ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:20

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αίθριος θα είναι στο νομό Λάρισας ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα, αλλά από την Τρίτη προβλέπονται αρχικά συννεφιές και εν συνεχεία βροχές, χωρίς όμως να επηρεάζονται άμεσα οι αγροτικές ασχολίες. Έτσι σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι καλός, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι αίθριος, η θερμοκρασία σε άνοδο (26-28 βαθμούς Κελσίου). Τη Δευτέρα ανάλογες καιρικές συνθήκες με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο (27-30 βαθμούς Κελσίου). Από την Τρίτη θα σημειωθούν αρχικά συννεφιές και κατά την διάρκεια της ημέρας βροχές, κατά τόπους έντονες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κάπως (13-24 οC), ενώ συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός και την Τετάρτη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Αποκεντρωμένης (στην οδό Θεοφράστου) ενημερώνει τους αγρότες ότι κατά την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2015 (ΟΣΔΕ), δεν απαιτείται η επικαιροποίηση των στοιχείων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης Νομών (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ). Αναφέρεται ακόμη ότι η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων γίνεται αυτόματα και ταυτόχρονα με την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης για το καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2015, όπως φαίνεται από σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ

Η κατά τόπους αρμόδια δασική αρχή (Δασαρχείο ή Διεύθυνση Δασών άνευ Δασαρχείου) καλείται να βεβαιώνει τον κτηνοτρόφο αν η έκτασή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοσκότοπος, εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί από τη δασική νομοθεσία. Πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία που προκαλεί εμπόδια στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, με την ασφυκτική πίεση του χρόνου να έχει ως τελική προθεσμία τη σημερινή 24η Απριλίου. Υποχρέωση του κτηνοτρόφου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννης Τσιρώνης, είναι να υποδεικνύει στην κατά τόπους αρμόδια δασική αρχή το σχετικό τοπογραφικό.

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την καταγραφή των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου μέχρι τα μέσα Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί. Το βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι ορίζει τις βοσκήσιμες γαίες με παραδεκτές από την Ε.Ε. διαδικασίες και όρους. Αναμένεται να δημιουργηθούν 51 εκατ. στρέμματα βοσκήσιμων γαιών και από αυτά γύρω στα 30 εκατ. στρέμματα θα δοθούν στους κτηνοτρόφους και τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούν σε ένα «απόθεμα».

ΚΟΛΠΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΝΙΑ

Μετά τον Τυρναβίτη Θανάση Νασίκα που κατήγγειλε περίεργα παιχνίδια της αγοράς με τα πασχαλινά αμνοερίφια και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Καμπούρης μίλησε για αθρόα φαινόμενα ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων προερχόμενα από βαλκανικές χώρες, ενώ κι αυτός έκανε λόγο για το φαινόμενο των «ψεκασμένων» αρνιών. Ο κ. Καμπούρης θέτει ερωτήματα για το πώς είναι δυνατόν να πωλούνται κάτω των 7 και 6 ευρώ όταν στα κρεοπωλεία έφθαναν με τιμή αγοράς τα 8,5 €. Τη Μεγάλη Τρίτη υπήρξε πληροφορία ότι μπήκαν στην αγορά 300.000 ρουμάνικα αρνιά, με αποτέλεσμα να φρενάρουν τις αγορές από τους παραγωγούς. Εκτός των ρουμάνικων αρνιών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελληνοποιήθηκαν μάθαμε από τις συνελεύσεις των κρεοπωλών και το άλλο κόλπο. Τα ψεκασμένα αμνοερίφια. Τα αγορασμένα από τον χειμώνα (Γενάρη, Φλεβάρη) και ψεκασμένα με γαλακτικό οξύ αμνοερίφια, βγαίνουν από τους καταψύκτες και πωλούνται τις ημέρες του Πάσχα ως νωπά» κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΕΚ.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ

Ημερίδα με τίτλο «Η μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα: Το χθες, το σήμερα, το αύριο» συνδιοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 24 Απριλίου στις 10.30 π.μ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τo Ερευνητικό Πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ», που εκπροσωπεί η επιστημονικά υπεύθυνη δρ. Βασιλική Λάγκα. Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στην ημερίδα αφορούν τη μετακινούμενη κτηνοτροφία- αιγοπροβατοτροφία και συγκεκριμένα τη δυναμική και τωρινή κατάστασή της στην Ελλάδα του σήμερα, την ποιότητα των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων, τη διαχείριση ορεινών βοσκοτόπων, τη ζωοτεχνική διαχείριση και τις εκτρεφόμενες φυλές αιγοπροβάτων, τις παραδοσιακές και σύγχρονες διαδρομές των μετακινούμενων κοπαδιών.

ΨΕΚΑΣΜΟΙ

Οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διότι πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά. Έτσι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι: Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Δαμασκηνιάς, Ροδακινιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων). Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία. Στις λοιπές καλλιέργειες της Π.Ε. Λάρισας απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ

Μέχρι 15 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στα κατά τόπους γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, όσοι παραγωγοί επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2015-2016. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν δικαιώματα φύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία ή στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (αρχική σελίδα: www.thessaly.gov.gr - ενημέρωση - γεωργικά θέματα - ενημέρωση).

ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

Αν θέλετε να ξεχάσετε τον πόνο στη σπονδυλική στήλη, θα πρέπει να τρώτε κάθε βράδυ, για δύο μήνες, αποξηραμένα: 1 σύκο, 1 βερίκοκο και 5 δαμάσκηνα. Αυτά τα φρούτα περιέχουν ουσίες που προκαλούν την αναγέννηση των ιστών, οι οποίες συνδέουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Επίσης η ελιά θεωρείται η απόλυτη ελληνική υπερτροφή, η βάση της μεσογειακής διατροφής και η πληρέστερη τροφή στον κόσμο. Η ελιά θεωρείται θαυματουργός καρπός και μπορεί να χαρίσει υγεία, ευτυχία και μακροβιότητα μόνο σε όσους ξέρουν να την απολαμβάνουν στην αγνότερη, ανεπεξέργαστη μορφή της. Κατατάσσεται πρώτη μεταξύ δεκάδων τροφών με 30,56, με δεύτερα τα σύκα με 27,81 και το πορτοκάλι τρίτο με 9,61 (Arnold Ehret). Η ελιά θεωρείται ιδανική τροφή για όσους έχουν προβλήματα υψηλής χοληστερόλης, τρανσαμινάσες, αιμορροΐδες, πονοκεφάλους, λευχαιμία κ.ά., όπως και για αθλητές, χειρωνάκτες και χορτοφάγους.

 

(ΦΩΤ.) Με την υποχρέωση να παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 50 τόνους βιοµηχανικής ντοµάτας ανά εκτάριο, από την 1η Ιουνίου έως και την 30ή Νοεµβρίου, µπαίνουν στο νέο καθεστώς των συνδεδεµένων οι παραγωγοί. Η εν λόγω ενίσχυση, παρότι για το έτος 2015 ξεκινά µε 2,6 εκατ. ευρώ, αυξάνεται σταδιακά στα έτη προς σύγκλιση ως το 2020 (µε το µεγαλύτερο ποσό το 2017)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass