ΣΕ ΔΑΜΑΣΙ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ ΤΟ 2011

Οριστικά, χωρίς αποζημίωση οι αμπελοκαλλιεργητές

* Στις αρχές του 2015 ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2014 12:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:28

Κατηγορηματικό «όχι» στην αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών του Δαμασίου και ευρύτερα της περιοχής του Τυρνάβου για τις ζημιές που υπέστησαν τα αμπέλια τους από περονόσπορο το 2011, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιώργου Λαμπρούλη.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, «από τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών προκύπτει ότι, ναι, στο Δαμάσι είχαμε μεγαλύτερη ζημιά από τη συνήθη, μια μείωση στην παραγωγή η οποία, όπως λένε τα επίσημα στοιχεία, ξεπέρασε το 30-35%. Εδώ, όμως, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τον Κανονισμό.

Ο Κανονισμός, όποια διέξοδο κι αν ακολουθήσουμε, δεν μας το επιτρέπει, γιατί ζητά να εκτιμήσουμε τη ζημιά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας –νομού, που λέγαμε παλαιότερα- ζητά να είναι 30% κάτω από το μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών. Και κάτι τέτοιο, όπως εξίσου καλά με μένα γνωρίζετε, δεν συμβαίνει, δυστυχώς, για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Έτσι, λοιπόν, στο πρόγραμμα αποζημίωσης για τον περονόσπορο του 2011, η περιοχή Δαμασίου, όπως και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας –όπως ορθά επισημαίνετε στην ερώτησή σας- μένουν έξω από το καθεστώς αποζημίωσης», ξεκαθάρισε ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Γ. Λαμπρούλη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν κατηγορηματικά αρνητικός κι όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε «πολιτική παρέμβαση», καθώς, όπως σημείωσε, «δεν είναι μόνο το Δαμάσι, είναι και ο Τύρναβος. Και, βεβαίως, σκοντάφτει σε αυτό που είπατε, ότι αν η καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας είναι σε επίπεδο νομού κάτω του 30%, δηλαδή είναι στο 28%-29%, δεν δικαιούνται αποζημίωση. Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται παρέμβαση και πολιτική, μάλιστα, παρέμβαση».

«Υπάρχει – επισήμανε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος - ένα πλαίσιο το οποίο ένα υπαρκτό πρόβλημα δεν μας επιτρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εάν ρωτάτε αν έχουμε πρόθεση, απόφαση, σκέψη υπολανθάνουσα ή καθαρή ή ανοικτή να παραβιάζουμε τον κανονισμό, η απάντηση είναι όχι. Οι λογικές «πακέτου Χατζηγάκη», τις οποίες υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα όπου έχουμε πρόβλημα, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε βαρύτατους καταλογισμούς που καλούμαστε είτε να τους ανακτήσουμε από τους ίδιους τους αγρότες, είτε να τους μοιραστούν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Είμαστε ικανοποιημένοι από την απάντηση που δίνουμε στους παραγωγούς; Όχι. Είναι μία αδυναμία του Κανονισμού, αν θέλετε, το ότι ζητάει τη ζημιά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και αδικεί αμπελοπαραγωγούς μίας συγκεκριμένης περιοχής», παραδέχτηκε.

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος προανήγγειλε ότι το υπουργείο θα παρουσιάσει στις αρχές του 2015 τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, γιατί, όπως εξήγησε, «είναι εντοπισμένα αυτά τα προβλήματα. Έχει γίνει αναλογιστική μελέτη, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί και με το ΟΣΔΕ του 2015 που αναμένεται να είναι πολύ πιο αξιόπιστο από τα μέχρι τώρα, διότι θεμελιώνονται τα δικαιώματα των ενισχύσεων στη γη και στις τρεις κατηγορίες -κτηνοτροφία, δενδρώνες, αρόσιμες εκτάσεις- έτσι ώστε να δούμε σε ασφαλιστικούς κινδύνους ή σε επιμέρους περιπτώσεις -όπως αυτές που λέτε- πώς μπορεί να συνδράμει ασφαλιστικά ο ΕΛΓΑ. Είναι στο επίκεντρο του διαλόγου τέτοια ζητήματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι «στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το νέο ΕΣΠΑ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει μία σχετική αυτοτέλεια και αυτονομία, έχουν προβλεφθεί πολύ σοβαροί πόροι για ασφαλιστικές καλύψεις και αποζημιώσεις παραγωγών σε τέτοιες περιπτώσεις, ακριβώς ώστε να έχουμε και τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος, γιατί αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να μπορούμε να απαντάμε από εδώ και πέρα σε τέτοιες περιπτώσεις για ένα πρόβλημα που είναι εντοπισμένο με βάση τον Κανονισμό».

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Π. Κουκουλόπουλος επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Γ. Λαμπρούλη: «Τι κάναμε μέχρι τώρα; Όπου δεν μας βόλευε ο Κανονισμός, βγαίναμε απ’ έξω. Οι καταλογισμοί είναι κάποια δισεκατομμύρια στο τέλος. Αφήστε, λοιπόν, αυτό το θλιβερό έργο σε αυτούς που είναι οπαδοί του παρελθόντος. Εσείς κάποια άλλα πράγματα λέτε για την Ευρώπη. Είναι σεβαστό αυτό που λέτε, αλλά διαφωνούμε».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Γ. Λαμπρούλης: «Οπαδοί του παρελθόντος είναι οι αγρότες που θέλουν να αποζημιωθούν;»

Π. Κουκουλόπουλος: «Όχι, βέβαια».

Γ. Λαμπρούλης: «Τώρα με συγχωρείτε, τι λέτε; Ποιοι είναι οι οπαδοί του παρελθόντος; Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση κι εσείς μας λέτε ότι θα γίνει από το 2015».

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ -ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για αποζημίωση των παραγωγών «ανεξάρτητα από το πρόβλημα που προέκυψε, είτε είναι καιρικές συνθήκες, είτε είναι περονόσπορος ή άλλες ασθένειες που μπορούν να πλήξουν τη σταφυλοπαραγωγή εν προκειμένω.

Τι ζητούν πάγια οι σταφυλοπαραγωγοί -και δεν είναι το μοναδικό προϊόν που ζητούν αποζημιώσεις από όποιο πρόβλημα προέκυψε- στο σύνολό τους; Ζητούν την προστασία της παραγωγής τους από τις αθρόες εισαγωγές σταφυλιών και κρασιών, καθώς και από τις λεγόμενες ελληνοποιήσεις του οίνου και να σταματήσουν παράλληλα οι εισαγωγές σταφυλιών κ.λπ.

Εμείς λέμε- συνέχισε ο βουλευτής - ότι αυτή η πολιτική, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που έχουν μπροστά οι αγρότες θα οξύνει συνεχώς τα προβλήματά τους, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς που σχετίζονται και με την ΚΑΠ και γενικότερα με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά βεβαίως και με την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων. Και, βεβαίως, παίρνουν τραγικές διαστάσεις και με την καπιταλιστική, οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας.

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα οι αγρότες έχουν μια επιλογή: Τον δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης και οικονομίας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες», προέτρεψε ο κ. Γ. Λαμπρούλης.

Γ. ΜΑΚΡΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass