ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2015 8:03

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΛΕΖΑΝΤΑ

Χωρίς απαντήσεις για τα προαπαιτούμενα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, κυρίως το φορολογικό και ασφαλιστικό του μέλλον, τα οποία θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, καθώς κυριάρχησαν τα θέματα της οικονομίας και των μετεκλογικών συνεργασιών. Στη θεματική ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία» μόνο ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάτι γενικό ψέλλισε ότι η παράταξή του θα καταβάλει προσπάθειες «για μείωση της φορολογίας στους αγρότες και πως αυτό για το οποίο δεσμεύεται η ΝΔ είναι ότι μέσα από διαπραγματεύσεις θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό». Κατά τ΄άλλα, όλα τα κόμματα θεωρούν ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας. Τρομάρα μας…

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Μέχρι σήμερα Παρασκευή αναμένονται οι βροχές και οι συννεφιές στον νομό Λάρισας, ενώ από Δευτέρα θα επανέλθει η ηλιοφάνεια και μέχρι τέλος της εβδομάδας. Έτσι σήμερα Παρασκευή αναμένονται αρχικά συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές. Βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 ως 28 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με μικρή πιθανότητα βροχής, η θερμοκρασία αμετάβλητη. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, αλλά η θερμοκρασία σε πτώση (26 έως 29 βαθμούς Κελσίου). Από Δευτέρα ο καιρός βελτιώνεται, ενώ Τρίτη και Τετάρτη ο υδράργυρος θα φθάσει στη μέγιστη τιμή, τους 30 βαθμούς.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Από τους ώριμους φακέλους και κυρίως από τις παλιές υποχρεώσεις (του 2011 και 2012) αρχίζουν επί της ουσίας αυτή την εβδομάδα οι πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων, το συνολικό ύψος των οποίων θα προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ εκτός πληρωμών μένουν στην παρούσα φάση τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, απονιτροποίησης και η ολοκληρωμένη διαχείριση καπνού. Υποχρεώσεις από εξισωτικές και τσεκ του 2014, που αφορούν κυρίως κτηνοτρόφους, πρέπει να αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με συγκεκριμένη λίστα με στοιχεία πληρωμών κατά κατηγορία που θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της εβδομάδας από 7 μέχρι 14 Σεπτεμβρίου, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα το σύνολο των πληρωμών μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ. Μεγάλες κατηγορίες υποχρεώσεων από εξισωτικές αποζημιώσεις και ενιαία ενίσχυση του 2014 που αφορούν κυρίως κτηνοτρόφους, αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

«Η προκαταβολή (70%) της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Αν και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει τα δικαιώματα, λόγω των προβλημάτων με τα βοσκοτόπια, θα μπορούν και αυτοί να εισπράξουν την προκαταβολή, βάσει των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που έκαναν. Αλλά για να πληρωθεί η εξόφληση στους κτηνοτρόφους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από την ΕΕ». Αυτά δήλωσε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Μελάς στη διοίκηση του ΣΕΚ που τον επισκέφτηκε πρόσφατα, με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Πεβερέτο.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζήτησαν ακόμη τροποποίηση της ΚΥΑ (Αποστόλου) που αφορά στην κατανομή των βοσκήσιμων γαιών και χωρίζει τη χώρα σε χωρικές ενότητες, επιβάλλοντας διάφορα κριτήρια βοσκοϊκανότητας, αβαντάροντας συγκεκριμένες περιοχές, ενώ τόνισαν ακόμη την αναγκαιότητα της επίσπευσης της διαδικασίας σύνταξης των προσωρινών σχεδίων βόσκησης. Επίσης, το προεδρείο του ΣΕΚ αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας, στις τιμές παραγωγού στο γάλα και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, στην αναγκαιότητα της επίσπευσης της ολοκληρωμένης εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων, όπως επίσης και σε θέματα ρευστότητας, φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών, χρηματοδοτήσεων κ.ά.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΟΓΑ

Μονόδρομο θα αποτελέσει η αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ για τους αγρότες καθώς το Ταμείο πρέπει να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια με πολύ λιγότερη κρατική επιχορήγηση. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι αυξήσεις των εισφορών θα κυμανθούν από 50% έως 130%, ενώ το σχέδιο που επεξεργάζεται ο ΟΓΑ με το υπουργείο Εργασίας εν όψει των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό των αγροτών τον Οκτώβρη, περιλαμβάνουν πληρωμή ανά τρίμηνο, δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, αλλά και πιθανές εκπτώσεις στην περίπτωση που ασφαλίζονται και οι δύο σύζυγοι. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται αναγκαία καθώς η μόνη εναλλακτική είναι η συγχώνευση με κάποιον άλλο φορέα και έτσι το Ταμείο πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως.

ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σε «αγροτικό κλοιό» βρίσκεται για περισσότερο από ένα μήνα η Βόρεια, Δυτική και Νότια Ευρώπη με τα μέτωπα να πληθαίνουν και τους οργισμένους αγρότες να διεκδικούν καλύτερες τιμές για το γάλα αλλά και για τα άλλα αγροτικά προϊόντα, που πιέζονται κυρίως λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από τη Γαλλία (Παρίσι), συνεχίστηκαν σε Γερμανία (Μόναχο), Βέλγιο (Βρυξέλλες), Ιρλανδία (Δουβλίνο), Ισπανία (Μαδρίτη, Σαντιάγο), Βρετανία και κορυφώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Υπό την πίεση των πολύ μεγάλων πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων υποχρεώθηκε η Κομισιόν να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ αλλά και να ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο για δυνατότητα καταβολής του 70% των άμεσων ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου. Για τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις των αγροτών είναι σαφές ότι η δέσμη μέτρων ενίσχυσης των 500.000.000 ευρώ δεν είναι αρκετή για να αποζημιώσει τους αγρότες για την απώλεια της κύριας εξαγωγικής αγοράς της Ρωσίας, η οποία αντιστοιχεί σε 5.500.000.000 ευρώ ετησίως. Οι αγρότες της ΕΕ πληρώνουν το τίμημα για τη διεθνή πολιτική. Οι τιμές είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής σε πολλές χώρες και το εισόδημα των αγροτών στο ήμισυ του μέσου επιπέδου, αναγκάζοντας κάποιους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

ΟΖΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Με αφορμή την έξαρση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, κάνοντας λόγο για αδυναμία του Αρμόδιου Υπουργείου να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της. Επισημαίνει ότι παρά την έγκαιρη προειδοποίηση για την απειλή εισόδου της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών από την Τουρκία, εντούτοις δεν υπήρξε από το ΥΠΑΠΕΝ ένα οργανωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της. Επίσης, κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη πρόσληψης μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικού προσωπικού, σε περιοχές της χώρας με μεγάλα κενά, όπως ο Έβρος, και προτείνει την προβολή και ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της οζώδους δερματίτιδας, καθώς και την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων προκειμένου να μην οδηγηθούμε στην εξαφάνιση της ελληνικής κτηνοτροφίας και στην πλήρη διατροφική εξάρτηση της χώρας σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Αντί να ψεκάζουν τα χωράφια, οι αγρότες στο Βιετνάμ, απλά απελευθερώνουν μυριάδες μυρμήγκια Oecophylla longinoda (που ζουν σε Αφρική & Ασία). Οι γεωργοί στο Βιετνάμ είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται έως 71% χάρη στα μυρμήγκια, τα οποία τρώνε ή διώχνουν τα επιβλαβή έντομα από το χωράφι. Ήδη ήταν αυτό γνωστό από μελέτες από το 2008. Δανοί ερευνητές λένε ως «την καλύτερη καταγεγραμμένη περίπτωση αποτελεσματικού βιολογικού ελέγχου σε ανοιχτά συστήματα καλλιέργειας». Οι Κινέζοι αγρότες αγόραζαν αποικίες τέτοιων μυρμηγκιών ακόμα και πριν από 1700 χρόνια. Σήμερα 2 ευρωπαϊκές εταιρίες σχεδιάζουν να προσφέρουν έτοιμες αποικίες μυρμηγκιών για γεωργική χρήση, ενώ ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα της Δανίας δημιουργεί εκτροφεία μυρμηγκιών στην Αφρική.

Γάμος

Στα …πάνω του τούτες τις μέρες ο γνωστός συνεταιριστής, πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, καθώς αύριο Σάββατο παντρεύει στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας στη Φιλιππούπολη την κόρη του Ολίνα με τον παραγωγό από το Αργυροπούλι Κώστα Χατζή. Στη γαμήλια τελετή αναμένεται να παραστούν πολλοί παράγοντες του πολιτικού, αγροτικού και αυτοδιοικητικού χώρου και σίγουρα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές θα προκύψουν πολλές ειδήσεις.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass