ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΤΑ ΟΠΕΚΕΠΕ

Τον ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει η Ε.Ε. για τις μειωμένες εξισωτικές

* Τι προβλέπουν τα διαχειριστικά Σχέδια για τα βοσκοτόπια

Δημοσίευση: 22 Απρ 2015 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:15

 

Την πόρτα του ανακριτή Λάρισας πέρασαν χθες κτηνοτρόφοι από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, μετά την μήνυση που κατέθεσαν κατά παντός υπευθύνου (φωτογραφίζοντας τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ) για την απώλεια βοσκήσιμης γης, που συνεπάγεται χάσιμο κοινοτικών πόρων.

Οι κτηνοτρόφοι, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μιχάλη Τζιότζιο έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για τις περίεργες αλλαγές που σημειώθηκαν το 2014 στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των βοσκότοπων, ενώ με την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας θα σταλεί ο φάκελος στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων, ο οποίος θα αποφασίσει αν η υπόθεση καταλήξει στο ακροατήριο ή στο αρχείο. Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν δεδομένη την πρώτη περίπτωση και μάλιστα χαρακτηρίζουν κακουργηματική την παράβαση που σημειώθηκε εις βάρος τους.

Στο μεταξύ την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. ο ΟΠΕΚΕΠΕ 

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ πετάει τελικά το μπαλάκι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταβολή μειωμένων εξισωτικών αποζημιώσεων έτους 2014 που έλαβαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Αυτό προκύπτει από την Απάντηση του Επίτροπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Hogan στη δεύτερη σχετική Ερώτηση που υπέβαλε στις 26/01/2015, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Aντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Νότης Μαριάς με την οποία ζητούσε την αποκατάσταση των αδικιών που προέκυψαν για άλλη μια φορά σε βάρος των φτωχοποιημένων από το μνημόνιο Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Συγκεκριμένα στην Απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου επισημαίνεται ότι ο ορισμός των μόνιμων βοσκοτόπων στο ελληνικό σύστημα στήριξης δεν ήταν σύμφωνος με τους κανόνες της Επιτροπής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 στοιχείο γ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1120/2009 της Επιτροπής. Έτσι η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το νόμο 4264/2014 προσάρμοσε τον ορισμό των μονίμων βοσκοτόπων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικαιροποίησε το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (ΣΑΑ). Αυτό όμως, παρατήρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «οδήγησε στη μείωση των επιλέξιμων βοσκότοπων γεγονός, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των καταβαλλόμενων εξισωτικών αποζημιώσεων». Και ο κ. Hogan καταλήγει ρίχνοντας το μπαλάκι στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόσο για το ύψος των καταβαλλομένων εξισωτικών αποζημιώσεων όσο και για τις σχετικές καθυστερήσεις καταβολής τους.

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου τα διαχειριστικά σχέδια

Στο μεταξύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών της χώρας, σύμφωνα με προτεινόμενη διάταξη που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα βοσκοτόπια. «Χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου οριστικού διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας, δεν είναι δυνατή η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από την εν λόγω έκταση, στο πλαίσιο της ΚΑΠ», αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη που έχει συντάξει το Υπουργείο. Κατ’ εξαίρεση, μετά τις 30/9 μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς βόσκησης και «περιοχές που δεν βόσκονταν, μετά από αίτημα των οικείων ΟΤΑ Α και Β βαθμού και των οικείων κτηνοτροφικών οργανώσεων υπό την προϋπόθεση της κατάρτισης και έγκρισης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για τις περιοχές αυτές». Στις βοσκήσιμες γαίες - σύμφωνα με τη διάταξη δεν θα αποτυπώνονται εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για χρήση στις ένοπλες δυνάμεις, είχαν τη μορφή δάσους και καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή με άλλο τρόπο και αποψιλώθηκαν και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Αν στην οριοθέτηση περιλαμβάνονται τμήματα δάσους ή δασικής έκτασης, σε αυτά επιτρέπεται να γίνεται χρήση της βοσκής, και απαγορεύεται κάθε άλλη επέμβαση.

ΟΤΑ

Οι βοσκήσιμες γαίες που θα βρίσκονται στην περιφέρεια Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου βαθμού και των οποίων την κυριότητα, νομή, κατοχή ή χρήση έχουν οι συγκεκριμένοι Ο.Τ.Α., διατίθενται κατά προτεραιότητα για τις βοσκητικές ανάγκες των αγροτικών ζώων κτηνοτρόφων, φυσικών ή νομικών προσώπων που διατηρούν την έδρα της εκμετάλλευσής τους στην Τοπική/Δημοτική Κοινότητα στην οποία βρίσκεται ο βοσκότοπος ή σε μετακινούμενους κτηνοτρόφους οι οποίοι αποδεδειγμένα έκαναν χρήση των εν λόγω βοσκήσιμων γαιών. Η κατανομή των βοσκήσιμων γαιών στα ενδιαφερόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, γίνεται από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες, με τη συνεργασία του αρμόδιου Δήμου όπου βρίσκεται ο βοσκότοπος και των οικείων κτηνοτροφικών οργανώσεων.

Κάλεσμα για εκλογές

Το Δ.Σ της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του κτηνοτροφικού συλλόγου Επαρχίας Ελασσόνας καλεί όλους τους κτηνοτρόφους της Επαρχίας Ελασσόνας να λάβουν μέρος στις εκλογές του κτηνοτροφικού συλλόγου την Τετάρτη 29 Απριλίου από 10:00 το πρωί έως και 5:00 το απόγευμα στο κέντρο ‘’ΦΑΝΤΑΣΙΑ’’ στην Ελασσόνα. Η συμμετοχή όλων των κτηνοτρόφων κρίνεται απαραίτητη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη χώρα μας.

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass