ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Σταθερές οι αγροτικές καλλιέργειες στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 24 Απρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:20

Η Θεσσαλία χαρακτηρίζεται από την εκτροφή του μεγαλύτερου αριθμού χοιροειδών πανελλαδικά. Η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση είναι σταθερή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία είναι δευτεραθλήτρια στις περισσότερες εκτάσεις με ετήσιες καλλιέργειες και φυσικά στις αρδευθείσες εκτάσεις.

Αυτά είναι μερικά αποτελέσματα από την Έρευνα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων για το έτος 2013, που διεξήγαγε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας.

Σύμφωνα με την έρευνα το 2013, συγκριτικά με το 2009, τόσο ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων της χώρας όσο και η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκτασή τους (ΧΓΕ) μειώθηκαν. Ακολουθώντας τη μείωση της ΧΓΕ, οι εκτάσεις με μόνιμες καλλιέργειες (αμπέλια και δέντρα) παρουσιάζουν, επίσης, μείωση. Αντιθέτως, οι ετήσιες καλλιέργειες καταγράφουν αύξηση, όπως και οι αρδευόμενες εκτάσεις. Ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων με ζώα παρουσιάζει μείωση, εκτός από αυτές που εκτρέφουν προβατοειδή. Ο αριθμός των κεφαλών των ζώων παρουσιάζει μείωση σε όλες τις κατηγορίες ζώων. Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση στη γεωργία – κτηνοτροφία, η οικογενειακή εργασία και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των γεωργών ενισχύονται έναντι μορφών εργασίας με αμοιβή (μόνιμοι και εποχικοί εργάτες). Επιπλέον, η πλειοψηφία των ημερών εργασίας προέρχεται από την απασχόληση των κατόχων των εκμεταλλεύσεων και των μελών της οικογένειάς τους.

Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σε σχέση με την προηγούμενη Απογραφή που έγινε το 2009, ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παραμένει σταθερός το 2013 (λίγο πάνω από τις 60.000). Γενικότερα όσον αφορά στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων με ΧΓΕ ανά περιφέρεια, παρουσιάζεται μεγαλύτερη μείωση στην Ήπειρο (‐9,4%) και στη Δυτική Ελλάδα (‐4,5%), ενώ αύξηση παρουσιάζεται μόνο στην Αττική (+0,8%) και στην Κρήτη.

Η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση στη Θεσσαλία αυξήθηκε το 2013 (σε σχέση πάντα με το 2009) λίγο πάνω από τα 4250 στρ., δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση μετά την Κεντρική Μακεδονία. Στην κατηγορία αυτή παρουσιάζεται μεγαλύτερη μείωση στην Ήπειρο (‐22,3%), στη Στερεά Ελλάδα (‐14,4%) και στα Ιόνια Νησιά (‐12,3%), ενώ αυξήσεις καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία (+13,3%), στη Θεσσαλία (+7,3%), στην Κεντρική Μακεδονία (+6,2%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (+0,4%). Επίσης η μεγαλύτερη μέση χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση ανά εκμετάλλευση καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία (107,30 στρέμματα) και ακολουθούν η Θεσσαλία (68,87 στρέμματα) και η Κεντρική Μακεδονία (68,72 στρέμματα).

Όσον αφορά στη χρήση γης ανά Περιφέρεια, στην Κεντρική Μακεδονία καλλιεργούνται οι περισσότερες εκτάσεις με ετήσιες καλλιέργειες (5.168 χιλ. στρέμματα) και ακολουθούν η Θεσσαλία (3,172 χιλ. στρέμματα) και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (2,857 χιλ. στρέμματα). Οι περισσότερες εκτάσεις με αμπέλια και σταφιδάμπελα καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο (198 χιλ. στρέμματα) και ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα (141 χιλ. στρέμματα) και η Κρήτη (138 χιλ. στρέμματα). Οι περισσότερες εκτάσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο (2,064 χιλ. στρέμματα) και ακολουθούν η Κρήτη (1,474 χιλ. στρέμματα) και η Δυτική Ελλάδα (952 χιλ. στρέμματα). Επίσης κατά το 2013, οι ετήσιες καλλιέργειες αποτελούν το 49,6% της ΧΓΕ, οι δενδρώδεις το 25%, τα αμπέλια το 2,4% και οι λοιπές εκτάσεις το 23%.

Σχετικά με την αρδευθείσα χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση το 2013, σε σχέση με το 2009, παρουσιάζει αύξηση κατά 13,4%, ενώ, αντίστοιχα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που πότισαν τις εκτάσεις τους είναι αυξημένος κατά 2,4%. Το 2013 η συνολική αρδευθείσα έκταση της Χώρας ανέρχεται σε 11,779 χιλιάδες στρέμματα, ποσοστό 50% της συνολικής ΧΓΕ, μη συμπεριλαμβανομένων των άγονων βοσκότοπων. Οι περισσότερες αρδευθείσες εκτάσεις βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία (3,027 χιλ. στρέμματα) και ακολουθεί η Θεσσαλία (2,140 χιλ. στρέμματα) και η Δυτική Ελλάδα (1,123 χιλ. στρέμματα).

Ζωικό κεφάλαιο

Από τα στοιχεία του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων, ανά περιφέρεια, προκύπτει ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές περιοχές της Χώρας μας, όπου εκτρέφονται όλες οι κατηγορίες των ζώων. Μεγάλος αριθμός βοοειδών εκτρέφεται, επίσης, στη Θεσσαλία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η Θεσσαλία χαρακτηρίζεται, επίσης, από την εκτροφή του μεγαλύτερου αριθμού χοιροειδών (146.749), ενώ η Ήπειρος από τον μεγαλύτερο αριθμό πουλερικών της χώρας (8.323.766). Η Κρήτη και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη χαρακτηρίζονται από μεγάλο αριθμό εκτρεφόμενων προβατοειδών και αιγοειδών. Η Θεσσαλία είναι 2η σε ζωικές μονάδες, με μείωση (‐10,1%) το 2013 σε σχέση με το 2009.

Απασχόληση

Το 2013, συγκριτικά με το 2009, στο σύνολο της Χώρας, παρουσιάζεται μείωση του αριθμού όλων των κατηγοριών απασχολουμένων στη γεωργία – κτηνοτροφία, εκτός από το οικογενειακό εργατικό δυναμικό. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κατόχων και των μελών της οικογένειάς τους που απασχολήθηκαν στην εκμετάλλευση παρουσιάζει αύξηση κατά 2,3%, ενώ οι μόνιμοι εργάτες παρουσιάζουν μείωση κατά 4,6%, οι εποχικοί εργάτες κατά 13,6% και οι λοιποί απασχολούμενοι (αλληλοβοήθεια και κατ’ αποκοπή εργασία) κατά 24,5. Αντίθετα αυξήθηκε ο αριθμός των ημερών εργασίας, φυσικό επακόλουθο της παραπάνω κατάστασης.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass