ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ… ΑΡΩΜΑ ΣΤΟ 3ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διακύβευμα των εκλογών τα 20 δισ. των αγροτικών επιδοτήσεων

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2014 10:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:22

Του Γιώργου Μακρή

Σε διακύβευμα των εκλογών, εφ’ όσον όπως διαφαίνεται στηθούν κάλπες σε περίπου 40 ημέρες, προτίθενται τα δύο κυβερνητικά κόμματα να θέσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα κονδύλια για αγροτική ανάπτυξη, συνολικά 20 δις ευρώ, της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-20, όπως διεφάνη από τις ομιλίες κυβερνητικών παραγόντων στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την ελληνική γεωργία χθες στην Αθήνα.

«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υποτιμήσουμε και να βλάψουμε το μέλλον μας που είναι το μέλλον των παιδιών μας», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εκπροσωπώντας και τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά που βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

«Τώρα είναι η στιγμή της πραγματικής οικονομίας. Τώρα, που έχουμε τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα, μπορούμε πράγματι να στρέψουμε όλη τη δύναμη που έχουμε στην πραγματική οικονομία, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε ο κ. Ε. Βενιζέλος και κατέστησε σαφές ότι εκτός από τα «εντυπωσιακά» όπως τα χαρακτήρισε κονδύλια ύψους 20 δις ευρώ της νέας ΚΑΠ «χρειάζεται και ιδιωτικό κεφάλαιο. Χρειάζεται η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Χρειάζεται και η σχέση του πρωτογενούς τομέα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κι έτσι η ελληνική γεωργία μπορεί να μπει, πολύ δυναμικά στη διεθνή αγορά κεφαλαίων και να αποκτήσει τεράστιες δυνατότητες.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο μεγάλη σημασία έχει να κρατήσουμε τη χώρα ισχυρή, όρθια με ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς απειλές, χωρίς κρίσεις, πόσο μεγάλη σημασία έχει να έχουμε ένα καθαρό πολιτικό ορίζοντα, να χτυπήσουμε την αβεβαιότητα, να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας που είναι και μήνυμα κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας, τώρα που επεξεργαζόμαστε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

Ο κ. Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «έφθασε η ώρα της αλήθειας για τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές αλλά και τον ελληνικό λαό, τον κάθε πολίτη. Τώρα μπορεί να σκεφτεί ο καθένας αν αυτά που λέγονται και ακούγονται, είναι αληθινά, εφικτά, υπεύθυνα, ασφαλή, ή είναι ψευδή, δημαγωγικά, ανεύθυνα και επικίνδυνα. Τώρα μπορεί να σκεφτεί ο καθένας ποιος θέλει να τον εκπροσωπήσει, ποιος θέλει να διαπραγματευτεί, πώς πρέπει να γίνει όλη αυτή η ιστορία, η οποία ενσωματώνει θυσίες και κόπους πέντε ολόκληρων ετών. Μεγάλες θυσίες και μεγάλους κόπους.

 Και μέσα σε αυτή τη συγκυρία ένα συνέδριο όπως το δικό σας, αποκτά πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, γιατί κάθε τι που λέγεται για αριθμούς, για σχέδια, τοποθετείται σε άλλο πλαίσιο, σε άλλο περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον το οποίο ανοίγει όλη την εικόνα ώστε ο καθένας να ξέρει πού βρισκόμαστε και πού βαδίζουμε», σημείωσε.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Στις πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Οι βουλευτές θα σηκωθούν πιο ψηλά από μικροπολιτικές εξελίξεις και θα δώσουν τη σταθερότητα που θέλει ο τόπος να πάει μπροστά», είπε ο υπουργός κ. Γιώργος Καρασμάνης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε: «Η σύμπτωση του συνεδρίου με αυτή την καταιγίδα των εξελίξεων δεν ακυρώνουν ούτε φυσικά αλλοιώνουν το χαρακτήρα του, τουναντίον μας επιτρέπει, αν δε μας επιβάλλει κιόλας, να μιλήσουμε πολύ πιο καθαρά από ό,τι θα μιλούσαμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η πατρίδα μας και η ελληνική κοινωνία είναι ένα και μοναδικό: Ή θα επιστρέψουμε στο δρόμο του δανεισμού για να καταναλώνουμε εισαγόμενα προϊόντα ή θα ανοίξουμε το δρόμο της παραγωγής ανταγωνιστικών και ποιοτικών πάντα γνώσεων, προϊόντων και υπηρεσιών. Ή θα ζητάμε «πακέτα Χατζηγάκη» για τους παραγωγούς ή θα ανοίξουμε το δρόμο για ισχυρές ομάδες παραγωγών; Αυτά είναι τα διλήμματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η πατρίδα και η ελληνική κοινωνία. Αυτά είναι τα κεντρικά ερωτήματα της χώρας. Αυτά τα ερωτήματα δε μπορεί να τα αποφύγει κανείς και πρέπει να απαντηθούν υποχρεωτικά».

* Υπέρ της συνεννόησης ετάχθη και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός λέγοντας: «Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση γιατί είμαστε χώρα ειδικού τύπου. Κι ο κόσμος δεν θέλει οι θυσίες του να πάνε στράφι ούτε να παιχτούν στα ζάρια. Ο κόσμος θέλει σοβαρότητα, πονάει, δεν αντέχει άλλο».

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «στο νέο ΕΣΠΑ χρειάζονται καθαροί κανόνες» και προέτρεψε: «να φύγουν αυτοί που έπαιξαν παιχνίδι παντού με όποιους παίξαν. Με τα πάρτι στις νιτρορυπάνσεις και όλα τα κιλά….»

Τις εργασίες του συνεδρίου στο οποίο παρουσιάστηκε η νέα ΚΑΠ και το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης παρέστησαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί κα Κατερίνα Μπατζελή και κ. Ναπ. Μαραβέγιας, βουλευτές, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.κ. Βασίλης Έξαρχος και Αργύρης Μποτός, ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χρ. Σιδηρόπουλος και ο πρώην αντινομάρχης κ. Κώστας Σπανούλης.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass