ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΠ ΚΑΙ ΠΓΕ

«Παράδειγμα» στην Ευρώπη το «κίνημα της πατάτας»

* Τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά για τη φέτα στήριξαν χθες από την Αθήνα οι επίτροποι της ΕΕ Ντ. Τσιόλος και Μαρίδα Δαμανάκη

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2014 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:26
Του Γιώργου Μακρή
«Η απευθείας πώληση της πατάτας (σ.σ. το γνωστό «κίνημα της πατάτας») είναι μια περιπτωσιολογική μελέτη («case study») πολύ δημοφιλής πλέον στην Ευρώπη. Ξεκίνησε εδώ και δείχνει τον στενό δεσμό μεταξύ των αγροτών και των καταναλωτών σε δύσκολους καιρούς», επισήμανε ο επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ντατσιάν Τσιόλος μιλώντας χθες σε εκδήλωση στην Αθήνα (Ίδρυμα Θεοχαράκη) για τα 100 ελληνικά αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Πρόκειται, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, για την πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, στην οποία δύο επίτροποι, ο κ. Τσιόλος και η κ. Μαρία Δαμανάκη, εξέπεμψαν μήνυμα προς τους Ελληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες να δώσουν βαρύτητα στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας και γεωγραφικής ένδειξης.
«Η προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη αποτελεί θεμέλιο λίθο της πολιτικής της ΕΕ. Σκοπεύουμε ν’ αναπτύξουμε μια καμπάνια προώθησης στην εσωτερική αγορά για να ευαισθητοποιήσουμε τους καταναλωτές στα βιολογικά προϊόντα, τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και Ονομασίας Προέλευσης», επισήμανε ο κ. Τσιόλος ανακοινώνοντας ότι θα τριπλασιαστούν τα κονδύλια για την προώθηση του αγροδιατροφικού τομέα στα 200 εκατομμύρια ευρώ το 2020.
Όπως εξήγησε, βαρύτητα θα δοθεί τόσο στην εσωτερική αγορά («πρέπει πρώτα να ευαισθητοποιήσουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές οι οποίοι πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Γεωγραφική Ένδειξη») αλλά και στη διεθνή αγορά καθώς, όπως υπενθύμισε, η ΕΕ εξάγει προϊόντα αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
«Ήταν 8% το ποσοστό των ευρωπαϊκών εξαγωγών το 2008 από αυτόν τον κατάλογο ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων και το 2012, που είναι τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, ήταν 14%, η αύξηση είναι πολύ μεγάλη. Δηλαδή, με δύο λόγια η Ευρώπη έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα προϊόντα γεωργίας και αλιείας και αυτοί που θα αγοράσουν, θα αγοράσουν τα προϊόντα για τα οποία υπάρχει μία εγγύηση για την ποιότητά τους», σημείωσε από την πλευρά της η Ελληνίδα επίτροπος Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη.
Η Ελληνίδα επίτροπος χαρακτήρισε την ένταξη προϊόντων σε αυτούς τους καταλόγους ως «ζωτικής ανάγκης, ιδιαίτερα για οικονομίες όπως η ελληνική, όπως οι οικονομίες των άλλων χωρών του Νότου και γι’ αυτό τον λόγο είναι εθνικής σημασίας αυτή η υπόθεση που αναδεικνύει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ελλάδα πραγματικά πάει καλά σε αυτή την ιστορία και πρέπει να διεκδικήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή την πίτα. Το 2010 οι πωλήσεις προϊόντων με ονομασία προέλευσης ή άλλες ενδείξεις στην Ευρώπη, έφτασαν στα 15,8, σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτή τη δεξαμενή η Ελλάδα μπορεί να πάρει πολύ μεγάλο κομμάτι», εκτίμησε η κ. Μαρία Δαμανάκη αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση στην ΕΕ όσον αφορά τα ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντα από την 7η που ήταν πριν ένα μήνα.
Σημειώνεται ότι ήδη τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ είναι 101 αφού μετά το ελαιόλαδο Μεσσαράς (100ό) πιστοποιήθηκε το ντοματάκι Σαντορίνης ως 101ο και ήδη «τρέχουν» οι διαδικασίες για το 102ο προϊόν.
ΦΕΤΑ
Ειδική αναφορά έκαναν οι δύο επίτροποι στο θέμα της φέτας. «Φέτα σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει φέτα», τόνισε ο κ. Τσιόλος χαρακτηρίζοντας τη φέτα ως έναν από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Από την πλευρά της η κ. Δαμανάκη ευχαρίστησε τον επίτροπο Γεωργίας «γιατί η σθεναρή του στάση στην περιπέτεια που είχαμε με τη φέτα, ήταν πολύ ουσιαστική. Πράγματι ήταν μια μάχη που σχεδόν την κερδίσαμε στον Καναδά και στην Κορέα κι ελπίζω ότι θα την κερδίσουμε και στη μεγάλη συμφωνία που έρχεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιλαμβάνεστε τα διακυβεύματα υπερβαίνουν κατά πολύ και την Ελλάδα και τις προσπάθειες που κάνουν οι χώρες του Νότου».
Στο θέμα της προστασίας της φέτας αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης λέγοντας με νόημα: «Ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέσω διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, να κατοχυρώσει τα ΠΟΠ σε άλλες χώρες. Η συμφωνία με τον Καναδά, όπου η Ευρώπη κατάφερε να γίνουν αποδεκτά 145 προϊόντα, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του τι μπορεί η διαπραγματευτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχει.
Σε ορισμένα κράτη μέλη υπήρξαν από μεμονωμένους παραγωγούς και κάποιες αντιδράσεις που ίσως επεδίωκαν κάποια περισσότερη προστασία. Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι δεχόμαστε ένα πράγμα: Ότι η διαπραγματευτική δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Ένωση είναι πολλαπλάσια από τη διαπραγματευτική δυνατότητα που οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος θα είχε όταν προσπαθούσε το ίδιο να επιτύχει μια διμερή συμφωνία».
ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ
Στην εκδήλωση ο κ. Αθ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι όλα τα προϊόντα ΠΟΠ θα γίνουν γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ, ενώ η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Όλγα Κεφαλογιάννη έθεσε στόχο «ο μελλοντικός τουρίστας να επιλέξει την Ελλάδα όχι μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, τον πολιτισμό της, αλλά και για τις διατροφικές συνήθειες και τα μοναδικά της προϊόντα».
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τ. υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass