ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Χάσμα τιμών για τα αμνοερίφια των Χριστουγέννων

* Αυξημένες φέτος οι εξαγωγές σε Ισπανία-Ιταλία

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2014 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:12

Του Γιώργου Ρούστα

Γρίφος εξακολουθεί να παραμένει η τιμή των αμνοεριφίων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς διίστανται οι απόψεις για την επάρκεια στην ντόπια αγορά. Από τη μία οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, κάνουν λόγο για «πιθανές ελλείψεις αρνιών, αλλά κυρίως κατσικιών, αφού οι Ισπανοί κατά πρώτο λόγο, αλλά και οι Ιταλοί αγόρασαν μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων» και από την άλλη οι κρεοπώλες καθησυχάζουν το αγοραστικό κοινό υποστηρίζοντας πως «η περιοχή μας είναι αυτάρκης σε αμνοερίφια», ενώ προσθέτουν με νόημα πως «την περίοδο των Χριστουγέννων οι καταναλωτές στρέφονται και σε άλλα είδη, όπως χοιρινό, βοοειδή και φυσικά γαλοπούλα, για την οποία ήδη ξεκίνησαν οι παραγγελίες».

Οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις πολύ καλές συμφωνίες που έκλεισαν για τις εξαγωγές με Ισπανούς-Ιταλούς, αφού τα αρνιά αγοράστηκαν από 5,20-5,50 ευρώ\κιλό (κυρίως τα μικρά 5-6 κιλά) και τα κατσίκια από 6,5-6,7 ευρώ\κιλό, ενώ οι κρεοπώλες υποστηρίζουν πως οι τιμές στα μαγαζιά τους θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ

Να σημειωθεί πως στα 4 σφαγεία του νομού Λάρισας από 20 Νοεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου σφάχτηκαν 46.169 αμνοερίφια συνολικά για τις ανάγκες της Ισπανίας (19.969) και της Ιταλίας (26.200).

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας «στα Σφαγεία Λάρισας Α.Ε. σφάχτηκαν 3.800 αρνιά και 195 κατσίκια για τους Ιταλούς και 2.200 αρνιά και 450 κατσίκια για τους Ισπανούς. Σύνολο 6.000 αρνιά και 645 ερίφια.

Στα Σφαγεία Τυρνάβου ΔΕΣΦΤΑ «σφάχτηκαν 367 αρνιά και 30 κατσίκια για τους Ιταλούς και 3.920 αρνιά και 1.486 κατσίκια για τους Ισπανούς. Σύνολο 4.296 αρνιά και 1.516 κατσικάκια.

Στη ΒΑΚΡΕΛ (Μεσοχώρι, πρώην Δήμος Ποταμιάς) σφάχτηκαν 11.934 αρνιά και 1.776 κατσίκια για τους Ιταλούς και 3.656 αρνιά και 1.720 κατσίκια για τους Ισπανούς. Σύνολο 15.590 αρνιά και 3.496 κατσίκια.

Στα σφαγεία Ολύμπου Καλλιθέας Ελασσόνας σφάχτηκαν 6.372 αρνιά για τους Ιταλούς και 1.717 κατσίκια, ενώ για τους Ισπανούς 6.448 αρνιά και 89 κατσίκια. Σύνολο 12.820 αρνιά και 180 ερίφια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας Αθανάσιο Γκουντέλα «στα μέσα της εβδομάδας θα ξεκινήσουν και οι σφαγές για τις ανάγκες της ντόπιας αγοράς, αλλά και για τις αγορές της Αθήνας και της Θεσ\νίκης. Όσον αφορά στις εισαγωγές σημειώθηκαν κάποιες από τα Σκόπια, ενώ οι Ρουμάνοι έστειλαν πολύ λίγες ποσότητες, καθώς προγραμματίζουν τις γέννες των αμνοεριφίων για το Πάσχα. Ωστόσο εκτιμώ πως η αγορά δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας κρεάτων. Ας μην ξεχνάμε πως οι καταναλωτές επιλέγουν και άλλα είδη, όπως χοιρινό, γαλοπούλα και βοοειδή. Η Υπηρεσία μας είναι έτοιμη για όλους τους απαιτούμενους ελέγχους».

ΟΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι κρεοπώλες του νομού, οι οποίοι ήδη άρχισαν να δέχονται παραγγελίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Χρήστο Πάσχο «οι κρεοπώλες έχουν ολοκληρώσει τις παραγγελίες τους στα αμνοερίφια και δεν παρατηρείται καμία έλλειψη. Όσον αφορά στις τιμές, αυτές θα είναι στα περσινά επίπεδα και σε ορισμένα είδη και μειωμένες. Ο νομός μας είναι μια κτηνοτροφική περιοχή και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τυχόν ελλείψεις. Για τις γαλοπούλες, οι οποίες έχουν σταθερές πελάτες ο νομός μας διαθέτει 4 μεγάλες μονάδες σε Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, Θετίδιο Φαρσάλων, Βερδικούσσα και Αργυροπούλι, οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν όχι μόνο την ντόπια αγορά αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Επίσης στα βοοειδή, εκτός από τα ντόπια ποιοτικά προϊόντα έχουμε και εισαγωγές από Ολλανδία και Γαλλία.

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Στον αντίποδα οι κτηνοτρόφοι μιλούν για «μια πολύ καλή περίοδο για τους ίδιους, λόγω αύξησης των εξαγωγών αλλά ταυτόχρονα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια των αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά, καθώς λόγω του καταρροϊκού που έπληξε τα ζώα το καλοκαίρι, ο αριθμός των ζωντανών μειώθηκε αισθητά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Νίκο Παλάσκα «τα αρνάκια και τα κατσικάκια, κυρίως τα μικρά (5-7 κιλά) έγιναν ανάρπαστα τις προηγούμενες μέρες από Ισπανία-Ιταλία, ενώ όλα δείχνουν ότι μέχρι τελευταία στιγμή οι σφαγές για το εξωτερικό θα συνεχίζονται. Επειδή ο καταρροϊκός πυρετός χτύπησε τις προβατίνες, οι γέννες που περιμέναμε τον Αύγουστο ήταν αρκετά μειωμένες και ανάλογες ήταν οι σφαγές των ζώων. Πολύ φοβάμαι ότι όσοι αργήσουν να παραγγείλουν αμνοερίφια θα τα χρυσοπληρώσουν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass