Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Η επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία»

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2013 21:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:15

«Φοβούμαι ότι εάν επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος αυτό θα είναι μια χαριστική βολή για την ελληνική κτηνοτροφία. Η ίδια η έκθεση, άλλωστε, προβλέπει ότι θα αναγκαστούν να ξεπουληθούν, να εξαγοραστούν, να κλείσουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ για το γάλα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το σίγουρο είναι ότι εάν πάμε σε μια επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία. Ήδη η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η αγελαδοτροφία, ειδικά, είναι σε μια καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η χώρα δεν πιάνει καν την ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος που έχει τη δυνατότητα από την ΕΕ».

Αποδομώντας το βασικό επιχείρημα της έκθεσης του ΟΟΣΑ ότι εάν επεκταθούν οι ημέρες διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, μειώνεται ο κίνδυνος επιστροφών ληγμένων προϊόντων και η τιμή θα μειωθεί γύρω στο 5%, ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «και εάν ακόμη δεχτούμε ότι θα επαληθευθεί πλήρως αυτή η πρόβλεψη, μιλούμε για εξοικονόμηση της τάξεως του 1,5 ευρώ το μήνα σε μια τετραμελή οικογένεια, που καταναλώνει 1 λίτρο την ημέρα, 4 ποτήρια γάλα».

Αναφερόμενος γενικότερα στην έκθεση του ΟΟΣΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε:

 «Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Διαπνέεται, όμως, από την άποψη ότι εάν επεκταθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ή στις 9 ή στις 10 ημέρες, θα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες της ΕΕ ή Τρίτες Χώρες, πιο φτηνής δηλαδή πρώτης ύλης -γιατί στην Ελλάδα έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής- και επομένως θα μειωθούνε οι τιμές στον καταναλωτή. Το υψηλής, όμως, παστερίωσης γάλα, το μακράς διάρκειας είναι συνήθως 20 και 30 λεπτά πιο πάνω στα σούπερ μάρκετ. Η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι το μακράς διάρκειας είναι πιο ακριβό. Στην περίπτωση, λοιπόν, του μακράς διάρκειας γάλακτος, που οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουνεισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από χώρες της ΕΕ ή εκτός, γιατί το γάλα εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό;»

ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρέωσης των αγροτών να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων από το 2014 σημειώνοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο «θα υπάρχει πιο δίκαιη φορολόγηση, θα καταγράφονται όλα τα έξοδα, όλες οι δαπάνες και τα έσοδα.

Έχουμε ζητήσει ήδη – αποκάλυψε - από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να μας παρουσιάσουν τις σκέψεις τους, γιατί το νέο έτος έφθασε σε τριάντα μέρες. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι ξεκάθαρο ποιοι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν βιβλία εσόδων και εξόδων. Γιατί, όπως ξέρετε, και με τη νέα ΚΑΠ ένα σημαντικό ποσοστό αγροτών, μικροκαλλιεργητών, που παίρνουνε μικρές επιδοτήσεις, δεν χρειάζεται να μπαίνουν στη γραφειοκρατική διαδικασία που υποβάλλονταν στο παρελθόν. Αυτοί τουλάχιστον οι αγρότες δεν θα πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία να κρατούν βιβλία εσόδων και εξόδων».

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass