ΣΕ 300.000 ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

Απειλεί με κατασχέσεις ο ΟΓΑ

* Κρίσιμη συνάντηση σήμερα στον κόμβο Νίκαιας, όπου μάλλον θα κριθεί η τύχη του φετινού κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2014 2:24 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:37
Του Γιώργου Μακρή
Κατασχέσεις σε βάρος 300 χιλιάδων αγροτών που οφείλουν εισφορές στον ΟΓΑ ξεκινά ο Οργανισμός με βάση το καινούργιο νομικό πλαίσιο, φέρεται να προανήγγειλε ο διοικητής του κ. Ξεν. Βεργίνης σε συνάντηση που είχε χθες με αντιπροσωπεία των αγροτών. Συνολικά 700 χιλιάδες αγρότες και μέλη των οικογενειών τους είναι σήμερα ανασφάλιστοι αφού δεν πληρώνουν εισφορά στον ΟΓΑ.
«Ξεκινούν οι κατασχέσεις. Μας το είπαν ορθά κοφτά», αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Μπούτας στην ομιλία του στο παναγροτικό συλλαλητήριο χθες το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης, λίγα μέτρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.
Χιλιάδες αγρότες από πολλά μέρη της Ελλάδας (20 λεωφορεία και πολλά ΙΧ ήταν από τη Θεσσαλία εκ των οποίων 8 λεωφορεία από τον Ν. Λάρισας) καθώς και εργαζόμενοι της Αττικής έδωσαν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο αλλά και στην πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή των Ελλήνων με βασικό σύνθημα «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». Αγρότες έκαψαν μάλιστα τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδοκίμασαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όταν τον ανέφεραν οι ομιλητές κι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 9 Μαρτίου στον εορτασμό της εξέγερσης των αγροτών στο Κιλελέρ κι αφού στο μεταξύ σήμερα στα μπλόκα θα ληφθούν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σημειώνεται ότι στη Βουλή δεν υπήρχε ούτε ένα μέλος του προεδρείου της για να παραλάβει το ψήφισμα, το οποίο παρέλαβε συνεργάτης του προέδρου της!
«ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΤΡΩΝΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αποκάλυψη από τον κ. Βαγγ. Μπούτα της εξής στιχομυθίας που είχε η αντιπροσωπεία των αγροτών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τους επιτελείς του την περασμένη εβδομάδα.
Όπως είπε ο κ. Βαγγ. Μπούτας, «μας το είπαν καθαρά στη συνάντηση που είχαμε με τον Στουρνάρα. «Μην διαμαρτύρεστε», μας είπαν, «για τη δύσκολη ζωή που ζείτε στα χωριά. Υπάρχουν και χειρότερα. Υπάρχουν στην Αθήνα άνεργοι που τρώνε από τους κάδους των σκουπιδιών». Κι εμείς τους είπαμε από την πλευρά μας: «Θέλετε να μείνουμε κι εμείς χωρίς δουλειά και να τρώμε όλοι μαζί από τους κάδους; Γιατί μας τα λέτε αυτά;»
Ο κ. Βαγγ. Μπούτας έκανε ειδική αναφορά στον ΟΓΑ και όπως είπε στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των αγροτών με τον κ. Βεργίνη «ζητήσαμε να μην υπάρξει κανένας αγρότης, κανένα παιδί αγροτών ανασφάλιστο, κανένα παιδί αγροτών, κανένας αγρότης χωρίς φάρμακα. Γιατί αν αρρωστήσουμε μ’ αυτήν την πολιτική, φίδι που μας έφαγε…», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαγγ. Μπούτας υπογράμμισε επίσης στην ομιλία του πως «ήδη στην Καρδίτσα 40 αγρότες που χρωστούσαν και χρωστούν στο «κακό» κομμάτι της ΑΤΕ που το πήρε το Δημόσιο δικάστηκαν από 10-18 μήνες με αναστολή. Το επόμενο βήμα είναι πίσω από τα κάγκελα», εκτίμησε καθώς όπως σημείωσε «τα χρέη των αγροτών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη».
«ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΝΟΜΟ
ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ»
Εκτενή αναφορά έκανε στο τελευταίο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο είπε: «Το νομοσχέδιο προβλέπει σε δύο χρόνια να ξοφλήσει το δάνειο ο αγρότης. Αν δεν μπορεί, πρέπει να κάνει ρύθμιση για πέντε ή επτά χρόνια.
Αν δεν μπορεί να το πληρώσει από τα έσοδα, το χωράφι του βγαίνει στο ενοίκιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι αν το ενοίκιο δεν ανταποκρίνεται στη δόση, τότε το χωράφι βγαίνει σε πλειστηριασμό. Έφτιαξαν νόμο για να κατάσχουν τα χωράφια και μας το παρουσιάζουν ότι είναι νόμος για να γλιτώσουμε από τα χρέη», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο κ. Μπούτας, ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις για τους αγρότες είπε:
«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Στουρνάρας, η ευρωτρόικα και η κυβέρνηση αποφάσισαν να μας φορολογήσουν. Χύθηκε πολύ μελάνι και ειπώθηκαν πολλά γι’ αυτόν τον νόμο. Ειπώθηκαν και θολά. Η αντιπολίτευση, για παράδειγμα. Δεν καταλάβαμε τι λέει; Στηρίζει το αίτημά μας για 40 χιλιάδες τζίρο και 5 χιλιάδες για κάθε παιδί αφορολόγητο; Στηρίζει 20 χιλιάδες αφορολόγητο καθαρό συν 5 χιλιάδες για κάθε παιδί; Ο Στουρνάρας και η κυβέρνηση μας βάζουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ. Μάλιστα μας χαρακτηρίζουν επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι μετά από 5 χρόνια θα πληρώνουμε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ τον χρόνο. Λοιπόν, ποιος θα μπορέσει μ’ αυτήν την πολιτική, μ’ αυτήν ακρίβεια στα εφόδια, μ’ αυτές τις τιμές, με τη μείωση των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ κατά 50-60%, ποιος θα μπορέσει να πληρώσει και φόρο από πάνω; Άρα, είναι βέβαιος ο θάνατος του μικρομεσαίου αγρότη», επισήμανε ενώ διερωτήθη: «Το κράτος θα χαρίσει τον φόρο στον φτωχό αγρότη που δεν έχει να πληρώσει ή, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, θα κάνει ό,τι κάνει τώρα στους αγρότες με «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή πλειστηριασμούς χωραφιών και σπιτιών γιατί δεν μπορέσαμε να πληρώσουμε τον φόρο; Είναι σίγουρο ότι εκεί θα μας οδηγήσουν», προέβλεψε και συνόψισε τα αιτήματα των κινητοποιούμενων αγροτών στη φράση: «Δεν ζητάμε να μας δώσουν χρήματα, ζητάμε να μην μας πάρουν και τις λίγες πενταροδεκάρες που μας απέμειναν στην τσέπη μετά από σκληρή δουλειά μέσα στη λάσπη και την κοπριά ενός ολόκληρου χρόνου».
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ
Στην ομιλία του ο κ. Βαγγέλης Μπούτας αναφέρθηκε και σε τοπικά ζητήματα που έχουν οι αγρότες κάθε περιοχής. «Στη Θεσσαλία έχουμε τον Αχελώο γιατί χωρίς χωράφι και νερό δεν υπάρχει ζωή. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ούτε ψάρι ούτε βατράχι γι’ αυτούς που κάνουν τους οικολόγους και πάνε και καταθέτουν κατά των έργων που είναι να δώσουν νερό στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Θέλουμε να καλέσουμε και την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της για τον Αχελώο γιατί βεβαίως να γίνουν τα μικρά έργα – τα παλεύουμε 40-50 χρόνια, είχα μαύρα μαλλιά και άσπρισαν - ενώ στον Αχελώο έγινε το 80% των έργων».
Ο κ. Μπούτας άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα λέγοντας: «Τώρα έχουμε καινούργια μόδα. Η κυβέρνηση δεν παίρνει αποφάσεις η ίδια, βάζει τα δικαστήρια να αποφασίσουν ότι δεν θα γίνουν τα έργα».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο συλλαλητήριο, το οποίο ξεκίνησε με συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου ενώ μίλησαν αγρότες και εκπρόσωποι συνδικάτων και οργανώσεων, έδωσαν το «παρών» ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κ. Μανώλη Γλέζο, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπεύθυνο Αγροτικού κ. Βαγγέλη Αποστόλου, οι Λαρισαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γελαλής και του ΚΚΕ (και υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων) κ. Γιώργος Λαμπρούλης), οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας κ. κ. Χρήστος Μιχαλάκης και Βασίλης Τσιάκος, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας για τον αγροτικό τομέα κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, αντιπροσωπείες των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Κοινωνικής Συμφωνίας, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, του ΕΠΑΜ και πάρα πολλών οργανώσεων, συνδικάτων και φορέων απ’ όλη τη χώρα.
Αποφασίζουν σήμερα
Στις 5 το απόγευμα έχει οριστεί η κρίσιμη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα στο μπλόκο της Νίκαιας, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να ενημερώνουν τους συγκεντρωμένους αγρότες για το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα και τις επαφές που πραγματοποίησαν με κυβερνητικά στελέχη.
Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθηθεί η περσινή τακτική, όταν μετά το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σήμαναν τη λήξη των κινητοποιήσεων, ανανεώνοντας το νέο αγωνιστικό ραντεβού για την επέτειο του Κιλελέρ. Και φέτος πρόθεση της πλειοψηφίας των αγροτών στη Νίκαια είναι η περήφανη αποχώρηση των τρακτέρ από τα μπλόκα, πριν ο αγώνας εκφυλιστεί, καθώς στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάποια νέα συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης, ώστε η παρουσία τους στο δρόμο να λειτουργήσει πιεστικά. Αυτό που μένει να αποφασιστεί στη σημερινή συνέλευση είναι ο χρόνος και ο τρόπος της αποχώρησής τους από το δρόμο. Θα γίνει από την επομένη μέρα (Παρασκευή) ή θα επιλεγεί πιο δυναμικός τρόπος με ένα ακόμη δυναμικό συλλαλητήριο την Κυριακή;
Γιώργος Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass