ΟΙ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Περιμένουν Ολοκληρωμένη και χρονοδιάγραμμα πληρωμών από ΕΒΖ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2015 8:09

 

Λίγες μέρες πριν μπούνε στα χωράφια οι μηχανές για τη συγκομιδή των τεύτλων και οι παραγωγοί ακόμη δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του 2012, αλλά ούτε έχουν λάβει σαφές χρονοδιάγραμμα από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για το πότε θα πληρωθούν για τη φετινή σοδειά. Μετά τον περσινό εμπαιγμό, καθώς πληρώθηκαν τέλη Μαρτίου, πολλοί τευτλοπαραγωγοί εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς τις διαβεβαιώσεις των διοικούντων ότι θα γίνει προσπάθεια να τακτοποιηθούν οικονομικά μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου. Στόχος των παραγωγών είναι να κάνουν Χριστούγεννα με γεμάτες τσέπες και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν συνεχώς. Εξάλλου η συνεχής μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων τα τελευταία χρόνια αναγκάζει την Βιομηχανία να προσέχει όσο μπορεί τους εναπομείναντες τευτλοπαραγωγούς. Φέτος στο νομό Λάρισας σπάρθηκαν περίπου 12.500 στρέμματα, ενώ το 2014 πάνω από 18.500 στρ. Ήδη η ΕΒΖ προχώρησε στην πρόσληψη 94 εποχικών υπαλλήλων για τις ανάγκες του εργοστασίου της Ορεστιάδας, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, και άλλων 2 ατόμων, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του εργοστασίου Πλατέως. Στη συνάντηση με τους τευτλοπαραγωγούς την Παρασκευή η διοίκηση της ΕΒΖ ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα για να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ

Ως προς την καταβολή της Ολοκληρωμένης διαχείρισης του 2012 (!) ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμη η ειδική μηχανογραφική εφαρμογή που θα υποστηρίξει τη διαδικασία και από Δευτέρα οι κατά τόπους ΔΑΟΚ θα ξεκινήσουν να αναρτούν τις αναλυτικές καταστάσεις με τους επιτυχόντες και τους απορριφθέντες, ώστε να αρχίσουν οι πληρωμές, με στόχο οι παραγωγοί να δούνε το …χρώμα του χρήματος μέχρι την Παρασκευή (για ευνόητους …προεκλογικούς λόγους). Μετά την ανάρτηση των πινάκων, που ίσως πάρει 1-2 ημέρες, προβλέπεται ένα διάστημα 5 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να προχωρήσουν σε τυχόν υποβολή ενστάσεων, όσοι από τους παραγωγούς δουν τα ονόματά τους στη λίστα με τους απορριφθέντες. Στο νομό Λάρισας περίπου 200 παραγωγοί αναμένουν να πληρωθούν την Ολοκληρωμένη και έκαστος να πληρωθεί 30 ευρώ\στρ. (συν 3 ευρώ περίπου ο μελετητής). Θυμίζουμε ότι το 2012 οι εκτάσεις που είχαν καλλιεργηθεί με τεύτλα, με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης ήταν περίπου 90.000 στρέμματα και με δεδομένο ότι το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέμμα είναι της τάξης των σχεδόν 30 ευρώ, συνολικά θα μοιραστούν (εάν δεν υπάρξει μεγάλος αριθμός απορριφθέντων) γύρω στα 2,7 εκατ. ευρώ (ο κ. Μελάς φέρεται να βεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα). Χρήματα που είναι απαραίτητα ενόψει της νέας καμπάνιας ζάχαρης, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου και όπως είναι φυσικό οι τευτλοπαραγωγοί χρειάζονται ρευστότητα για να μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαια και να μπουν στα χωράφια για την τευτλοεξαγωγή, καθώς με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, πίστωση δεν κάνουν τα πρατήρια.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass