ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ

Στα... τρακτέρ οι αγρότες για το φορολογικό

* Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τον αγροτικό πληθυσμό είναι ο στρεμματικός φόρος που επιβάλλεται όχι τόσο στις γεωργικές εκτάσεις και τους αγρούς όσο στις λοιπές εκτός σχεδίου εκτάσεις γης

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2013 20:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:31
  
Του Γιώργου Ρούστα
Ανάστατοι και εξοργισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου από την κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα των πληρωμών και τον εμπαιγμό –όπως αναφέρουν- που λαμβάνει χώρα με το φορολογικό νομοσχέδιο.
«Μάλλον νομίζουν ότι λόγω της καλής χρονιάς που είχαμε από πλευράς παραγωγής και τιμής σε πολλά προϊόντα θα μας διακατέχει μια χαλαρή διάθεση, αλλά αν κάνουν το λάθος να μας υποτιμήσουν θα το πληρώσουν ακριβά. Θα τους γράψει η ιστορία, αφού θα καταφέρουν να μας βγάλουν στους δρόμους, πριν τον Γενάρη», δήλωσε στην «Ε» γνωστός Λαρισαίος συνεταιριστής.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες τα τηλέφωνα των συνεταιριστών από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα έχουν πάρει «φωτιά» και όλα δείχνουν πως στα μέσα Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, μάλλον στη Γυρτώνη πανελλαδική σύσκεψη στην οποία θα εξεταστούν όλα τα προβλήματα και θα συζητηθούν όλες οι μορφές αντίδρασης. Μέχρι τότε εξάλλου θα έχει ξεκαθαρίσει και το σκηνικό των πληρωμών και αν συνεχίσουν οι εκκρεμότητες, τότε δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια για να βγούνε οι αγρότες στους δρόμους. Επίσης στις 6 του μήνα η Αγροτική Ομοσπονδία της Καρδίτσας (βλέπε Βαγγέλης Μπούτας) έχει προγραμματίσει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας η συμμετοχή των αγροτών θα λειτουργήσει ως κρας τεστ για το μέλλον και κυρίως τον χρόνο των μπλόκων. Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δικαστικές κλήσεις από τον πταισματοδίκη για «αγροτοδικεία», λόγω των περσινών κινητοποιήσεων στον κόμβο της Νίκαιας.
Ένας ακόμη παράγοντας που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος είναι και οι επικείμενες εκλογές του Μαΐου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους κάθε λογής υποψήφιους να βλέπουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ως το πλέον πρόσφορο έδαφος για προεκλογική εκστρατεία.
«ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ»
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τον αγροτικό πληθυσμό είναι ο στρεμματικός φόρος που επιβάλλεται όχι τόσο στις γεωργικές εκτάσεις και τους αγρούς, όσο στις λοιπές εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.
«Δεν έχουμε αντίρρηση να συνεισφέρουμε στην εθνική οικονομία και να πληρώσουμε τον φόρο που μας αναλογεί. Γι΄αυτό και δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις στο άνοιγμα βιβλίων εσόδων-εξόδων που υποχρεούμαστε να τηρούμε από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ενώ θα φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από την έκπτωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων από τα ακαθάριστα έσοδα. Άλλο αυτό κι άλλο να πληρώσουμε και για τους στάβλους και τις αποθήκες σαν να πρόκειται για εξοχικά», υποστηρίζουν οι Λαρισαίοι αγρότες και συμπληρώνουν: «Ας πληρώσουμε τον ενιαίο φόρο στα αγροτεμάχια, που ερμηνεύεται από 1-3 ευρώ\στρ. Αλλά δεν μπορούμε να πληρώσουμε την αποθήκη, 40 τ.μ. που διαθέτουμε στο χωράφι για να βάλουμε το κρεβάτι που χρησιμοποιούμε για ξεκούραση, την πομώνα για την άρδευση και τα εργαλεία μας με διαφορετικούς συντελεστές που θα εκτινάξουν τον φόρο στα ύψη. Για ένα χωράφι 20 στρεμμάτων θα πληρώσουμε 30 ευρώ και για μία αποθήκη, στον ίδιο χώρο 400 ευρώ».
Να σημειωθεί πως το πρόβλημα αφορά κυρίως τα παράλια του νομού Λάρισας, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις και πολλές δεντρώδεις καλλιέργειες, το Πήλιο κλπ.
Οι αγρότες προτείνουν, ενόψει της διαβούλευσης που γίνεται για το φορολογικό, τέτοια κτίσματα που δεν αλλάζουν τη χρήση της αγροτικής γης και αποδεικνύεται από τη δήλωση του ΟΣΔΕ, να φορολογούνται με τους συντελεστές των αγροτεμαχίων και όχι με τις λοιπές εκτάσεις.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Στο ακουστικό τους περιμένουν οι αγρότες -δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης για να δούνε το χρώμα του χρήματος. Όλα δείχνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η καταβολή του 50% του κοινοτικού τσεκ, με την Παρασκευή να φαντάζει ως η καταληκτική ημερομηνία. Η πληρωμή της μισής επιδότησης θα προκαλέσει εξελίξεις, αφού αμέσως μετά θα πάρει σειρά ο ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που καταγράφησαν στις καλλιέργειες του νομού από το χαλάζι της 26ης Μαΐου. Ο ΕΛΓΑ αφού εισπράξει, μέσω των επιδοτήσεων την εισφορά του αγρότη, υπέρ του Οργανισμού και καταστεί φερέγγυος θα ξεκινήσει άμεσα την καταβολή των επιδοτήσεων. Στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σύμφωνα με διαρροές από το ΥΠΑΑΤ θα τακτοποιηθούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με την καταβολή του πετρελαίου και της εξισωτικής.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ
Αναφορά στο θέμα της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ειδικότερα, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι ήδη τα χρήματα έχουν λάβει περίπου 230.000 αγρότες από τους 260.000 με 280.000 που υποβάλλουν κάθε χρόνο αιτήσεις. «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι φέτος όλα τα αιτήματα ελέγχονται, ως προς το αίτημα για επιστροφή του ΦΠΑ, δηλαδή ελέγχεται πόση παραγωγή μπορεί να έχει κάποιος από ένα στρέμμα καλλιέργειας κρεμμυδιού, πόση στρεμματική απόδοση είχαν τα διπλανά χωράφια κλπ», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Να ελέγξουμε δηλαδή αν πράγματι ήταν μια εξαιρετική χρονιά για ένα προϊόν και ένας παραγωγός από ένα τόνο σοδειάς στο ένα στρέμμα, πήγε την επόμενη χρονιά στους 10 τόνους».
Σύμφωνα με όσα τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή: «Οι έλεγχοι δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως δηλώνονται και θα πρέπει να συμφωνήσετε και εσείς μαζί μας ότι δεν είναι καιρός να πετάμε λεφτά στον αέρα με ψεύτικα και εικονικά τιμολόγια. Δεν είναι προς το συμφέρον όλων γιατί αυτά τα χρήματα είναι από εθνικούς πόρους και τα παίρνουμε από κάποια άλλη κοινωνική ομάδα για να τα δώσουμε στους αγρότες. Λέμε ναι στην υποστήριξη του αγρότη και το κάνουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τα στοιχεία που έχουμε θα αυξήσουμε τον συντελεστή του 6% και θα πάμε στο 8% για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, αλλά αφήστε μας να το κάνουμε ελεγμένα».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass