ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΥΠΑΝ-ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Συνεχίζει να διχάζει η διάρκεια του γάλακτος

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2014 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:10
 
«Ίδια πρόταση με άλλο ένδυμα» χαρακτηρίζουν κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου την «ντρίμπλα» που επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, καθώς ενόψει και των κρίσιμων επαφών αυτό το Σαββατοκύριακο με την Τρόικα, η ηγεσία του ΥΠΑΝ σκέπτεται να προτείνει να μην καταργηθεί εντελώς η χρήση του όρου «φρέσκο» από τις συσκευασίες, αλλά να συνεχίσει να χρησιμοποιείται χωρίς όμως να συνδέεται πλέον με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος.
Μπορεί λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης να εγκαταλείπει πλήρως την ιδέα για τη δημιουργία νέας κατηγορίας ως «γάλα ημέρας», και να κάνει στροφή 180 μοιρών στην αρχική θέση του να καταργηθεί εντελώς η χρήση του όρου «φρέσκο» από τις συσκευασίες, επιλέγοντας την παραπάνω «συμβιβαστική» πρόταση, η οποία φαίνεται να μην ικανοποιεί όχι μόνο την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και μεγάλη μερίδα βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι απειλούν να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.
Σήμερα με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 113/1999 φρέσκο γάλα μπορεί να ονομάζεται αποκλειστικά το γάλα με διάρκεια ζωής μέχρι πέντε ημέρες. Εφόσον με το νέο νόμο οι γαλακτοβιομηχανίες θα μπορούν να καθορίζουν οι ίδιες τη διάρκεια ζωής του γάλακτος ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει ο όρος να συνεχίσει να χρησιμοποιείται, όπως συμβαίνει για λόγους μάρκετινγκ, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με λίγα λόγια θα υπάρχει λ.χ «φρέσκο γάλα δύο ημερών» αλλά και «φρέσκο γάλα εννέα ή δέκα ημερών», όσο δηλαδή μπορεί να διαρκέσει αναλλοίωτο υπό «ιδανικές» συνθήκες το γάλα χαμηλής παστερίωσης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα «παρότι οι αντιδράσεις των περισσότερων κρίκων που συνθέτουν την αλυσίδα της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας εντοπίζονται στην κατάργηση του ορίου των πέντε ημερών υπό τη βάσιμη ανησυχία ότι η αγορά θα πλημμυρίσει με εισαγόμενο γάλα, η πρόταση για διατήρηση της «έννοιας» του φρέσκου σε συνδυασμό με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος, εκτιμάται ότι θα εξομαλύνει σε κάποιο βαθμό τις αντιδράσεις. Το προηγούμενο διάστημα γαλακτοβιομηχανίες που σήμερα πρωταγωνιστούν στην αγορά του φρέσκου γάλακτος από πλευράς μεριδίων είχαν προειδοποιήσει ότι είτε θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν ως ασύμφορη την κατηγορία του «φρέσκου» γάλακτος, είτε θα υποχρεωθούν να στραφούν στις εισαγωγές ή να πιέσουν για μεγάλες μειώσεις στις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τις εισαγωγές εφόσον «ανοίξει» η αγορά. Ήδη τουλάχιστον δύο ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που έχουν εργοστάσια παραγωγής σε χώρες των Βαλκανίων έχουν πάρει θέση υπέρ της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος, ώστε να μπορούν να κάνουν εισαγωγές, ενώ ανάλογη θέση έχουν και ξένες πολυεθνικές».
Στοιχεία του ΥΠΑΝ υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι καταναλωτές στην Ελλάδα αγοράζουν είτε γάλα 5 ημερών, είτε γάλα διάρκειας άνω των 40 ημερών και οι ενδιάμεσες επιλογές είναι ελάχιστες, καθώς δεν υπάρχει κανένα προϊόν με διάρκεια 5-15 ημέρες και μόλις έξι προϊόντα από 15 ως 40 ημέρες. Στον αντίποδα υπάρχουν 17 γάλατα διάρκειας 5 ημερών και άλλα τόσα με διάρκεια μεγαλύτερη των 40 ημερών. Παράλληλα με την πρόταση για διατήρηση του όρου φρέσκο, το ΥΠΑΝ πιθανόν θα αποσύρει από το τραπέζι την ιδέα πρόταση για δημιουργία της νέας κατηγορίας του γάλακτος «ημέρας» (υποχρέωση συλλογής και η διανομής εντός 48 ωρών), καθώς η τρόικα επιμένει πως πρόκειται για νέο προστατευτικό καθεστώς.
ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού σημείωναν για τις χθεσινές εξελίξεις: «Μετά την πρόταση για κατάργηση του όρου “φρέσκο γάλα” που αποδείξαμε ότι χρησιμοποιείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τη φαιδρή πρόταση για “φρέσκο εμφιαλωμένο γάλα δύο ημερών” που αποδείξαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει. Σήμερα βλέπουμε σε ΜΜΕ να επανέρχεται ως δήθεν υποχώρηση η περυσινή πρόταση για φρέσκο γάλα 10 ημερών. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια πρόταση με άλλο ένδυμα. Τα αποτελέσματα ωστόσο θα είναι τα ίδια: καταστροφικό χτύπημα στην αγελαδοτροφία και αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα επιφέρουν δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Και όλα αυτά με αμφίβολο όφελος για τον καταναλωτή στην τελική τιμή. Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και αυτή η πρόταση να έχει την τύχη των προηγούμενων”.
Γ.Ρ.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass