ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2015 8:26

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συννεφιασμένος, με λίγες βροχές και διαστήματα ηλιοφάνειας θα είναι ο καιρός στον νομό Λάρισας τις επόμενες ημέρες και αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους παραγωγούς στη συγκομιδή των προϊόντων (κυρίως βαμβάκια) τα οποία λόγω άστατου καιρού τις προηγούμενες μέρες δεν κατάφεραν να βάλουν τις μηχανές στα χωράφια. Όσον αφορά στη διαδικασία των αποζημιώσεων, σύμφωνα με συνεταιριστές «όσο συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις, τόσο θα μπορεί ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε αναγγελία ζημιών των καλλιεργειών που επλήγησαν από βροχοπτώσεις ή φαινόμενα πλημμυρών», άρα δεν υφίσταται θέμα προθεσμιών για την εκτίμηση των ζημιών».

Έτσι για σήμερα Παρασκευή, αλλά και αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 ως 22 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή θα υπάρξει σχετική ηλιοφάνεια, ενώ από Δευτέρα οι συννεφιές θα επιστρέψουν, η θερμοκρασία σε πτώση (21-23 βαθμούς Κελσίου). Μάλιστα το πρωί της Τρίτης θα σημειωθούν και πρόσκαιρες βροχοπτώσεις. Με φθινοπωρινό σκηνικό και μείωση της ελάχιστης θερμοκρασίας στους 14-15 βαθμούς Κελσίου θα συνεχιστεί όλη η επόμενη εβδομάδα.

Βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας

για απόσταξη στέμφυλων

Ενόψει της έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου 2015-2016, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, σε εφαρμογή εγγράφου του Υ.Π.Α.Π.Ε., ενημερώνει πως οι βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας για απόσταξη στέμφυλων θα χορηγούνται μόνο κατόπιν της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής (μέσω της ιστοσελίδας http://e-services.minagric.gr του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Συνεπώς, οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται εγκαίρως, στις κατά τόπους Υπηρεσίες της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Α.Δ.Ταυτότητας, Έντυπο Πληροφοριών Μητρώου), να υποβάλουν τις αιτήσεις εκτύπωσης της δήλωσης συγκομιδής και έκδοσης βεβαίωσης αμπελοκαλλιέργειας για απόσταξη στέμφυλων. Υπηρεσία είναι στη διάθεσή των ενδιαφερόμενων για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση/πληροφορία και συνεργασία, στα τηλέφωνα: 2413511-171, -136, -138 Λάρισα-2493029-710, -713 Ελασσόνα—2492022251 Τύρναβος-- 2491022294, Φάρσαλα—2495051484, Συκούριο—2495041204 Πυργετός

Έναρξη δολωματικού

ψεκασμού σε ελαιόδεντρα

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ανακοινώνεται πως με βάση τις αυξημένες συλλήψεις δάκου των τελευταίων ημερών σε ορισμένες ελαιοκομικές περιοχές, προέκυψε η ανάγκη για ψεκασμούς και αποφασίστηκε η έναρξη διαβροχής από 29 Σεπτεμβρίου για την καταπολέμηση του δάκου στις εξής περιοχές: Δήμος Τυρνάβου: Ροδιά, Δήμος Τεμπών: Μακρυχώρι, Γόννοι, Ελιά και Ιτέα. Ο ψεκασμός θα γίνει με δολωματικό τρόπο ανά τρία ελαιόδεντρα και δεν θα διαρκέσει πέραν των οκτώ ημερών. Εκτιμάται ότι θα ψεκαστούν περίπου 151.600 ελαιόδεντρα και θα προστατευθούν 455.000 περίπου ελαιόδεντρα.

Διόρθωση λαθών ενιαίας ενίσχυσης

Μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι γεωργοί που έχουν δηλώσει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2015 τραπεζικό λογαριασμό σε τράπεζα των ομίλων Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Παγκρήτιας, θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τα αποτελέσματα της διασταύρωσης των στοιχείων τους (αριθμός ΙΒΑΝ, προσωπικά στοιχεία) με την Τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή του, αν η διασταύρωση των στοιχείων έχει απορριφθεί, οι παραγωγοί ενημερώνονται με σχετικό μήνυμα απόρριψης και πρέπει να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα, προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και η επόμενη διασταύρωση των στοιχείων με την τράπεζα να είναι επιτυχής. «Αν η απόρριψη αφορά τον Τραπεζικό τους Λογαριασμό (Κλειστός, Ανύπαρκτος, κτλ) πρέπει να απευθυνθούν στην Τράπεζα και να κάνουν τις σχετικές διορθώσεις, ή με διοικητική πράξη, μέσω των πιστοποιημένων φορέων για την εισαγωγή των αιτήσεων, να διορθώσουν τον λογαριασμό τους στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2015, έως σήμερα Παρασκευή 2/10/2015. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και στην περίπτωση «Διαφωνίας Ονόματος» με έλεγχο των σταθερών τους στοιχείων και διοικητική πράξη στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ή αλλαγή αυτών στην τράπεζα (ανάλογα ποια στοιχεία είναι έγκυρα, όπως αποτυπώνονται στο Δελτίο Ταυτότητας). Επί τη ευκαιρία της διασταύρωσης των στοιχείων, εντοπίστηκε ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν έχουν δηλώσει τον ΑΦΜ τους στην Τράπεζά τους, με αποτέλεσμα αυτό να δυσχεραίνει τους ελέγχους ταυτοποίησης. Κρίνεται χρήσιμο όλοι οι δικαιούχοι όλων των τραπεζών να προσέλθουν στο τραπεζικό τους ίδρυμα και να δηλώσουν ως συμπλήρωση των προσωπικών τους στοιχείων στον λογαριασμό τους τον ΑΦΜ τους», αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνδεδεμένη ενίσχυση στα όσπρια

Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε το τμήμα Δημητριακών, Ελαιούχων Σπόρων, Οσπρίων και Κτηνοτροφικών Φυτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών με την οποία ζητάει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι ισχύσει όσον αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση των οσπρίων. Λίγο πριν την ίδρυση της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων ο Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος και οι εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Επιτροπής Οσπρίων κ. Νικόλαος Νούλας, Βασίλης Παπαστογιαννούδης και κ. Ελευθερία Βαρδούλη αναφέρουν: «Για την πληροφόρηση των μελών της εσωτερικής Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων του Α.Σ., παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την ενδεχόμενη μεταβολή των λεπτομερειών της χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση στο άμεσο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα για το αν η συνδεδεμένη ενίσχυση θα συνεχίσει να χορηγείται ως έχει ή θα καταστεί αναγκαία η προσκόμιση αποδεικτικών για τη γνησιότητα του σπόρου σποράς (καρτελάκια πιστοποιημένου σπόρου)».

Καλαμπόκι

Στα 17 λεπτά το κιλό ξεκίνησε να παραλαμβάνει καλαμπόκι ο Α. Σ. Βόλου πριν τις βροχές των τελευταίων ημερών, που επέφεραν την προσωρινή παύση της συγκομιδής και των παραλαβών. Η συγκομιδή καθυστερεί πολύ, καθώς άλλες χρονιές ξεκίναγε 15-20 Σεπτέμβρη. Ακόμα και να σταματήσει να βρέχει, τα καλαμπόκια πρέπει να περάσουν από ξηραντήριο, κάτι που επιβαρύνει τους παραγωγούς κατά 0,50-2 λεπτά το κιλό. Η συγκομιδή στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας έχει σταματήσει εδώ και 10-15 μέρες, με τις βροχές σε αρκετά μέρη (Βόλος κ. ά.) να σημειώνονται καθημερινά το τελευταίο 15νθήμερο.

Προσλήψεις ΕΒΖ

Για «αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων στην ΕΒΖ» κάνει λόγο νεαρός συμπολίτης μας, ο οποίος καταγγέλλει στη στήλη ότι «η Βιομηχανία προσέλαβε τηλεφωνικά τους εποχικούς υπαλλήλους από τις 16 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποστείλει στον ΑΣΕΠ για έγκριση τον πίνακα των επιλεγμένων και των απορριπτόμενων. Πέρυσι απασχολήθηκε κανονικά στο εργοστάσιο της Λάρισας ως εποχικός. Φέτος τι συνέβη και δεν επελέγη; Επίσης στην ιστοσελίδα της ΕΒΖ υπάρχει αναρτημένος σχετικός πίνακας προσληφθέντων και απορριφθέντων σε Ορεστιάδα και Σέρρες, αλλά όχι για το εργοστάσιο στο Πλατύ, όπου ανήκει το Ζαχάρεως στη Λάρισα». Οι αρμόδιοι της Βιομηχανίας, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παραδέχονται το δίκαιο των παραπόνων του, αλλά αυτό δεν του αρκεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass