ΜΕ ΠΥΡΗΝΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ

Διατροφικό κίνημα για «καθαρά» τρόφιμα

* Εκατοντάδες άτομα συναντήθηκαν στην Ανατολή Αγιάς, και ανανέωσαν την υπόσχεση να κρατήσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2015 0:55

Της Λένας Κισσάβου

«Όποιος ελέγχει την τροφή ελέγχει τον κόσμο...», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δεκάδες ομάδες ανθρώπων στη χώρα μας, που συσπειρώθηκαν για να αντισταθούν σε αυτή την απειλή και να την εμποδίσουν να γίνει πραγματικότητα, καθώς όλα δείχνουν ότι γίνεται πιο ορατή σε κάθε επόμενη γενιά, ακόμη και περισσότερο.

Μεμονωμένα οι περισσότεροι, ασχολήθηκαν με τη γη ως αγαπημένη απασχόληση, στα λίγα τετραγωνικά που είχε στον τόπο του ο καθένας, γιατί τον διακατείχε το μεράκι να παράγει τα δικά του λαχανικά.

Εκαναν έτσι την προσπάθειά τους, να διασώσουν τους σπόρους των καρπών της, για να μην χαθούν στο βωμό της εξάπλωσης των στείρων υβριδίων, που διακινούν εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο, κολοσσοί γεωργικών προϊόντων (αμερικάνικες, γερμανικές...) με σκοπό να διατηρήσουν το μονοπώλιο της τροφής και ως επακόλουθο τον έλεγχό της.

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης σπόρων, συναντήθηκαν μεταξύ τους, άρχισαν να αναπτύσσουν σχέσεις, να μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και συμβουλές παραγωγής προϊόντων, ακόμη και αν χρειάστηκε να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μακριά στην άλλη άκρη της Ελλάδας, για να βρουν σπόρους και να αρχίσουν μια συνεργασία ανταλλαγής, με σκοπό να τους καλλιεργήσουν και να τους διασώσουν.

Ο αριθμός τους στα χρόνια μεγάλωνε και σήμερα έφτασε να αποτελεί πια ένα κίνημα, που γιγαντώνεται και ήδη μετρά είκοσι χρόνια ζωής.

Οργανώθηκαν και δημιούργησαν πυρήνες σε όλη τη χώρα, που πραγματοποιούν ετήσιες συναντήσεις αλλά και τακτικότερες ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, με σκοπό τόσο να ανταλλάξουν σπόρους όσο και για να ενισχύσουν τη συνέχεια του κινήματός τους, ευαισθητοποιώντας κι άλλους ανθρώπους, να ασχοληθούν και να διεκδικήσουν την αυτονομία στην τροφή τους.

Μια από αυτές πραγματοποιήθηκε στην Ανατολή, του Δήμου Αγιάς, το περασμένο Σάββατο και συγκεκριμένα τη φιλοξένησε σε χώρο της η

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.

Πρόκειται για την «6η Πανθεσσαλική Ανταλλαγή Ντόπιων Σπόρων»,

με συνδιοργανωτές της τους: Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, Τοπική Ομάδα Πελίτι Λάρισας, Ομάδα Διάσωσης Ντόπιων Σπόρων Τσαριτσάνης, Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, Θεσσαλοί Μπαξεβάνοι, Ελασσονίτες Εθελοντές, Σπορίτες Κιλελέρ και Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας.

Οχώρος γέμισε ασφυκτικά με κόσμο. Συγκεντρώθηκαν περί τα 250 άτομα, από όλη τη Θεσσαλία, με επισκέπτες και μέλη του κινήματος, ακόμη και από την Αθήνα, που υιοθετούν το μήνυμα: «Να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την αυτάρκειά μας στην τροφή, απέναντι στα μεταλλαγμένα και στείρα υβρίδια των πολυεθνικών εταιριών, που σκοπό έχουν να ελέγχουνε την τροφή μας.

Με προϊόντα νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά, πλούσια σε διατροφική αξία, χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες».

Βιοκαλλιεργητές, σποροπαραγωγοί, παραγωγοί προϊόντων, αντάλλαξαν σπόρους και συζήτησαν για μελλοντικές τους κινήσεις, μια εξ αυτών και η οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων μέσα στις πόλεις, για τη διάδοση των ανησυχιών τους και τη διάσωση-διάδοση των ντόπιων σπόρων-ποικιλιών.

Σπόροι δόθηκαν και σε νέους καλλιεργητές, με μόνη δέσμευση να τους καλλιεργήσουν χωρίς φάρμακα και ορμόνες, να κρατήσουν "καθαρές" τις ποικιλίες και αν μπορέσουν, να έρθουν οι ίδιοι του χρόνου στη γιορτή να μοιράσουν τα δικά τους πλέον σπόρια.

«Να λειτουργούμε με αλληλεγγύη, ισοτιμία και δημοκρατία, στις ομάδες για να καταφέρουμε να εξαπλώσουμε το κίνημά μας και να πετύχουμε να διατηρήσουμε όσο περισσότερους σπόρους γίνεται...» ανέφερε στη συνάντηση ο κ. Θάνος Βαθράκης από την Τσαριτσάνη.

Και η ελληνική γη είναι πλούσια σε αυτούς, καθώς όπως τόνισε και ο

καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας: «Η χώρα μας είναι η δεύτερη σε όλο τον πλανήτη, σε βιοποικιλότητα!».

Ο Απ. Δάλλας από την Ελασσόνα, υποστήριξε: «Ο Θεός είπε στον Αδάμ και στην Εύα να εργάζεστε και να φυλάτε τη γη. Εμείς παραβλέψαμε την εντολή να φυλάμε τη γη, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στη ζωή μας και στην επιβίωσή μας. Είναι επιτακτική ανάγκη και το χρωστάμε στις επόμενες γενιές να τηρήσουμε την εντολή.

Υπάρχουν άνθρωποι με σκοτεινές σκέψεις που θέλουν να ελέγξουν τη διατροφή μας. Θέλουν έτσι να ελέγξουν τους λαούς.

Κάποιοι περιγελούν αυτόν τον αγώνα, αλλά απαντήστε μου γιατί οι ισχυροί της γης, κατασκευάζουν εγκαταστάσεις με ψυγεία και μόνο για να φυλάξουν σπόρους;».

Η κ. Εύη Καλούδη από τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας, ανέφερε: «Οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας», υλοποιούμε δράση με τίτλο «Σώζω Σπόρους» κατά την οποία καλλιεργούμε οι ίδιοι φυτά, από παραδοσιακούς σπόρους, από τους καρπούς των οποίων συλλέγουμε νέους σπόρους, τους οποίους συσκευάζουμε και ανταλλάσσουμε στο πλαίσιο οικολογικών συναντήσεων και εκδηλώσεων.

Από φέτος η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών γίνεται στον χώρο του αισθητικού άλσους που μας παραχωρήθηκε από το Δήμο Λάρισας, προκειμένου στην όλη δραστηριότητα να μπορούν να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες. Παράλληλα, προωθούμε την ιδέα σε σχολεία σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς που υλοποιούν σχετικά προγράμματα».

Ο κ. Γιάννης Τσιούρης από τη Λάρισα, ο κ. Στέφανος Τάσκας από την Τσαριτσάνη, η κ. Τασούλα Τσενεκίδου από την Καλλιθέα, η μοναχή Θεοδέκτη (η Ιερά Μονή Τιμίου προδρόμου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αυτονομίας και αυτάρκειας στην τροφή) και άλλοι πολλοί έδωσαν το «παρών» και μίλησαν γι’ αυτή την προσπάθεια, ενώ ο κ. Χρ. Κεβρεκίδης σχολικός συμβούλος Νηπιαγωγών, σε ομιλία του αναφέρθηκε σε πρόγραμμα δημιουργίας σχολικών κήπων στα Νηπιαγωγεία των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών, ενώ η κ. Καραγκούνη Σωτηρία στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών και τριανταφυλλιάς στο Νηπιαγωγείο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass