«Αγνοείται ο ΕΛΓΑ για τα πρώιμα κεράσια της Αγιάς»

ΔΗΛΩΣΕ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2024 14:56

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αυγενάκη, απηύθυνε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά «με την «απουσία» του ΕΛΓΑ από τις δραματικές συνέπειες που δρομολογεί η Κλιματική Αλλαγή, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται και το φετινό εισόδημα των παραγωγών πρώιμου κερασιού του Δήμου Αγιάς».


Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, η βουλευτής Λάρισας «σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανάβρας Αγιάς Λάρισας, κ. Βασίλη Σμυρλή, η Κλιματική Αλλαγή που εδώ και μερικά χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε Κλιματική Κρίση, έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην παραγωγή πρώιμων κερασιών, αφού «όλα τα δέντρα χρειάζονται κάποιες περιόδους ψύχους για να κοιμηθούν, ουσιαστικά να πέσουν σε «λήθαργο» και να ξυπνήσουν πιο «ξεκούραστα» την Άνοιξη, για να ανθίσουν. Επειδή ωστόσο φέτος οι θερμοκρασίες δεν ήταν χαμηλές, τα φυτά δεν έπεσαν σε «λήθαργο», οπότε τώρα κατά την πολύ καλή ανθοφορία τους είναι «κουρασμένα» και όχι παραγωγικά.
Όπως σημειώνει καταληκτικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, οι παραγωγοί κερασιών δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αφού ο πεπερασμένος Κανονισμός του δεν τα θεωρεί «ζημιογόνα αίτια», μη στηρίζοντας κατ’ ουσία αγρότες, οι οποίοι ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη πρώιμη καλλιέργεια, πριν από αρκετές δεκαετίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές, καθώς προηγούνταν έναντι άλλων ανταγωνιστικών ποικιλιών στην αγορά. Παράλληλα, ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο κ. Γιώργος Ζέικος, στο ίδιο πλαίσιο τονίζει πως επειδή «ο φετινός Χειμώνας ήταν πολύ ζεστός, τα δέντρα δεν «κοιμήθηκαν» και έτσι δεν «έδεσαν» καρπό, αφού τα άνθη είτε μαράθηκαν, είτε ο καρπός τους ήταν «μαραζωμένος», με την παραγωγή να παρουσιάζει μείωση της τάξης του 70% με 90%».
Η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Λ. Αυγενάκη: Πώς σκοπεύει να ενισχύσει τους καλλιεργητές πρώιμου κερασιού του Δ. Αγιάς, οι οποίοι αποτελούν και αυτοί «θύματα» στη μακρά σειρά πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας από την Κλιματική Κρίση; Αν προσανατολίζεται σε έκτακτες αποζημιώσεις για τους κερασοπαραγωγούς Λάρισας, με ποιους πόρους και με ποιο χρονοδιάγραμμα;»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass