ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2014 4:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:14
Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr
 
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Λίγες βροχές αναμένονται κυρίως στο μέσο της εβδομάδας, αν και γενικά ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ώστε να διευκολύνει τους αγρότες που καλλιεργούν σιτηρά. Όπως έγραψε χθες η «Ε» «οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει τις πρώιμες καλλιέργειες σιτηρών και τα κεράσια, ενώ ήταν ευεργετικές για βαμβάκια, καλαμπόκια, καθώς ποτίστηκαν χωρίς ιδιαίτερα έξοδα».
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «η θερμοκρασία θα βρίσκεται αρχικά σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, σταδιακά όμως θα αυξηθεί. Πάντως γενικά ο Ιούνιος θα έχει αρκετές αστάθειες και θα ευνοήσει τις καλλιέργειες που απαιτούν αρκετό νερό. Έτσι σήμερα Παρασκευή στο νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές, τοπικά αυξημένες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12...28 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και την Κυριακή αναμένονται αραιές συννεφιές, που τις θερμές ώρες θα πυκνώσουν και πιθανό να σημειωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι.
 
ΣΙΤΗΡΑ
Ενστάσεις σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς που «χτύπησε» η πρόσφατη βροχόπτωση, ορισμένες πρώιμες καλλιέργειες σιτηρών έχουν αρκετοί παραγωγοί, οι οποίοι μας συμβουλεύουν να μην προδικάζουμε την εξέλιξη της καλλιέργειας και κάνουν λόγο για «περίεργο παιχνίδι των εμπόρων οι οποίοι επιδιώκουν να αγοράσουν όσο όσο το ξακουστό θεσσαλικό σιτάρι. Υπάρχουν περιοχές όπου δεν έβρεξε και ποικιλίες που τώρα βρίσκονται στο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης, οπότε δεν χάνουμε το κουράγιο και την ελπίδα» δηλώνουν στη στήλη αρκετοί παραγωγοί σκληρού σίτου. Να σημειωθεί πως φέτος προμηνύεται μια καλή εμπορική χρονιά και η διεθνής αγορά έχει ανάγκη την παραδοσιακά καλή ποιότητα του προϊόντος. Η νέα εμπορική περίοδος χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή και χαμηλά αποθέματα, ενώ τα µηνύµατα που έρχονται από τη διεθνή αγορά, είναι ενθαρρυντικά, καθώς εκτός από τη µείωση κατά 5,5% στην ευρωπαϊκή παραγωγή σκληρού σίτου και τα πολύ χαµηλά αποθέµατα, αναµένεται ισχυρή ζήτηση από την Τουρκία, την εµπορική περίοδο που αρχίζει σε λίγες ηµέρες. Παράγοντες της αγοράς και διεθνείς οργανισµοί (IGC και COCERAL) εκτιµούν ότι η φετινή ελληνική σοδειά στο σκληρό θα είναι µειωµένη κατά 9%, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και σχετικά µε την ποιότητα της παραγωγής εξαιτίας των µυκητολογικών προσβολών. Η παγκόσµια παραγωγή αναµένεται να φτάσει τους 694 εκατ. τόνους, καταγράφοντας µείωση 15 εκατ. τόνων σε σύγκριση µε την παραγωγή των 709 εκατ. τόνων της καλλιεργητικής περιόδου 2013/2014. Μιας και ο λόγος για τις µυκητολογικές προσβολές του σιταριού, και δω οι παραγωγοί είναι επικριτικοί. «Αν η Πολιτεία θέλει να βοηθήσει εμάς και όχι τις αντιπροσωπείες των φαρμάκων, ας μας αφήσει να κάνουμε όπως ξέρουμε εμείς την δουλειά μας. Για παράδειγμα γιατί απαγόρευσαν την καύση των χωραφιών, όταν οι περισσότεροι από μας επιδίωκαν την συνεργασία με την Πυροσβεστική» καταλήγουν.
ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
4.500 φάκελοι ενδιαφερομένων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών είχαν κατατεθεί στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΟΑΚ) μέχρι την Τετάρτη 4 Ιουνίου, σύμφωνα με τον ΑγρόΤυπο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥπΑΑΤ, το σύνολο των αιτήσεων για το πρόγραμμα δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και τις 8.000. Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν φακέλους υποψηφιότητας για την ένταξή τους στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα Παρασκευή 6 Ιουνίου.
Στο μεταξύ θετικά απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στο αίτημα του βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για ένταξη στο Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» δικαιούχων ηλικίας και πέραν των 40 ετών. Η εφαρμογή του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αποσκοπεί την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και την βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της γεωργίας. Ο κ. Αθ. Τσαυτάρης υπογραμμίζει ότι «διαβλέποντας το αυξημένο ενδιαφέρον ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα από αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το 40ο έτος της ηλικίας του, διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε με την νέα ΚΑΠ. Έτσι από την νέα χρονιά θα έχουμε την δυνατότητα ενίσχυσης και νεοεισερχόμενων ατόμων στην γεωργία τα οποία ξεπερνούν το 40ο έτος».
Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Τι και αν επιμηκύνθηκε η διάρκεια ζωής του γάλακτος κατά 2 ημέρες. Οι τιμές όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά τραβούν την ανηφόρα. Οι κτηνοτρόφοι δίνουν γάλα στις βιομηχανίες 0.44  ευρώ, αφού πληρώνουν όλες τις προμήθειες με 13% φόρο (τον υψηλότερο στην ΕΕ). Μία νταλίκα για μία μεταφορά που θα κάνει π.χ. από Μακεδονία στην Αθήνα, θα πληρώσει 330  ευρώ διόδια και άλλα τόσα για βενζίνες-πετρέλαια κλπ. Το γάλα καταλήγει στα ράφια περίπου 1.25  ευρώ, με φόρο 13% (πριν λίγο ήταν 23%), την στιγμή που ο φόρος στο Ην. Βασίλειο είναι 0%, Λουξεμβούργο 3%, Ιταλία 4%, Ισπανία 4%, Ιρλανδία 4,8%, Κύπρο 5%, Πολώνια 5%, Γαλλία 5,5%, Πορτογαλία 6%, Ολλανδία 6%, Βέλγιο 6%, Γερμανία 7%, Αυστρία 10% και Σουηδία 12%. Σαν αποτέλεσμα θα εισάγουμε ξένα φθηνά προϊόντα και με τον καιρό θα εξαφανιστούν όλα τα ελληνικά που έχουν απομείνει. Σίγουρα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης μπορεί να αισθάνεται περήφανος. Ο στόχος του για την εξαφάνιση της ελληνικής αγελαδοτροφίας επιτεύχθηκε.
ΤΕΥΤΛΑ
Το μέλλον της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας και των τριών εργοστασίων ζάχαρης συζήτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, με την διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και εκπροσώπους του σωματείου τευτλοπαραγωγών.
Οι δεσμεύσεις του κ. Λεονταρίδη σκόρπισαν χαμόγελα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε τα εξής: «Πολιτική μας βούληση είναι η στήριξη και η συνέχιση της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης προκειμένου να καλύψουμε την εθνική ποσόστωση τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων το 2017, σε επίπεδο Ε.Ε.. Με την συνέχιση της λειτουργίας των τριών εργοστασίων ζάχαρης. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη που μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους θα οδηγήσει σε απαξίωση τη βιομηχανία, κάτι το οποίο δεν συνάδει με την πολιτική μας. Γι’ αυτό μέσω της νέας ΚΑΠ στηρίζουμε την τευτλοκαλλιέργεια με συνδεδεμένη ενίσχυση. Με την άμεση πληρωμή της ολοκληρωμένης διαχείρισης ζαχαρότευτλων του 2012 και στη συνέχεια και του 2013 και την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης μέσω της νέας ΚΑΠ. Ακόμη την προώθηση συλλογικών δράσεων και σχημάτων, όπως οι ομάδες παραγωγών, με στήριξή τους μέσα από το δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ».
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ
Καταρτίστηκε το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της για το έτος 2014 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα μετά την συνεδρίαση της Τ.Ε.Α.Ε. Λάρισας ( Τοπική Επιτροπή Αγροτικού Εξηλεκτρισμού), αποφασίστηκε η κατάρτιση βασικού προγράμματος εξηλεκτρισμού για το έτος 2014, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία μέχρι την ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής (29-5-2014). Οι αιτήσεις αφορούν 26 αρδευτικές και 22 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ οι 50 δικαιούχοι δημοσιεύονται σε άλλη σελίδα της «Ε».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass