Τρόποι αντιμετώπισης συζητήθηκαν στην ημερίδα της 15ης Οικολογικής Γιορτής

Επί τάπητος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2015 19:07

 

 

Επιμήκυνση των περιόδων καύσωνα, μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20-25%, αύξηση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών στα δάση, διατάραξη της βιοποικιλότητας και εκτεταμένη ερημοποίηση. Αυτές θα είναι μερικές από τις κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Θεσσαλία, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε, το πρωί του Σαββάτου 19/9, στο Παυσίλυπο, στα πλαίσια της 15ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας.

Καταξιωμένοι επιστήμονες, με μεγάλη εμπειρία ο καθένας στον τομέα του, επιχείρησαν να αναδείξουν διαφορετικές πλευρές του θέματος, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Πιο αναλυτικά, αναλύθηκαν τα εξής θέματα :

> «Κλιματικές αλλαγές και αντιμετώπιση : η ηλιακή οικονομία», με εισηγητή τον κ. Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace

> «Προβληματισμοί για τη Θεσσαλία στην κλιματική αλλαγή», με εισηγητή τον κ. Ζήση Αργυρόπουλο, ειδικό περιβαλλοντολόγο

> «Κλιματικές αλλαγές και εκπαίδευση», με εισηγητή τον κ. Αντώνη Ντάνη, χημικό, υπεύθυνο Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Τα βασικότερα σημεία από τις εισηγήσεις τους συνοψίζονται στα ακόλουθα :

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να στρέψουμε την Ελλάδα στην ηλιακή οικονομία καθώς μπορεί να αποτελέσει μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, αλλά και ένα ΄΄κρυφόόπλο΄΄ για την οικονομία. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον μεγαλύτερο πλούτο που έχει η χώρα, τον ήλιο. Η Ελλάδα έχει μια τεράστια δυνατότητα για να πάει μπροστά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αργυρόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως βρισκόμαστε σε μια πορεία που δεν πρέπει να γίνει μη αναστρέψιμη, ενώ πρόσθεσε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα πολιτικό θέμα. Στη συνέχεια, ανέλυσε τα νέα δεδομένα και τις προβλέψεις όπως (α) Μείωση ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων/ Αύξηση έντασης φαινομένων (β) Αύξηση θερμοκρασίας γ) Μείωση υγρασίας του εδάφους (δ) Επιμήκυνση χρονικών περιόδων καύσωνα (ε) Μείωση της μέσης παροχής των ποταμών (στ)Εμφάνιση νέων ανθεκτικών παρασίτων κλπ

Κλείνοντας ο κ. Αργυρόπουλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα θα πρέπει να διαμορφώσει έγκαιρα τις υποδομές της για να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάνης επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στα εξής : «Η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και των περιβαλλοντικών προβλημάτων γενικότερα. Γι ΄ αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά επίπεδα και με διάφορους τρόπους ώστε να συμβάλλει σ΄ ένα βιώσιμο μέλλον. Σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τους στόχους που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Μετά το πέρας της ημερίδας, ακολούθησε εκδήλωση Γευσιγνωσίας για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και εν συνεχεία για τους εκθέτες, στο πλαίσιο του Διατοπικού Προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass