ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΕΛΓΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Οι βροχές υποβάθμισαν τα σιτηρά, πότισαν τα βαμβάκια

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2014 2:33 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:11
Έκδηλη είναι η ανησυχία των σιτοπαραγωγών στον θεσσαλικό κάμπο για τις ζημιές που προκαλούν στην καλλιέργεια του σκληρού σίτου οι τελευταίες βροχοπτώσεις, με τις τιμές λόγω κακής ποιότητας να έχουν πάρει ήδη την κατιούσα. Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στους παραγωγούς της Αγιάς για τα κεράσια. Αντιθέτως οι βροχές στα καλαμπόκια και τα βαμβάκια είναι ευεργετικές, καθώς οι παραγωγοί γλίτωσαν τα έξοδα από δύο τουλάχιστον ποτίσματα.
ΣΙΤΗΡΑ
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος τα σιτηρά της Θεσσαλίας να καταλήξουν για ζωοτροφές, μαζί με τα –ήδη αλωνισμένα- κριθάρια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του παραγωγού. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν φθείρει (ασπρίσει) το προιόν, το οποίο χρειάζονταν άλλο ένα δεκαήμερο για να κιτρινίσει, να αλωνιστεί, εν συνεχεία να αποθηκευθεί, ώστε μόλις η διεθνής αγορά (κυρίως η Ιταλική) το αναζητήσει να πουληθεί σε μια αξιοπρεπή τιμή, που θα ξεκινά από 20-22 λεπτά\κιλό. Ως γνωστόν η Θεσσαλία καλλιεργεί αποκλειστικά σκληρό σιτάρι που προορίζεται για ζυμαρικά-σιμιγδάλι και η άριστη ποιότητα του (κυρίως λόγω κλιματολογικών συνθηκών) το κάνει ανάρπαστο στην παγκόσμια αγορά. Επίσης το βρεγμένο σιτάρι είναι αδύνατο να αποθηκευθεί, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην έχει άλλη επιλογή, από το να πουλήσει ως ζωοτροφή, δηλαδή στην τιμή των 15-17 λεπτών.
Όσον αφορά στα κεράσια της Αγιάς, αυτά χτυπήθηκαν από την βροχή εις διπλούν. Οι πρώιμες καλλιέργειες προ 15νθημέρου και οι όψιμες με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Η μόνη ελπίδα των αγροτών της επαρχίας, καθώς η προχθεσινή βροχή δεν ήταν έντονη, ενώ χθες ευτυχώς σημειώθηκε μόνο συννεφιά και δεν άνοιξαν οι ουρανοί. Αντιθέτως οι ήπιες βροχές ήταν ευεργετικές για την βαμβακοκαλλιέργεια και τα καλαμπόκια, τα οποία ποτίστηκαν... δωρεάν, χωρίς οι αγρότες να υποστούν τα έξοδα ποτίσματος.
Ζημιές παντού
Ανησυχία προκαλούν στους παραγωγούς τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχές, ανεμοθύελλες, χαλάζι) που κυριαρχούν σε ολόκληρη την χώρα, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Στην Κρήτη οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν έχουν προκαλέσει ζημιές στην παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, η ανεμοθύελλα και η χαλαζόπτωση που έπληξαν διάφορες περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αμπέλια, σταφίδες, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ πολύ σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί σε περιοχές της Κορίνθου σε καλλιέργειες βερίκοκου. Αν και τα καιρικά φαινόμενα είναι ακόμα σε εξέλιξη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος δήλωσε ότι «είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή. Εκεί που έχουμε προϊόντα προς συγκομιδή πάμε κατευθείαν και κάνουμε εκτιμήσεις».
ΨΕΚΑΣΜΟΙ
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τη µετάδοση των µυκήτων, που προκαλούν τη σκωρίαση και την ασκοχύτωση, γι’ αυτό µε την εµφάνιση των πρώτων συµπτωµάτων στις απρόσβλητες καλλιέργειες, πρέπει να γίνουν άµεσα ψεκασµοί, µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα και επανάληψη αυτών µετά από βροχή. Σύμφωνα με γεωπόνους της περιοχής «οι πληθυσµοί του θρίπα είναι ακόµα µικροί στις πρώιµες καλλιέργειες φακής και µπιζελιού και µέτριοι στις όψιµες, αλλά θα πρέπει να γίνονται εντατικοί έλεγχοι, ώστε ο πρώτος ψεκασµός να πραγµατοποιηθεί µε όσο το δυνατόν µεγαλύτερη χρονική ακρίβεια, για την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση του εντόµου».
 Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass