«ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ» ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανησυχία για τους ψεκασμούς στις ελιές κατά τη διάρκεια της συγκομιδής

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2015 8:35

Την ανησυχία ελαιοπαραγωγών στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών που αυτό το διάστημα μαζεύουν βρώσιμες ελιές προκάλεσε η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας περί τοπικής διαβροχής για την καταπολέμηση του δάκου με βάση τις αυξημένες συλλήψεις δάκου των τελευταίων ημερών.

Η ανησυχία προκύπτει εύλογα από το γεγονός ότι απαιτούνται να περάσουν 6 – 8 μέρες μετά από κάθε ψεκασμό πριν συνεχιστεί το μάζεμα της ελιάς, οπότε θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί αυτή την περίοδο.

Καθησυχαστικός υπήρξε μιλώντας στην «Ε» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας Παναγιώτης Καλφούντζος, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για δολωματικό και όχι γενικό ψεκασμό, γεγονός που σημαίνει ότι ψεκάζεται μόνο ο κορμός του δένδρου – στο σταύρωμα όπου ξεκινούν τα κλαδιά – με αποτέλεσμα να μην έρχεται σε επαφή με τον καρπό, ενώ ψεκάζεται μόλις ένα δένδρο στα τρία.

Ο κ. Καλφούντζος τονίζει παράλληλα ότι η επιτυχία του δολωματικού ψεκασμού έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι καταπολεμάει τον δάκο χωρίς να επηρεάζεται ο καρπός της ελιάς.

«Κάνουμε μετρήσεις εδώ και δεκαετίες, τόσο στις ελιές όσο και στο λάδι μετά από ανάλογους δολωματικούς ψεκασμούς και δεν έχουν ποτέ βρεθεί υπολείμματα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καλφούντζος.

Πάντως, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αναφέρει ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα την περίοδο της συγκομιδής από ιδιώτες που αυθαίρετα προχωρούν σε γενικούς ψεκασμούς, καλώντας τους παραγωγούς να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «αποφασίστηκε η έναρξη τοπικής διαβροχής για την καταπολέμηση του δάκου στις εξής περιοχές:

Δήμος Αγιάς: Μελιβοία (Μελιβοία, Παλιουριά, Βελίκα), Καρίτσα (Καρίτσα, Κόκκινο Νερό), Σκήτη, Σωτηρίτσα, Σκλήθρο, Αγιά

Δήμος Τεμπών: Ελάτεια, Πουρνάρι, Συκούριο, Νέσσωνας, Καλοχώρι, Κυψελοχώρι, Όσσα.

Ο ψεκασμός θα γίνει με τον δολωματικό τρόπο ανά τρία ελαιόδεντρα και δεν θα διαρκέσει πέραν των οκτώ ημερών. Εκτιμάται ότι θα ψεκαστούν περίπου 326.660 ελαιόδεντρα και θα προστατευτούν περί τα 980.000 περίπου.

Μ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass