Ερώτηση Ψύρρα για την εμπορία παλιών σπόρων

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2014 16:14 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:55

Ερώτηση  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη σχετικά με τους περιορισμούς στην καλλιέργεια, αναπαραγωγή και εμπορία παλιών και σπάνιων σπόρων ή φυτικού αναπαραγωγικού υλικού, κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα.

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνουν οι βουλευτές «η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Μάιο δέσμη μέτρων «για την ενίσχυση της επιβολής των προτύπων υγείας και ασφάλειας στο σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας». Στις ρυθμίσεις, που προτείνονται, υπάρχουν και προτάσεις για την παραγωγή και διάθεση στην αγορά φυτικού αναπαραγωγικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η θέσπιση και εφαρμογή μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που να καθιερώνει τη μοριακή σήμανση ώστε οι εταιρείες να αναγνωρίζουν τις ποικιλίες τους στις αγροτικές καλλιέργειες και οι αγρότες να αναγκάζονται να ακολουθούν τους όρους χρήσης των πατενταρισμένων σπόρων.

Αυτό σημαίνει ότι, η καλλιέργεια, η αναπαραγωγή και η εμπορία κάθε σπόρου ή αναπαραγωγικού υλικού που δεν έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από το Κοινοτικό Γραφείο Φυτικής Ποικιλότητας θα είναι παράνομη. Οι ποικιλίες σπόρων θα πρέπει να εγγράφονται σε έναν κατάλογο, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί στο εμπόριο για τις παραδοσιακές και σύγχρονες ποικιλίες σπόρων.

Επιπλέον, θα πρέπει να καταβάλλεται ένα ετήσιο τέλος στον συγκεκριμένο Οργανισμό (που αγγίζει περίπου τα 3.500 ευρώ για μία και μόνο ποικιλία!), ώστε να παραμείνουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες στον κατάλογο. Με απλά λόγια, η εμπορία σπόρων μη καταχωρισμένων στη λίστα ποικιλιών (τοπικών, παραδοσιακών και ιδιοπαραγόμενων) τίθεται σε διωγμό υπέρ των μεγάλων εταιρειών του χώρου.

Οι αγροτροφικοί γίγαντες, όπως η Monsanto, η Dow, η KWS και η Syngenta, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σπόρων (ESA) προσπαθούν να ελέγξουν την τροφική αλυσίδα και ο έλεγχος των σπόρων είναι σημείο κεντρικό στην επιδίωξή τους. 

Έχει προσδιοριστεί το ζήτημα να συζητηθεί στις 30 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Γεωργίας, στις 10 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώ η επόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Απρίλιο.

Επειδή εάν εγκριθούν τέτοιοι περιορισμοί που προβλέπεται να ισχύσουν για τις παλαιές και σπάνιες ποικιλίες σπόρων εγείρονται εμπόδια στη διάδοση της ποικιλότητας και την αξιοποίηση του δυναμικού της. Επειδή με τέτοια μέτρα η ομοιομορφία των φυτών θα εξαφανίσει ό,τι έχει απομείνει από την παραδοσιακή γεωργία, που ήταν ο κύριος μοχλός διαμόρφωσης της σημερινής ποικιλότητας.

Επειδή εγείρονται  πλήθος από γραφειοκρατικά εμπόδια (ενδεικτικά: πως θα αποδεικνύεται η σπουδαιότητα κάποιας συγκεκριμένης ποικιλίας; πως θα περιορίζεται η παραγωγή και η διανομή των τοπικών σπόρων μόνο στις περιοχές καταγωγής τους;)  ερωτάται ο Υπουργός, πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το πρόβλημα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προεδρίας;» καταλήγουν οι βουλευτές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass