ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2015 1:13

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καλά νέα για τους αγρότες, καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) μέχρι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου δεν αναμένονται γενικά βροχές στη Θεσσαλία, οπότε οι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορέσουν να συγκομίσουν τη σοδειά τους.

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 ως 25 βαθμούς Κελσίου. Από Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, αλλά η θερμοκρασία σε πτώση. Από Τρίτη βράδυ προς Τετάρτη οι αυξημένες συννεφιές θα φέρουν κάποιες βροχοπτώσεις, χωρίς όμως να σημειωθούν ακραία φαινόμενα.

ΖΗΜΙΕΣ

Ο Δήμος Λαρισαίων, ενημερώνει τους παραγωγούς του Δήμου, ότι μετά τη σφοδρή βροχόπτωση, που σημειώθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, υπήρξαν ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες, για τις οποίες έγιναν οι σχετικές αναγγελίες στον ΕΛΓΑ. Όσοι παραγωγοί επλήγησαν, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή, με τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, για δήλωση των ζημιών που υπέστησαν, μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Επισημαίνουμε, ότι οι παραγωγοί που θα κάνουν δήλωση ζημιάς, θα πρέπει να αφήσουν για μάρτυρες, τέσσερις σειρές στο κέντρο του αγρού.

Στον Δήμο Κιλελέρ οι δηλώσεις για τις ζημιές θα υποβάλλονται στους γεωπόνους του Δήμου (παλιό Δημαρχείο Νίκαιας) ως 22 Οκτωβρίου για όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου. Επιπρόσθετα δηλώσεις θα υποβάλλονται: για τη δημοτική ενότητα Πλατυκάμπου και σήμερα Παρασκευή 16/10/2015 στο πρώην δημαρχείο Πλατυκάμπου, για τις δημοτικές ενότητες Κιλελέρ – Αρμενίου τη Δευτέρα 17/10/2015 και την Τρίτη 18/10/2015 στο πρώην Δημαρχείο Κιλελέρ. Όσοι παραγωγοί επιθυμούν να πληρώσουν μέσω τραπέζης θα προσέρχονται πρώτα στους γεωπόνους του Δήμου για υπολογισμό των τελών και έπειτα θα πληρώνουν στην τράπεζα.

ΜΠΛΟΚΑ

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζεται στον θεσσαλικό κάμπο και σε ολόκληρη τη χώρα σε επίπεδο συνεταιριστών και Επιτροπών Αγώνα, αναφορικά με την αντίδραση των αγροτών στα σχεδιαζόμενα κυβερνητικά μέτρα, που αφορούν κυρίως το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Μάλιστα οι επαφές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου με διάφορους αγροτικούς φορείς δεν κατεύνασαν τα οξυμένα πνεύματα των παραγωγών.

Έτσι την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» (και όχι στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί) έχει προγραμματιστεί η πανελλαδική – αγροτική σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για να συζητηθεί «η οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης». Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων από όλη τη Ελλάδα, να παραστούν στη σύσκεψη «για να οργανώσουμε την αγωνιστική μας αντίδραση στη νέα, σφοδρή επίθεση που εξαπολύσουν εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς η ΕΕ και η κυβέρνηση, μέσω του 3ου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ». Στο μεταξύ αναβλήθηκε από το Πλημμελειοδικείο Λάρισας για τον Ιούνιο του 2016 η δίκη 14 αγροτοσυνδικαλιστών που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών σε παλιότερα μπλόκα.

--Σε ανοικτή συγκέντρωση – συζήτηση για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα καλούν αγροτικοί φορείς αγρότες και κτηνοτρόφους την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Πλατυκάμπου. Το αγωνιστικό κάλεσμα το απευθύνουν ως Επιτροπή Αγώνων Αγροτών οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ, ΚΙΛΕΛΕΡ, ΝΕΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ, ΝΙΚΑΙΑΣ, ΜΕΛΙΑΣ, ΑΜΦΙΘΕΑΣ, ΦΑΛΑΝΗΣ, ΔΕΝΔΡΩΝ, Α.Σ. ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙΟΥ, ΛΥΓΑΡΙΑΣ, ΓΥΡΤΩΝΗΣ, ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΩΝ, ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ, ΧΑΛΚΗΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.

--Και τέλος αναμένονται πρωτοβουλίες από την Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών (πρώην νεολαίοι), οι οποίοι επίσης σχεδιάζουν κινητοποιήσεις, με πιθανότερη μορφή την κάθοδό τους με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στην Αθήνα. Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση Αποστόλου, με τους αγρότες από την Κρήτη η οποία τελικά διεκόπη με τους εκπροσώπους των αγροτών να αποχωρούν. Τις επόμενες κινήσεις τους θα τις αποφασίσουν στις 21 Οκτωβρίου σε σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στο νησί με όλους τους φορείς.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα φορολογηθούν μέσω συστήματος εσόδων-εξόδων ή μέσω συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματος διατηρούν στη Γερμανία οι αγρότες με μικρές εκμεταλλεύσεις έως 200 στρέμματα. Πρόκειται για μια μόνο από τις ιδιαιτερότητες –ή προνόμια, όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει- του γερμανικού «μοντέλου» φορολόγησης των αγροτών το οποίο παρουσιάζει σε άρθρο-ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Γερμανία και είχε επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας. Πέρα από αυτό, στη Γερμανία υπάρχει γενικό αφορολόγητο (επιδοτήσεις και εισόδημα) για τους αγρότες στα 8.000 ευρώ ενώ η φορολόγηση είναι κλιμακωτή, ξεκινώντας από 14% και φτάνει μέχρι το 45%. Κλιμακωτά, σε συνάρτηση με το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, διαμορφώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει διαφορετικό καθεστώς για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις περιοχές της τέως Ανατολικής Γερμανίας από εκείνες της τέως Δυτικής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το «γερμανικό μοντέλο» θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδηγός για να διεκδικήσει ή να προτείνει η ελληνική πλευρά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις στο πλαίσιο των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.

ΜΗΝΥΣΗ ΑΚΚΕΛ

Μήνυση για εσχάτη προδοσία θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ κατά όσων βουλευτών ψηφίσουν το αγροτοκτόνο, όπως το αποκαλεί, φορολογικό νομοσχέδιο. «Το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο εξαθλιώνει τους Έλληνες αγρότες, βάλλει κατά της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας μας και την καθιστά προτεκτοράτο και αποικία για πολλές γενιές. Προδότες κατά της χώρας μας όσοι θα το ψηφίσουν, και ως τέτοιους αρμόζει να τους αντιμετωπίσουμε», δήλωσε σχετικά ο Βάκης Τσιομπανίδης.

ΕΒΖ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Για σήμερα Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, μεταφέρεται η έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου Ζάχαρης της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, καθώς η καθυστέρηση στην προμήθεια συγκεκριμένου υλικού, που είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει η «καμπάνια», προκάλεσε αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την έναρξη στις 9 Οκτωβρίου. Από το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, θα αρχίσει και η παραλαβή των τεύτλων, από τα 12.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος. Η εκτίμηση των γεωπονικών υπηρεσιών του εργοστασίου είναι ότι, παρά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος, κυρίως λόγω οψιμότητας σποράς, η παραγωγή θα είναι ικανοποιητική, τόσο στα ποιοτικά όσο και στα ποσοτικά της χαρακτηριστικά, με τιμές που θα φτάσουν τον μέσο όρο πενταετίας. Περίπου 60.000 τόνους τεύτλων θα κατεργαστεί το εργοστάσιο, στο διάστημα των 15 περίπου ημερών, που θα διαρκέσει η φετινή «καμπάνια». Για τις ανάγκες προετοιμασίας της λειτουργίας του ζαχαρουργείου αλλά και για την παραγωγική περίοδο που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, προσελήφθησαν 94 άτομα με συμβάσεις 3,5 μηνών και άλλοι 140 με συμβάσεις 15 ημερών.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Λήγει σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή των επιχειρησιακών σχεδίων από Ομάδες Παραγωγών, που αποφάσισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης και αφορά κυρίως όσους έχουν έτοιμο φάκελο αλλά έχασαν την προθεσμία υποβολής της 15ης Σεπτεμβρίου. Οι σχετικοί φάκελοι κατατίθενται στις αρμόδιες ΔΑΟΚ και ένα αντίγραφο αυτών στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας. Με τη σχετική παράταση δίνεται δίνει η δυνατότητα και η ευκαιρία να μπορέσουν ακόμα περισσότερες Οργανώσεις Παραγωγών να καταθέσουν τα Επιχειρησιακά τους Προγράμματα με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων για τη χώρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass