ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Οι δεσμεύσεις και οι εκκρεμότητες για τη γεωργία

* Αχελώος-διαχείριση επάρκειας νερού, το μεγάλο στοίχημα

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2014 22:53 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:06

Του Γιώργου Ρούστα

Σε μία κοινή παράμετρο συμφώνησαν όλοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες στην προεκλογική περίοδο: Η αγροτική οικονομία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και πως ο αγροκτηνοτροφικός τομέας θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέο περιβάλλον που θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα στον αγροτικό πληθυσμό με συνέπεια τη διατήρηση της αγροτικής οικονομίας σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων βρίσκεται στον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό. Οι δεσμεύσεις του επανεκλεγέντος περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού (εξάλλου αυτές έχουν σημασία να αναλυθούν) για τον πρωτογενή τομέα είναι συγκεκριμένες και για την υλοποίησή τους ή μη θα κριθεί από την αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και από τους Θεσσαλούς σε 5 χρόνια.

Στη νέα θητεία ο κ. Αγοραστός ξεκινά από πλεονεκτική θέση, που του εξασφαλίζει το ξεχωριστό πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, επιπλέον αυτών που πρόκειται να αντληθούν από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αρκετές φορές ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις ομιλίες του αναφέρθηκε στην παραπάνω δεύτερη, εξαιρετικά σημαντική, καινοτομία του νέου ΕΣΠΑ, που δίνει τη δυνατότητα στη νέα Περιφερειακή Αρχή να έχει το δικό της Ταμείο.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Για τη νέα θητεία, ο κ. Αγοραστός έθεσε τις εξής τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες: Δημιουργία υποδομών (αρδευτικών και οδικών δικτύων) για την ανάπτυξη των αγροτικών επιχειρήσεων και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Υποστήριξη παραγωγών οργανώσεων και αγροτικών επιχειρήσεων από το γεωτεχνικό δυναμικό της Περιφέρειας. Αξιοποίηση πόρων για τον πρωτογενή τομέα μέσω του νέου ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και του νέου ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Προβολή και προώθηση των θεσσαλικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, δρομολογεί έργα και παρεμβάσεις με βάση τους εξής εννέα τομείς δράσης: Μικρά και μεσαία εγγειοβελτιωτικά έργα, μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αναδασμοί, αγροτικός εξηλεκτρισμός, δασική οδοποιία, δράσεις για βοσκοτόπους, δράσεις Αγροτικού Τομέα στα Προγράμματα Ολοκληρωμένης Τοπικής Ανάπτυξης (τύπου LEADER), ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων νέων αγροτών, ανάπτυξης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μη γεωργικές δραστηριότητες και στήριξη RIS3 Thessaly για αγροδιατροφικό τομέα, όπου τα θεσσαλικά προϊόντα θα έχουν τη δική τους ταυτότητα.

ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ

Οι μεγάλες εκκρεμότητες της Περιφερειακής Αρχής αφορούν στην άρδευση και την ύδρευση, με αιχμή του δόρατος τον Αχελώο. Μόλις προχθές ο κ. Αγοραστός συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεσή του να ξεμπλοκάρει το έργο, με τον Λαρισαίο παράγοντα να επιθυμεί διακαώς να συνδέσει το όνομά του με την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών του έργου.

Ταυτόχρονα στις προθέσεις του επανεκλεγέντος περιφερειάρχη είναι να υιοθετήσει και την αντίληψη αριστερών και οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες ζητούν μικρά αρδευτικά έργα, που δεν κοστίζουν πολύ και αποδίδουν γρηγορότερα, ταυτόχρονα με την πρόοδο των εργασιών στον Αχελώο. Έτσι υπάρχουν ώριμες-ολοκληρωμένες μελέτες για την κατασκευή νέων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πρέπει να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην υπογειωποίηση των αγωγών άρδευσης για την όσο το δυνατόν λιγότερη απώλεια του υδάτινου δυναμικού. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος, που εφαρμόστηκε -τον προηγούμενο χρόνο- με επιτυχία στο νομό Καρδίτσας με την εγκατάσταση μηχανημάτων τύπου inverter, που μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όταν λειτουργούν τα αντλιοστάσια και οι πομόνες. Γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Αγοραστός έχει δεσμευτεί και ήδη ξεκίνησε τις επαφές για στενότερη συνεργασία, αρχικά με τους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας και εν συνεχεία με τους ΓΟΕΒ.

Στις προθέσεις του είναι η επαναλειτουργία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία λειτούργησε με επιτυχία στην τρέχουσα θητεία της Περιφερειακής Αρχής, με έμφαση στην αντιμετώπιση ασθενειών και ζημιών στα προϊόντα από ακραίες καιρικές συνθήκες. Στην Ομάδα αυτή δεσπόζουσα θέση θα έχουν οι αγρότες και γεωπόνοι, περιφερειακοί σύμβουλοι του Συνδυασμού (π.χ. Λαδόπουλος, Μπίλης, Βασ. Χατζόπουλος-Βόλος, Μπάρδας-Τρίκαλα) αλλά και καθηγητές και επιστήμονες διάφορων φορέων της Θεσσαλίας.

Σχετικά με την Κάρλα η πρόσφατη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Νερού, υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Αρχής θα βοηθήσει σημαντικά για να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα και να προχωρήσουν τα έργα (από τις 10 συνολικά εργολαβίες, οι 4 είναι σταματημένες).

Αυτά είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν στη νέα θητεία της Περιφερειακής Αρχής και τα οποία θα απασχολήσουν αρκετές φορές τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass