ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ

Χαμόγελα καστανάδων στην επαρχία Αγιάς

* Ικανοποιητική η τιμή και η παραγωγή

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2015 19:17

Περιζήτητο είναι και φέτος το κάστανο της επαρχίας Αγιάς, με ξένους εμπόρους, κυρίως Ιταλούς, να το αναζητούν με κάθε τρόπο ανεβάζοντας έτσι την προσφερόμενη τιμή για τον παραγωγό, ο οποίος βλέπει χρόνο με τον χρόνο το προϊόν του να αποκτά προστιθέμενη αξία και να του αφήνει ένα πολύ καλό εισόδημα. Το κάστανο του Δήμου Αγιάς πασίγνωστο για την ποιότητά του, τη λάμψη, το μέγεθος και τη γεύση του εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες και μετά τη ζημιά που υπέστη το κάστανο της Ιταλίας από τη σφήκα, η οποία χτύπησε τα δέντρα τους και περιόρισε την παραγωγή ακόμη και σε ποσοστό 70%, έγινε ανάρπαστο. Υπενθυμίζεται πως οι Ιταλοί "εισήγαγαν" τη σφήκα της καστανιάς, που είναι παρθενογενετικό έντομο, από την Κορέα και αυτή έχει κατευθυνθεί σε Γαλλία και Σλοβενία, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς "το πιο πιθανόν είναι ότι ευτυχώς τελικά η σφήκα δεν προσγειώθηκε στα ελληνικά εδάφη". Η καταπολέμηση της σφήκας, γίνεται με την απελευθέρωση ανταγωνιστικών εντόμων στην περιοχή. Έτσι οι Ιταλοί χονδρέμποροι έφθασαν ήδη στη χώρα μας και στην επαρχία Αγιάς για να κλείσουν τις συμφωνίες με τους παραγωγούς και φθάνουν στο σημείο να δώσουν μέχρι και 3,50 ευρώ/κιλό, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις βιομηχανίες τους που κινδυνεύουν να σταματήσουν τις μηχανές.

Επειδή η καστανοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια αφήνει ένα πολύ εισόδημα στον παραγωγό, παρατηρείται στροφή ολοένα και περισσότερων παραγωγών στην χώρα μας, ενώ αρκετοί γεωπόνοι και μελετητές αρχίζουν και ειδικεύονται στην καλλιεργητική φροντίδα και στην εξερεύνηση κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης. Το 90% της ελληνικής παραγωγής κάστανου καταναλώνεται στο εσωτερικό, ψητό ή βραστό. Το 10% διατίθεται στην αγορά ως marrons glaces και πωλείται σε υψηλές τιμές (16-20 ευρώ ανά κιλό) ή ως γλυκό συντηρημένο σε σιρόπι που παρασκευάζεται τοπικά από οικογενειακής κλίμακας μικρές επιχειρήσεις. Στην περιοχή μας η καστανοκαλλιέργεια έχει την τιμητική της στην επαρχία Αγιάς, ενώ καλλιεργείται κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Μελιβοίας (όπου η φετινή παραγωγή ξεπέρασε τους 1.400 τόνους), Ποταμιάς, Καρίτσας που είναι ορεινές. Τα πλούσια χώματα του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου σε συνδυασμό με την αιγαιοπελαγίτικη αύρα δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες για την παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας. Στα μέσα του μήνα και στο πλαίσιο προβολής του προϊόντος προγραμματίζεται γιορτή καστάνου στη Σκήτη, στη συνέχεια στη Μελιβοία και τέλος του μήνα ανάλογη γιορτή στην Καρίτσα.

ΤΙΜΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Φέτος ο καιρός βοήθησε σημαντικά στη σωστή ανάπτυξη της καστανιάς, ενώ τούτες τις μέρες ξεκίνησε η συγκομιδή του προϊόντος. Από την ντόπια παραγωγή το 60% είναι το έξτρα κάστανο, δηλαδή από 30 -40 κάστανα\κιλό, το 30% από 40-50 κομμάτια\κιλό και το υπόλοιπο 10% από 50-65 κάστανα\κιλό. Όσον αφορά στην τιμή το έξτρα κάστανο αναμένεται να πουληθεί έναντι 3,20 ευρώ\κιλό, τα 40-50 κομμάτια με 3-3,10 ευρώ\κιλό, τα 50-60 κάστανα από 2,7-3 ευρώ και τα μικρότερα γύρω στα 2,5 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το 2012, η τιμή του προϊόντος κυμαινόταν από 1,50-2,20 ευρώ/κιλό, γεγονός που καταδεικνύει τις προοπτικές εξασφάλισης ενός καλού εισοδήματος για τους καστανοκαλλιεργητές. Πέρυσι η τιμή στα κάστανα για τον παραγωγό έφθασε τα 3,50 ευρώ ανά κιλό για τα χοντρά και η μικρότερη τιμή ήταν 1,5 ευρώ το κιλό. Πολλοί λίγοι παραγωγοί που διατηρούσαν αρκετά κάστανα στα ψυγεία Αγιάς κατάφεραν να απολαύσουν μέχρι και 4 ευρώ\κιλό στα χοντρά κάστανα.

Να σημειωθεί πως η παγκόσμια παραγωγή κάστανου ανέρχεται στους 550.000 τόνους. Πρώτη παραγωγός χώρα κάστανων είναι η Νότια Κορέα ακολουθεί η Κίνα και μετά η Ιαπωνία. Όσον αφορά στην Ευρώπη πρώτη παραγωγός είναι η Ιταλία (70.000 τόνοι), ακολουθεί η Τουρκία (55.000 τόνοι), τρίτη είναι η Γαλλία (40.000 τόνοι), τέταρτη η Ισπανία (30.000 τόνοι) και πέμπτη η Πορτογαλία (20.000 τόνοι). Η ελληνική μέση ετήσια παραγωγή κάστανου υπερβαίνει σήμερα τους 18.000 τόνους, έναντι των 15.000 τόνων πέρυσι και 12.000 τόνων το 2012. Οι καστανοπαραγωγοί υπερβαίνουν σήμερα τους 10.000 σε όλη τη χώρα.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass