Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: ΦΘΗΝΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ 50% ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ 40% ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Το κράτος θα επιδοτεί το 50% του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ

*Τέλος στην επιδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω ΕΛΓΑ * Μπλόκο στην εκποίηση περιουσίας των ενώσεων σε ιδιώτες * «Καταλήστευση των αγροτών από την εφορία», παραδέχεται ο αν. υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Δημοσίευση: 11 Απρ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:57

Του Γιώργου Μακρή

Ριζικές αλλαγές στη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ με το κράτος να καλύπτει την επιδότηση του ασφαλίστρου κατά 50%, ανακοίνωσε από το Αίγιο ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σταματά η χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω ΕΛΓΑ, εξαγγέλλεται το επόμενο διάστημα η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 40% και έως το τέλος του 2015 η μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου κατά 50% (με τη νέα τιμή το αγροτικό πετρέλαιο θα πωλείται προς 72-75 λεπτά το λίτρο). Παράλληλα, ο κ. Ε. Αποστόλου ανακοίνωσε καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και των αγροτικών ενώσεων και νομοθετική ρύθμιση ώστε αυτή να μην μπορεί να εκποιηθεί στους ιδιώτες και να γίνεται… σούπερ μάρκετ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αν. υπουργός παραδέχτηκε ότι φέτος θα υπάρξει «καταλήστευση των αγροτών από την εφορία» (για τα εισοδήματα του 2014) και «έδειξε» ως υπεύθυνη την κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά.

Πιο αναλυτικά:

«Θα ξαναδούμε τον ΕΛΓΑ από την αρχή. Μετά από αναλογιστικές μελέτες θα καταλήξουμε σε ασφάλιστρο που θα καλύπτει το σύνολο του αγροτικού χώρου, τις ζημιές που δεν οφείλονται στον αγρότη. Το ασφάλιστρο θα καλύπτεται κατά 50% από τον αγρότη και κατά 50% από το κράτος. Δεν γίνεται διαφορετικά», ανακοίνωσε μιλώντας σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο Αίγιο ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

«Η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική αλλά θα υπάρχει ασφάλιστρο τέτοιο ώστε να μην περιμένουμε πότε θα αποκτήσει αποθέματα ο ΕΛΓΑ ή να παρακαλάμε εμείς να μην βρέξει και να μην πλημμυρίσει γιατί δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε», πρόσθεσε με νόημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε ότι σταματά η χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω ΕΛΓΑ. «Δεν μπορεί να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση το 3% του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ να πηγαίνει στην ΠΑΣΕΓΕΣ και την ίδια ώρα να μην έχουμε να πληρώσουμε τον αγρότη που πλημμυρίζει, τον κτηνοτρόφο που καταστρέφεται το ζωϊκό του κεφάλαιο. Δεν γίνεται», ξεκαθάρισε.

Με δεδομένο ότι τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στον ΕΛΓΑ ανέρχονται σε περίπου 140-145 εκατ. ευρώ ετησίως, το κόστος της εξαγγελίας του κ. Ε. Αποστόλου για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ, ποσό που θα είναι μεγαλύτερο αν αυξηθεί το ασφάλιστρο ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης των καλύψεων.

ΕΦΟΡΙΑ

«Ο αγροτικός χώρος έχει πρόβλημα φορολογικής καταλήστευσης. Θα το δείτε όταν θα αρχίσουν σε λίγο να έρχονται τα σημειώματά σας με βάση την περυσινή χρονιά, το 2014», παραδέχτηκε ο αν. υπουργός «δείχνοντας» ως υπεύθυνη την προηγούμενη κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά αλλά χωρίς να ανακοινώσει κάποια διαφοροποίηση στη φορολογική πολιτική στην παρούσα φάση.

«Η φορολόγηση ξεκινά με 13% από το πρώτο ευρώ, βάλτε την προκαταβολή, βάλτε το τέλος επιτηδεύματος. Επιτήδευμα η παραγωγική αγροτική δραστηριότητα; Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτός ο χαρακτηρισμός. Θα έχετε τις επιπτώσεις σας», σημείωσε και αντιδιέστειλε τη φορολογική πολιτική που ετοιμάζει η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των αγροτών.

«Ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεν θα υπολογίζει ως φορολογητέα ύλη, το χωράφι, τη στάνη και γενικότερα τα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας. Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Ενισχύσεις και αποζημιώσεις είτε από εθνικούς είτε από κοινοτικούς πόρους δεν θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη», επαναβεβαίωσε ο κ. Ε. Αποστόλου.

ΡΕΥΜΑ- ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

«Βρισκόμαστε σήμερα σε ασφυκτική πίεση ρευστότητας. Πιστεύουμε ότι σ’ έναν –δύο μήνες θα το έχουμε ξεπεράσει και μετά θα δώσουμε βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», ανακοίνωσε ο αν. υπουργός και εξήγγειλε:

-Μείωση κατά 40% της τιμής στο αγροτικό ρεύμα (ανακοινώνεται από τον υπουργό κ. Π. Λαφαζάνη το επόμενο διάστημα) ώστε να φθάσει στα επίπεδα των ετών 2008-9.

-Μείωση κατά 50% της τιμής του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες ώστε από 1,2 – 1,3 ευρώ το λίτρο σήμερα να φθάσει στα 72-75 λεπτά, όσο είναι η μέση τιμή στις χώρες της ευρωζώνης.

-Καθιέρωση αγροτικής κάρτας με εγγύηση τις κοινοτικές ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ετησίως.

Με τις μειώσεις στο πετρέλαιο και το ρεύμα εκτίμησε ότι το κόστος παραγωγής θα μειωθεί κατά 30-35%.

ΟΧΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

«Ξεκινήσαμε χθες καταγραφή της γης που κατέχει το Δημόσιο και θα φθάσουμε μέχρι τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες στον αγροτικό χώρο. Δεν θα επιτρέψουμε να τις εκμεταλλευτούν στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να έχεις μια υποδομή, να θέλεις να στηρίξεις έναν χώρο και να τη βλέπεις να ξεπουλιέται», επισήμανε ο αν. υπουργός και χαρακτήρισε «τεράστιο ζήτημα» τις υποδομές των ενώσεων (εργοστάσια, κτίρια) «που εκποιήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν σούπερ μάρκετ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass