Συνεχίζουν κινητοποιήσεις για δίκαιες αποζημιώσεις

* ΟΙ ΑΓΙΩΤΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ * NΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2024 15:00

Tο αίτημά τους για αποζημίωση των παραγωγών τους εξαιτίας του «Daniel», «καθώς η Αγιά είναι ο μοναδικός πλημμυρόπληκτος Δήμος της Θεσσαλίας που δεν έχουν αποζημιωθεί οι ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες» διεκδίκησαν για μία ακόμα φορά οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της επαρχίας, οι παραγωγοί των οποίων συγκεντρώθηκαν προχθές στο ξενοδοχείο «Imperial», στην εκδήλωση για την κλιματική κρίση.

Στην ανακοίνωση οι Αγιώτες «καταγγέλλουν την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις που εμπόδισαν τους αγρότες της Αγιάς να παραστούν και να διαμαρτυρηθούν στη φιέστα που οργανώθηκε από την κυβέρνηση. Φαίνεται ότι υπάρχουν αγρότες δύο ταχυτήτων και όσοι αγωνίζονται και διαμαρτύρονται τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και καταστολής από την κυβέρνηση, όπως το διαπιστώσαμε και στα πολυήμερα μπλόκα των αγροτών». Συμπληρώνουν δε πως «στην Αγιά η ενότητά μας σαν μια γροθιά, η αποφασιστικότητά μας, οι μαζικές κινητοποιήσεις μας δεν πρόκειται να σταματήσουν και δε θα δεχτούμε την πρωτοφανή αδικία. Θα διεκδικήσουμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας και θα το καταφέρουμε επειδή είναι δίκαιο και αυταπόδεικτο». Έτσι, σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 9 το βράδυ στην ταβέρνα «Χατζάκος» καλούνται οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, οι αγρότες του Δήμου Αγιάς, σε νέα μεγάλη σύσκεψη, για να αποφασιστεί η μορφή των νέων κινητοποιήσεων ως τη δικαίωση.
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών αναφέρονται τα εξής: «Στην προχθεσινή εκδήλωση ζητήσαμε εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό κ. Αυγενάκη, την οποία αρνήθηκε με αστείες προφάσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οχυρωμένος πίσω από την κατάφωρα άδικη και αδιανόητη απόφαση του τοπικού ΕΛΓΑ, ότι δήθεν στην Αγιά δεν έγιναν ζημιές από τον «Daniel», αρνήθηκε να ικανοποιηθεί το αίτημά μας. Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμα φορά τι πραγματικά έχει συμβεί:
* Οι πλημμύρες του «Daniel» ήταν καταστροφικές για τη Θεσσαλία και τον Δήμο Αγιάς, που έχει κηρυχτεί πλημμυρόπληκτος, που σημαίνει ότι έγιναν ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο.
* Εξαιτίας της δυνατής βροχής και του αέρα εκείνη την περίοδο, μεγάλο μέρος της παραγωγής μήλων και κάστανων του Δήμου Αγιάς καταστράφηκε, σκίστηκε, γκρεμίστηκε από τα δέντρα. Τις επόμενες ημέρες η πρόσβαση στα χωράφια ήταν αδύνατη, με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμα ένα μέρος της παραγωγής αυτών των προϊόντων και να μη συγκομιστεί. Η συνολική ζημιά στην περιοχή σε μήλα και κάστανα ανέρχεται σε ποσοστό από 40-70%.
* Ο Δήμος Αγιάς ήταν αδιάβατος και αποκλεισμένος για πολλές ημέρες μετά τον «Daniel». Ο ΕΛΓΑ έκανε αυτοψία μετά από πολλές ημέρες από το πλημμυρικό φαινόμενο και απέτρεψε τους αγρότες της Αγιάς να κάνουν δηλώσεις ζημιάς, με αποτέλεσμα να γίνουν μόνο λίγες δηλώσεις. Τελικά στις 19 Φεβρουαρίου, 5,5 μήνες μετά τις πλημμύρες, ανακοίνωσε ότι στην Αγιά δεν αναγνωρίζει ζημιές στην παραγωγή από τον «Daniel».
* Συντάξαμε μελέτη από τον ίδιο μελετητή που έκανε την αντίστοιχη μελέτη για την απώλεια παραγωγής και τις ζημιές στη Ζαγορά-Πηλίου, όπου εκεί όπως είναι το σωστό και λογικό οι συνάδελφοί μας καλώς πήραν προκαταβολή σε μήλα και κάστανα. Οι περιοχές μας είναι όμορες και η έκθεση του μελετητή αναδεικνύει την εγγύτητα των πλημμυρικών φαινομένων και την έκταση της απώλειας της παραγωγής και στις δύο περιοχές.
* Όλα αυτά δεν ελήφθησαν υπόψη από το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ που με το έτσι θέλω, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, απέκλεισαν την Αγιά από τις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις, οδηγώντας χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και έναν ολόκληρο Δήμο στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό και όλεθρο. Το Υπουργείο μάς απαντά ότι έχει εμπιστοσύνη στον ΕΛΓΑ για το πόρισμά του που περιγράφουμε πώς έγινε και πότε ανακοινώθηκε και ο ΕΛΓΑ μας απαντά ότι είναι πολιτική ευθύνη του Υπουργείου αν θα πάρουμε αποζημίωση. Οι πραγματικά χαμένοι και στις δύο περιπτώσεις είναι οι Αγιώτες παραγωγοί μήλου και κάστανου που δεν πήραν παραγωγή, εισόδημα και δε θα πάρουν ούτε αποζημιώσεις.
Υ.Γ.: Προς Κυβέρνηση, Υπουργείο, βουλευτές στέλνουμε τη λαϊκή παροιμία «Ό,τι κάνει η γίδα στο πουρνάρι, το βρίσκει στο τομάρι…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass