«Μας πνίγουν τα χρέη»

*Κραυγή απόγνωσης από τους Αγιώτες παραγωγούς

Δημοσίευση: 22 Απρ 2024 13:26

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Την αγανάκτησή τους εκφράζουν με επιστολή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς, και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, για την άρνηση ως τώρα της κυβέρνησης να τους αποζημιώσει για τη ζημία που υπέστησαν στην παραγωγή και στο εμπόριο προϊόντων τους από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias το περασμένο φθινόπωρο. Στην επιστολή, μάλιστα, χαρακτηρίζουν την οικονομική τους κατάσταση ως δεινή, τέτοια που δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:
«Πέρασαν επτά μήνες από την πρωτόγνωρη καταστροφή που έπληξε την περιοχή μας (DANIEL). Επτά μήνες περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας αποζημιώσει, όπως έπραξε, και καλώς έκανε, με τους συναδέλφους αγρότες της Μαγνησίας. Δεν διεκδικούμε κάτι περισσότερο, θέλουμε και εμείς την ίδια μεταχείριση. Επτά μήνες τα οικονομικά μας, πλέον, δεν μας επιτρέπουν να καλλιεργήσουμε και οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους από τα χρέη.
Όσον αφορά τα μήλα, μια δεκαετία τώρα, μετά την απώλεια της ρωσικής αγοράς (εμπάργκο), πουλάμε σε τιμές κάτω του κόστους 0,25-0,35 λεπτά ανά κιλό, με κόστος παραγωγής 0,35-0,45 λεπτά ανά κιλό. Συσσώρευση χρέους σε μορφή χιονοστιβάδας. Κάθε χρόνο εγκαταλείπονται 1000 στρέμματα μηλοειδή που μόνο το κόστος της εγκατάστασης ξεκινά από 2000-2500 ανά στρέμμα. Πολλοί αγρότες από αυτούς είναι μεγάλοι σε ηλικία και ψάχνουν για άλλες πηγές εισοδήματος αναζητώντας αλλού εύρεση εργασίας, συν ότι τους ακολουθούν χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Στα κάστανα, ένα δυναμικό προϊόν για τον δήμο μας, που πραγματικά ζωντάνεψε πολλά ορεινά χωριά που θα απειλούνταν με εγκατάλειψη, χάρη σε αυτά κρατήθηκαν οι νέοι και τους δόθηκε το κίνητρο να ασχοληθούν με την καλλιέργειά του και να την φτάσουν σε εξαιρετικό επίπεδο, αξιοζήλευτο σε όλη τη χώρα, ακόμη και στο εξωτερικό. Εδώ και μια πενταετία περίπου, όμως, οι μεγάλες απειλές της ακούνε στα ονόματα σφήκα και φαιά σήψη. Ένα έντομο και μια ασθένεια που αφανίζουν κυριολεκτικά φυτικό κεφάλαιο, παραγωγή, και κατ’ επέκταση μεταφορικά τους ίδιους τους καστανοπαραγωγούς. Η απώλεια εισοδήματος και η απώλεια φυτικού κεφαλαίου κάθε χρόνο μεγαλώνει. Να σημειωθεί δε, ότι η περιοχή μας έχει ένα φυσικό μειονέκτημα. Ορεινοί όγκοι, μικρά κτήματα, μικρούς κλήρους, πολυτεμαχισμούς, που όλα αυτά δεν μας επιτρέπουν να επιβιώσουμε εύκολα στην γη μας και προσθέτει ένα κόστος επιπλέον λόγω αυτής της γεωγραφικής μας ιδιαιτερότητας. Αν σε όλα αυτά τα ζητήματα προσθέσουμε και την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι απειλείται πλέον η οικονομική ζωή του δήμου μας. Όλη η οικονομική ζωή της περιοχής μας, οι επαγγελματίες, τα καταστήματα, η αγορά της Αγιάς.
Η απώλεια παραγωγής είναι 70% (συγκομιδή -40%, μετασυλλεκτικά -30%, ωριμότητα, σχίσιμο). Επτά μήνες περιμένουμε.
Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, καθώς και τα ψυχικά μας αποθέματα.
Θέλουμε άμεσα δικαίωση από την κυβέρνηση και αναθεώρηση της δήλωσης Λυκουρέντζου ότι η Αγιά ζητά χρήματα χωρίς αιτία. Η Αγιά είναι από τους πλέον πλημμυρόπληκτους δήμους. Μέχρι και ο στρατός ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο για τις άμεσες ανάγκες. Ο οδικός άξονας Αγιά – Λάρισα για βαριά οχήματα έμεινε κλειστός για ένα μήνα. Τα πλημμυρισμένα χωράφια, η κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία, δεν μας επέτρεπαν να συλλέξουμε την παραγωγή μας (καθυστερημένη συλλογή, μη εμπορεύσιμο προϊόν), χάσαμε την έναρξη της συγκομιδής και τις ευνοϊκές τιμές των προϊόντων, την πρωιμότητα της περιοχής. Το φαινόμενο εξελίχθηκε κατά την έναρξη της συγκομιδής που είχε ολέθριες επιπτώσεις για την πορεία του προϊόντος.
Τι άλλους λόγους να επικαλεστούμε για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι έχουμε δίκιο και είναι υποχρέωσή της να μας στηρίξει; Το απαιτούμε και οι αγώνες θα κλιμακωθούν μέχρι την τελική δικαίωσή μας.
Καλούμε όλους τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί, στην Κεντρική πλατεία της Αγιάς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass