τη δυνατότητα συμβολαιακής καλλιέργειας με την Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε. Επίσης θα παρουσιαστούν εργαλεία χρηματοδότησης της επένδυσης μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εργαλείων. Η ημερίδα είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass