ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΘΙΑΓΕ

Βοτανικός κήπος και Πολιτιστικό Χωριό στη Θεοφράστου

* Οι υπάρχουσες αποθήκες προτείνεται να αξιοποιηθούν από τον Δήμο Λαρισαίων για τη δημιουργία Πολιτιστικού Χωριού «ως μια καινοτόμα εστία καλλιτεχνικής έκφρασης των πολιτιστικών φορέων, των συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής»

Δημοσίευση: 03 Νοε 2015 0:44
Την αξιοποίηση 230 στρεμμάτων από τις εκτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ στη Θεοφράστου, διεκδικεί ο Δήμος Λαρισαίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Την αξιοποίηση 230 στρεμμάτων από τις εκτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ στη Θεοφράστου, διεκδικεί ο Δήμος Λαρισαίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

 

 

 

Στη διάθεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου βρίσκεται πλέον η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για αξιοποίηση μέρους των εκτάσεων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) στο ΣΕΚΦΟ, εκτάσεις που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού.

Πρόταση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη Βοτανικού Κήπου, Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Μουσείου Εδαφών και Γεωργίας και Πολιτιστικού Χωριού (ενόψει και της υποψηφιότητας της Λάρισας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), σε μια έκταση 230 περίπου στρεμμάτων επί της οδού Θεοφράστου, χωρίς να θιγεί η ερευνητική δράση του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας που εδρεύει στην περιοχή.

Η πρόταση για την αξιοποίηση των εκτάσεων, που διαμορφώθηκε μετά από συσκέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας και της Αντιδημαρχίας Πολεοδομίας, κατατέθηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου κατά την προχθεσινή τους συνάντηση και είναι ενταγμένη, όπως σημειώνει στην «Ε» ο κ. Καλογιάννης «στο πλαίσιο της αξιοποίησης από τη δημοτική αρχή μεγάλων αδόμητων χώρων προς όφελος της πόλης και της μετατροπής τους για παράδειγμα σε πνεύμονες πρασίνου ή χώρους πολιτισμού, χώρους τους οποίους διεκδικούμε όπως πράττουμε και με τα στρατόπεδα».

Οι επαφές για την αξιοποίηση των εκτάσεων του ΕΘΙΑΓΕ, μεταξύ Δήμου και υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης θα συνεχισθούν, με τον Δήμο να «στοχεύει» στην αξιοποίηση 230 στρ. βόρεια της οδού Θεοφράστου, από τα 380 συνολικά στρέμματα που διαθέτει ο Φορέας στην περιοχή.

ΑΞΟΝΕΣ

Όπως τονίζεται στην πρόταση της δημοτικής αρχής «προτείνουμε ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των συγκεκριμένων εκτάσεων να έχει δύο βασικούς άξονες: Τον εκσυγχρονισμό και διεύρυνση του ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου. Την ανάπτυξη χώρων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πολιτισμού με αναφορές και δράσεις στον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα προτείνεται στις εκτάσεις νοτίως της οδού Θεοφράστου, επιφάνειας 155.000 τ.μ. περίπου, να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί η ερευνητική δράση του Ινστιτούτου, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την δυναμική πρωτοπόρων καλλιεργειών».

«ΧΩΡΙΟ» ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Στη συγκεκριμένη έκταση αποδίδονται χρήσεις «Κέντρου Πόλης» σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΓΠΣ, καθώς και χρήσεις χώρων πρασίνου. Για τις εκτάσεις βορείως της οδού Θεοφράστου, συνολικής έκτασης 230 τ.μ. περίπου, να αναπτυχθούν ο προβλεπόμενος Βοτανικός Κήπος, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, το Μουσείο Εδαφών και Γεωργίας και το Πολιτιστικό Χωριό.

Ειδικότερα για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού προτείνεται να αναπτυχθεί στους χώρους των υφιστάμενων αποθηκών, επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ., με περιβάλλοντα χώρο 25.000 τ.μ. Οι συγκεκριμένοι χώροι θα αξιοποιηθούν από τον Δήμο Λαρισαίων ως μια καινοτόμα εστία καλλιτεχνικής έκφρασης των πολιτιστικών φορέων, των συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής, με ουσιαστικά χαρακτηριστικά εξωστρέφειας της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής και της δημιουργικής οικονομίας γενικότερα.

Στις Αποθήκες θα δημιουργηθούν τόσο οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές όσο και το ευρύτερο λειτουργικό πλαίσιο, έτσι ώστε καλλιτέχνες από την πόλη, αλλά κυρίως από την Ευρώπη, να μπορούν να συνεργαστούν, να συνδημιουργήσουν και να εκθέσουν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό προϊόν, αναδεικνύοντας το πλούσιο τοπικό κεφάλαιο και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από την αναγκαία διεθνή δικτύωση».

ΚΟΙΤΩΝΕΣ

«Με αυτόν τον τρόπο» προστίθεται στην ίδια πρόταση «ο χώρος θα αναδειχθεί σε ένα «Χωριό» Πολιτισμού της Θεσσαλίας, σε μια μοναδική κυψέλη δημιουργικότητας και έναν συνεργατικό χώρο πολιτιστικών παραγόντων ευρωπαϊκής εμβέλειας και διεθνώς επιτυχημένων προτύπων.

Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν κοιτώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών (48 κοιτώνες), σύγχρονοι εκθεσιακοί χώροι, εργαστήρια τέχνης (12 studio), σκηνές παραστάσεων, αίθουσες προβολής, βοηθητικοί χώροι (εστιατόριο, αναψυκτήριο κ.λπ.).

Εκεί θα δίνεται η δυνατότητα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης να διαμένουν αυτόνομα, για 15 έως 20 ημέρες, σε διάφορες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους, παράγοντας και ταυτόχρονα, εκθέτοντας τα έργα τους.

Οι διαφορετικές χρονικές περίοδοι, θα μπορούν να αφιερώνονται κάθε φορά σε συγκεκριμένες πολιτιστικές εκφράσεις (ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, θέατρο, design, αρχιτεκτονική) ή να αποτελούν ευκαιρία για μοναδικές, καινοτόμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και οι εξωτερικοί χώροι, τόσο για τις εκθέσεις έργων μεγάλου μεγέθους όσο και για γεγονότα μεγάλης προσέλκυσης κοινού (συναυλίες, street art).

Επιπροσθέτως, με την ολοκλήρωση του έργου, θα υπάρχει και η δυνατότητα διοργάνωσης ή φιλοξενίας συνεδριακών γεγονότων, συνδεδεμένα με τον πολιτισμό και την αγροτική ανάπτυξη, αξιοποιώντας με τον πιο αποδοτικό τρόπο τις εγκαταστάσεις.

Κοινός στόχος των παραπάνω θα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος, η γνωριμία με τη γη και τη διαχείριση της παραγωγής και τον πολιτισμό που η ίδια παράγει.

«Για τους παραπάνω λόγους» καταλήγει η πρόταση «ο Δήμος αιτείται, στο πλαίσιο κοινής προγραμματικής σύμβασης και δράσης, την παραχώρηση κατά χρήση των αποθηκών και του περιβάλλοντος χώρου, όπως περιγράφονται παραπάνω και δηλώνει έτοιμος σε κάθε μορφής συνεργασία για τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου. Επίσης, προτίθεται να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στην εδραίωση του ερευνητικού χαρακτήρα του Ινστιτούτου».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass