ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2015 8:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:38

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σύμμαχος των αγροτών που συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό τις σπορές στα χωράφια θα είναι ο καιρός το επόμενο διάστημα. Έτσι σήμερα Παρασκευή (Πρωτομαγιά) στο Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο μάλιστα η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμη περισσότερο (25-27 βαθμούς τις περισσότερες ώρες της ημέρας), ενώ Δευτέρα και Τρίτη ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετεωρολόγοι το ερχόμενο Σάββατο 9 Μαΐου κάνουν λόγο για μίνι καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς!

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Στις κάλπες οδηγούνται την Κυριακή 3 Μαΐου στα γραφεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας (κτίριο ΕΛ.ΓΟ. Δήμητρα 3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας- Θεσσαλονίκης, 1ος όροφος) από τις 11 το πρωί έως 3 το μεσημέρι, οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να εκλέξουν την νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας. Όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον για το 13μελές Δ.Σ. είναι μεγάλο, καθώς εκτός τους Νίκο Παλάσκα, Μιχάλη Τζιότζιο, υποψηφιότητα θα θέσει και ο πρώην πρόεδρος Θανάσης Νασίκας. Το 70% των υποψηφίων θα προέρχεται από τη Λάρισα και το υπόλοιπο ποσοστό από Μαγνησία και Τρίκαλα.

--Επίσης και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (1 προς 20), τη μεθεπόμενη Κυριακή 10 Μαΐου και ώρα 10.00 έως 19.00, στην Καλλιθέα Ελασσόνας. Υποψηφιότητες μπορούν να υποβάλλονται στην Επιτροπή έως και το Σάββατο 9 Μάη.

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους κτηνοτρόφους ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υποστήριξε ότι «έως τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρτογράφησης των βοσκοτόπων στην οποία θα συμμετέχουν και οι περιφέρειες». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι αυτή η καθυστέρηση γεννά φόβους για την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και μαζί με τους κτηνοτρόφους (ξηρά) θα καούν και οι αγρότες (χλωρά). Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούμε…

Επίσης ο κ. Αποστόλου στην ίδια σύσκεψη ανέφερε ακόμη στα μέλη της Επιτροπής ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αυξηθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις. Επιπλέον ο αν. υπουργός επανήλθε στο θέμα της επαναφοράς της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση «χρωστάει» στους κτηνοτρόφους. Επιπλέον τόνισε πως στο επόμενο Συμβούλιο Γεωργίας θα τεθεί το θέμα της αναγραφής της χώρας προέλευσης στο προϊόν σημειώνοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα θα έχουμε αθρόες εισαγωγές.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ LEADER

Την έγκριση νέων πιστώσεων συνολικού ύψους 11.776.000 ευρώ που θα ενισχύσουν τα τοπικά προγράμματα 11 περιοχών της χώρας, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου. Τα κονδύλια αυτά θα ενισχύσουν τα τοπικά προγράμματα προσέγγισης LEADER που υλοποιούν οι αντίστοιχες Ομάδες Τοπικής Δράσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα υποψήφιων επενδυτών για χρηματοδότηση. Στις νέες πιστώσεις που εγκρίθηκαν συμπεριλαμβάνεται και η Ομάδα Τοπικής Δράσης της Αναπτυξιακής Εταιρείας νομού Λάρισας. «Ο σκοπός μας είναι να επιταχύνουμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΠΑΑ και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε αιτήματα υποψήφιων επενδυτών που θέλουν να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην ελληνική ύπαιθρο. Ακόμα και μέσα στη βαθιά κρίση υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης, ειδικά στην επαρχία. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα χρήματα, μέχρι το τελευταίο ευρώ, θα πιάνουν τόπο». δήλωσε σχετικά ο Βαγγέλης Αποστόλου.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ξανά στα δικαστήρια το πρωί της Τετάρτης οι συνεταιριστές τής υπό εκκαθάριση ΕΑΣ Λάρισας και μάλιστα για 2 περιπτώσεις. Η πρώτη δίκη στο Εφετείο, με κατηγορούμενος τους διοικητικούς κ. Κοκκινούλη, Σιδερόπουλο, Τσικρίκα κ.λπ., αναβλήθηκε διότι εκκρεμεί η εκκαθάριση της συνεταιριστικής οργάνωσης και αφορούσε στη μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ. Η δεύτερη δίκη, επίσης σε δεύτερο βαθμό με κατηγορούμενο μόνο τον κ. Θανάση Κοκκινούλη αφορούσε στην παραβίαση με σύμβαση ενέχυρου της πρώην ΕΑΣ με το προεδρείο του δικαστηρίου να αθωώνει τον Χαλκιώτη συνεταιριστή.

ΑΔΕΙΕΣ ΟΙΝΑΜΠΕΛΩΝ

Δεν θα κατατεθούν νέες αιτήσεις δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου από το Εθνικό Αποθεματικό για το 2015 διευκρινίζει νέα τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου. Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις θα έπρεπε να ανοίξουν από 1 Μαΐου έως τον Σεπτέμβριο, αλλά με βάση τη σχετική τροποποίηση, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις κατά τόπους ΔΑΟΚ από την 1η Αυγούστου έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2014, παραμένουν σε ισχύ και θα ενεργοποιηθούν σε οποιαδήποτε κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό.

ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Μέχρι 29 Μαΐου θα υποβάλλονται αιτήσεις ένταξης σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε Δράσεις για παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια και στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αλιείας της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας και στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής δράσεων του Ε.Π.Α.Λ. 2007-2013.

ΕΛΓΑ

Παράταση χρόνου ως τις 31 Ιουλίου σε όσους παραγωγούς δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ, δίνει σχετική απόφαση του οργανισμού, χωρίς ωστόσο να λύνει το πρόβλημα γι’ αυτούς που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους απέναντι στον κανονισμό του ΕΛΓΑ χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημιώσεις τους. Η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της και επίσημα, ανακοίνωσε παράταση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των παραγωγών έτους 2014, η οποία έληξε την 31-03-2015, έως την 31-07-2015.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΤΩΝ

Γενική συνέλευση συγκαλεί την Κυριακή στις 9μ.μ. στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας ο Σύλλογος Θεριζοαλωνιστών ν. Λάρισας.

 

ΦΩΤ.: Η διαμόρφωση της πρότασης της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, η οποία θα επικαιροποιηθεί και θα συζητηθεί ολοκληρωμένα στην Ολομέλεια του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και αναφορά στην άλλη πρόταση για τη Γεωργία συζητήθηκε καταρχήν στη χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Αγροτών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τη Γραμματεία του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις, ενώ αποφασίστηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass