Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές για το βαμβάκι

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2014 23:01 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:37

 

«Ο σχετικά ψυχρός καιρός που επικράτησε την περίοδο της σποράς, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες εδάφους και την υψηλή εδαφική υγρασία εξαιτίας των βροχοπτώσεων που έπεσαν το ίδιο διάστημα, καθυστέρησαν το φύτρωμα και ευνόησαν  την ανάπτυξη ασθενειών προκαλώντας σήψη των σπόρων, όπως επίσης σήψη και νέκρωση των ριζών (σηψιρριζίες) ή της βάσης του στελέχους των βαμβακοφύτων». Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση της η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, ενημερώνοντας τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία οι στόχοι των συμβουλών που δίνονται είναι η έγκαιρη ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο, που αφορά τη χρονική περίοδο του φυτρώματος των βαμβακόφυτων και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο. Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

Διαπιστώσεις

Η σπορά των βαμβακοκαλλιεργειών σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε σχετικά πρώιμα, ξεκινώντας το δεύτερο πενθήμερο Απριλίου και να ολοκληρώνεται περί τα τέλη Απριλίου στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ο σχετικά ψυχρός καιρός που επικράτησε την περίοδο της σποράς, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες εδάφους και την υψηλή εδαφική υγρασία εξαιτίας των βροχοπτώσεων που έπεσαν το ίδιο διάστημα, καθυστέρησαν το φύτρωμα και ευνόησαν  την ανάπτυξη ασθενειών προκαλώντας σήψη των σπόρων, όπως επίσης σήψη και νέκρωση των ριζών (σηψιρριζίες) ή της βάσης του στελέχους των βαμβακοφύτων. Όπως διαπιστώνεται από τις επιτόπιες επισκέψεις των γεωπόνων της Υπηρεσίας μας σε βαμβακοκαλλιέργειες, σε ορισμένες περιοχές  εμφανίζονται «κενά» μεταξύ των φυτών στις γραμμές ή ακόμη και συμπτώματα ξήρανσής τους.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Για την αντιμετώπιση των σηψιρριζιών και την υποβοήθηση της ανάπτυξης των νεαρών φυτών και εφόσον έχει ολοκληρωθεί το φύτρωμα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς να πραγματοποιήσουν ένα πρώτο σκάλισμα προκειμένου να σπάσει η κρούστα που ενδεχομένως έχει πιάσει η επιφάνεια του εδάφους (κυρίως τα αμμώδη) και να αεριστεί και αυξηθεί η θερμοκρασία του.

Επειδή συνήθως ύστερα από απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στεγνώνουν τα ανώτερα στρώματα του εδάφους, τα νεαρά φυτά που έχουν προσβληθεί από σηψιρριζίες παρουσιάζουν συμπτώματα μάρανσης και ξήρανσης επειδή οι κατεστραμμένες ρίζες αδυνατούν να τροφοδοτήσουν το φυτό με το απαραίτητο νερό. Γι’ αυτό το λόγο, παρόλο την υγρασία που πιθανόν να έχουν τα κατώτερα στρώματα του εδάφους, η Υπηρεσία συστήνει στους  βαμβακοπαραγωγούς να προβούν σε ένα πολύ ελαφρύ πότισμα προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στα ριζίδια που βγήκαν μετά την προσβολή να αναπτυχθούν.

Επίσης, οι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή οποιοδήποτε ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή (τηλ. 2413 511119 - Δ. Σταυρίδης και 2413 511209 - Αθ. Λιακατάς).

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass