ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Γκρίνια στον κάμπο λόγω μειωμένης επιδότησης

* Έντονη διαμαρτυρία του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών

Δημοσίευση: 25 Δεκ 2014 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:29

Του Γιώργου Ρούστα

Την άμεση επέμβαση της υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ του νομού, της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και της περιφερειακής αρχής για να δοθεί λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται στο πρόβλημα των παραγωγών που δημιουργήθηκε με τη μειωμένη ενιαία ενίσχυση που καταβλήθηκε προχθές, ζητά ο πρόεδρος του Α.Σ Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, με αφορμή την κακή πληρωμή και τα τεράστια προβλήματα στη δεύτερη πληρωμή -εξόφληση της επιδότησης.

Οι παραγωγοί που κάνουν λόγο για «μια από τις χειρότερες πληρωμές που έχει γίνει ποτέ από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ», πολιόρκησαν χθες τα γραφεία του Οργανισμού στη Λάρισα, ζητώντας διευκρινίσεις για το χάος που δημιούργησε η αλλαγή των χαρτογραφικών υποβάθρων στον νομό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πληρωμή εκκαθάρισης θα γίνει αρχές Φεβρουαρίου, καθώς από Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα των πιστοποιημέων φορέων για το ΟΣΔΕ, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις και τον Ιανουάριο να εξεταστούν οι ενστάσεις. Για την τρίτη πληρωμή θα πρέπει η χώρα μας να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ε.Ε.

ΑΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, σχολιάζοντας τη μειωμένη ενιαία ενίσχυση, αναφέρει τα εξής: «Με δυσκολία προσπαθούμε να καταλάβουμε προς τι οι πανηγυρισμοί και τα βεγγαλικά από τη μεριά της υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης 2014. Θεωρούμε ότι είναι μια από τις χειρότερες πληρωμές που έχει γίνει από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ, μιας και περισσότεροι από 10.000 δικαιούχους βρήκαν μειωμένο το τσεκ την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου στα ταμεία των Τραπεζών. Αιτία του προβλήματος αποτελεί η αφελής ενέργεια της τεχνικής κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ να αλλάξει το 90% των χαρτογραφικών υποβάθρων στον Νομό Λάρισας, ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης. Ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα τη χαοτική αναδιάρθρωση των χαρτών της περιοχής και έμμεση καταστροφή του ποιοτικού σχεδιασμού που είχε γίνει με προσπάθειες ετών από τους φορείς διεκπεραίωσης ΟΣΔΕ. Τα προβλήματα είναι πολλαπλά, οι περικοπές των πληρωμών ξεκινούν από 50 ευρώ και αγγίζουν τις 5000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή του κάθε δικαιούχου. Αφού αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα το οποίο θα δημιουργούνταν από την λανθασμένη ενέργεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνάντηση του τεχνικού συμβούλου γεωπόνου κ. Ντογκούλη Δημήτρη με την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ την περασμένη εβδομάδα διαβεβαιώθηκε ότι θα δινόταν τεχνική λύση στο επικείμενο πρόβλημα και ότι ο Νομός Λάρισας δεν θα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα σε σχέση με άλλους Νομούς (ας αφήσουμε στη φαντασία τι έγινε στους άλλους νομούς).

Συνέπεια επίσης της παραπάνω ενέργειας είναι τα γεωργικό-περιβαλλοντικά προγράμματα (μείωση νιτρορύπανσης- βιολογική γεωργία) να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα για άλλη μια φόρα που ίσως είναι η χαριστική βολή και των δύο προγραμμάτων. Διότι ο γεω-χωρικός έλεγχος που εφαρμόζεται στα δύο προγράμματα έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ζητούμε την άμεση επέμβαση της υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ του Νομού, την πολιτικής ηγεσίας του Νομού, καθώς και της περιφερειακής αρχής για να δοθεί λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται στο πρόβλημα των παραγωγών. Καλούμε τους παραγωγούς να ελέγξουν τις τυχόν απώλειες στο χρηματικό ποσό της επιδότησής τους και να απευθυνθούν με το που ανοίξει το σύστημα (πιθανόν μετά την περίοδο των εορτών) στις πύλες διεκπεραίωσης των δηλώσεων καλλιέργειας για καταγραφή και διόρθωση τυχόν προβλημάτων. Ποιος παίρνει την ευθύνη για τη λανθασμένη ενέργεια της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την κάκιστη πληρωμή των παραγωγών παραμονές Χριστουγέννων; Ποιος παίρνει την ευθύνη για τα προβλήματα στα γεωργικό - περιβαλλοντικά προγράμματα; Ποιος παίρνει την ευθύνη για τα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παραγωγών;».

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Παραδόξως λιγότερα προβλήματα εμφανίστηκαν στην πληρωμή των κτηνοτρόφων, καθώς η πανελλαδική διευθέτηση των βοσκοτόπων έλυσε κατά ένα ποσοστό τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί με την προκαταβολή της επιδότησης τον Οκτώβριο, με τους βοοτρόφους να δηλώνουν περισσότερο ριγμένοι, αφού στην κατηγορία αυτή το ξεκαθάρισμα της χωρικής έκτασης δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Πλέον η αγωνία των κτηνοτρόφων του νομού εστιάζεται στην επικείμενη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013. Και αυτό γιατί το υπουργείο έχει δεσμευτεί για την καταβολή της φετινής εξισωτικής την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά για την περσινή υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Από κάποιους διαρρέται πως οι κτηνοτρόφοι θα δούν το χρώμα του χρήματος μέχρι τέλος του έτους (θα πληρωθεί ταυτόχρονα η εξισωτική του 13 και 14), άλλοι πάλι συνιστούν υπομονή.   

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass