ΚΕΡΑΣΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΜΗΛΑ, ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

Τα φρούτα της «παρανομίας»!

* Οι Έλληνες δε «συγκινούνται» από τα χαμηλά μεροκάματα, οι αλλοδαποί που θέλουν δεν τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις εργασίας...

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2014 19:44 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:16

Του Γιώργου Ρούστα

Θύματα της γραφειοκρατίας, αλλά και της αδιαφορίας των νέων, δηλώνουν οι αγρότες του νομού Λάρισας, αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών και τις συνέπειες που αυτή έχει στην έγκαιρη συγκομιδή των προϊόντων τους.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους αγρότες της Αγιάς και του Τυρνάβου, οι οποίοι ζητούν να βρεθεί γρήγορα μια λύση, πριν σαπίσουν τα προϊόντα τους στα δέντρα ή τα καταστρέψει μια βροχή. Οι ίδιοι τονίζουν πως πρέπει αμέσως να υπάρξουν οι νόμιμες εκείνες προϋποθέσεις, ώστε όλοι οι αλλοδαποί, κυρίως οι Αλβανοί, που έρχονται στην Αγιά με τουριστική άδεια, να μπορούν να δουλέψουν νόμιμα. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να παρανομήσουμε, αλλά ας πούνε με ποια διαδικασία θα απασχολήσουμε νόμιμα τους εργάτες γης;» αναρωτιούνται απεγνωσμένα οι παραγωγοί.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ σύσκεψη φορέων στην Αγιά, ενώ σχετικές κρούσεις-πιέσεις δέχτηκαν και οι βουλευτές του νομού. Από την πλευρά τους παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ασχολούνται με την έκδοση των αδειών εργασίας των αλλοδαπών, αλλά και της Αστυνομίας υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα γραφειοκρατίας και δεν μπορούν να αγνοήσουν τον νόμο. Οι νόμιμοι μετανάστες φτάνουν και περισσεύουν για δουλειά στα χωράφια, αλλά οι αγρότες επιζητούν το φθηνό μεροκάματο, γι΄αυτό και απευθύνονται στους παράνομους».

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

Όπως είναι γνωστό τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, την ώρα που κάποιοι επιχειρηματίες περιμένουν τους ξένους τουρίστες να τονώσουν την τουριστική κίνηση, κάποιοι άλλοι επαγγελματίες, όπως είναι οι αγρότες περιμένουν τους αλλοδαπούς εργάτες να... επισκεφτούν τα χωριά τους και να δουλέψουν στα χωράφια για την συγκομιδή των ροδακίνων , των κερασιών, των μήλων κλπ. Την άνοιξη οι εργασίες στα χωράφια απαιτούν πολλά εργατικά χέρια και οι Έλληνες, κυρίως οι νέοι, παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας αρνούνται να δουλέψουν υπό τέτοιες συνθήκες.

Ποιες είναι οι συνθήκες αυτές; Δουλειά από το πρωί ως το αργά το απόγευμα, με διάλειμμα το μεσημέρι για φαγητό και μεροκάματο από 25 έως 35 ευρώ. Έτσι το εργατικό κενό καλούνται να καλύψουν αρχικά οι Αλβανοί εργάτες, οι οποίοι ζουν νόμιμα στη χώρα μας, γνωρίζουν τη δουλειά και τα τελευταία χρόνια απέκτησαν και τη δική τους κατοικία, και πρόσφατα πολλοί Βούλγαροι εποχικοί εργάτες, οι οποίοι μεταναστεύουν κάθε Μάιο, μαζί με τις οικογένειές τους από την πατρίδα τους ή ακόμη κι από διάφορες πόλεις της Ελλάδας στα χωριά του νομού, ευελπιστώντας σε καλύτερα μεροκάματα. Έχει διαπιστωθεί πάντως πως η διαδρομή που εκτελούν αυτοί οι εργάτες κάθε χρόνο είναι σταθερή. Η χρονιά ξεκινά από τη Μακεδονία, με τη συγκομιδή των τεύτλων και του καλαμποκιού, ακολουθεί την άνοιξη η Θεσσαλία λόγω οπωροκηπευτικών και το φθινόπωρο η Πελοπόννησος με τα πορτοκάλια κλπ.

Όσον αφορά στα μεροκάματα, αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι έμπειροι αλλοδαποί, που διαμένουν στο νομό και οι οποίοι αν χρειαστεί θα χειριστούν και αγροτικά μηχανήματα, θα πληρωθούν με 30 ευρώ το οκτάωρο, συν 5 ευρώ για κάθε ώρα υπερωρία. Οι Βούλγαροι, οι οποίοι συνήθως έρχονται για λίγες μέρες στην περιοχή μας θα πληρωθούν με 25-28 ευρώ, καθώς ο αγρότης χρεώνεται και τη σίτιση-στέγασή τους, όσο υποτυπώδης είναι αυτή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών οι Αλβανοί συνεχίζουν να κατέχουν τα πρωτεία των αλλοδαπών που αναζητούν στη χώρα μας μια καλύτερη ζωή. Επί συνόλου 67.985 αλλοδαπών (47.050 άντρες και 20.935 γυναίκες) που έλαβαν άδεια παραμονής, η οποία συνιστά και άδεια εργασίας, οι 46.449 είναι Αλβανοί (35.735 άντρες και 10.714 γυναίκες). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην παρουσία Ινδών εργατών (932 χορηγηθείσες άδειες) και Πακιστανών (1.742 άδειες). Στα αξιοσημείωτα οι 2.483 άδειες που έχουν χορηγηθεί σε Ουκρανούς πολίτες, με τις γυναίκες να ξεχωρίζουν, αφού ανέρχονται σε 1.966, έναντι μόλις 517 αντρών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Αίφνης το πρόβλημα που προέκυψε φέτος αφορά στους αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως Αλβανούς, οι οποίοι θα βρεθούν στα μέρη μας για λίγες ημέρες, προσκεκλημένοι από ομοεθνείς τους που ζούνε μόνιμα στη χώρα μας, εργάζονται και αναλαμβάνουν τον ρόλο του μεσολαβητή, στους άνεργους συμπατριώτες τους. Αυτοί κατέθεταν μια αίτηση για άδεια εργασίας ή κατείχαν βίζα για τουριστικούς λόγους, χαρτιά που αρκούσαν στον αγρότη για να μην μπλέξει με τον νόμο, αφού μέχρι να εξεταστεί η αίτηση, ο αλλοδαπός είχε ολοκληρώσει την εργασία του και είχε αναχωρήσει προς άλλες... πολιτείες. Φέτος όμως, για πολιτικούς λόγους –όπως καταγγέλλουν Αγροτικοί Σύλλογοι- η Αστυνομία αποφάσισε να ελέγξει αν τηρείται πλήρως ο νόμος. Δηλαδή αν ο... «τουρίστας» εργάτης έχει αποκτήσει μέσω Εφορίας ΑΜΚΑ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή σχετικής αίτησης στην Αστυνομία για απόκτηση άδειας εργασίας. Μέχρι να αποκτηθούν τα απαραίτητα έγγραφα θα περάσει τουλάχιστον ένα δεκαήμερο, χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να περιμένει κανείς. Όσον αφορά στους Βούλγαρους εργάτες, αυτοί ως πολίτες της Ε.Ε. μπορεί να μην χρειάζεται να βγάλουν βίζα ή τουριστική άδεια, αλλά πρέπει να εκδώσουν και αυτοί τη σχετική άδεια εργασίας. Οι αγρότες σχολιάζουν πως «η έκδοση είναι χρονοβόρα και τα φρούτα δεν περιμένουν». Τα πρόστιμα που προβλέπονται για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού είναι εξοντωτικά. 10.500 ευρώ για κάθε εργάτη και επειδή σε καμία περίπτωση δεν απασχολείται μόνο ένας, καταλαβαίνει κανείς την οικονομική εξόντωση για τον συλληφθέντα παραγωγό. Επίσης οι παραγωγοί τονίζουν πως «δεν μπορούν να ελέγξουν τη νομιμότητα της άδειας παραμονής ή της άδειας εργασίας που παρουσιάζουν ορισμένοι αλλοδαποί», και προσθέτουν ότι «δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις αρμόδιες –για τον έλεγχο- υπηρεσίες του κράτους».

Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από την πλευρά τους παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Αστυνομίας υποστηρίζουν πως όλο το πρόβλημα ξεκινά από την προσπάθεια των αγροτών να ρίξουν το εργατικό κόστος, προσλαμβάνοντας τους παράνομους μετανάστες, δίνοντας χαμηλότερο μεροκάματο. «Πώς να αλλάξει η νομοθεσία; Να καταργηθεί η άδεια εργασίας; Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι όταν κάποιος νόμιμος μετανάστης καταγγέλλει τον συμπατριώτη του για παράνομη εργασία, γιατί από κει ξεκινά το πρόβλημα, να ελέγξουμε την κατάσταση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass