ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟ 90% ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ 70%

Σενάριο για πληρωμή επιδοτήσεων μετά την 1η Δεκεμβρίου

* Αγωνία στους παραγωγούς για το πότε θα πληρωθούν *Εμπλοκή στο νομοσχέδιο για τους βοσκότοπους λόγω αντιδράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος – Στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση

Δημοσίευση: 05 Νοε 2015 0:03

 

ΑΘΗΝΑ (Του Γιώργου Μακρή)

Το λεγόμενο «Plan b» που προβλέπει την καταβολή του 90% των αγροτικών επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο αντί του 70% τον Νοέμβριο φαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία 24ωρα.

Παρ’ όλο που ο ίδιος ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου το είχε αποκλείσει κατηγορηματικά πριν λίγες ημέρες αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έριχνε λάδι στη φωτιά των αγροτικών κινητοποιήσεων, τώρα φαίνεται να ρίχνει ο ίδιος νερό στο κρασί του λόγω του ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προχωρούν με τον επιθυμητό ρυθμό οι διαδικασίες για να αποδοθούν προσωρινά δικαιώματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, να εξεταστούν οι ενστάσεις και στη συνέχεια να εκταμιευθούν τα χρήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία, ο κ. Ε. Αποστόλου δεν προσδιόρισε πότε ακριβώς θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις αλλά ανέφερε: «Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012 - 2014 και ως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή που αφορά την ενιαία ενίσχυση».

Πιο αποκαλυπτικός ο εκ των αντιπροέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιώργος Αποστολάκης δήλωσε χθες στην ΕΡΑ Ηρακλείου ότι το βασικό «σχέδιο επί χάρτου» του Οργανισμού είναι να καταβληθεί στους αγρότες το 90% των επιδοτήσεων στις αρχές Δεκεμβρίου και η εξόφλησή τους να γίνει τον Φεβρουάριο του 2016. Πρόσθεσε, όμως, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον υπουργό κ. Ε. Αποστόλου.

Ο κ. Γ. Αποστολάκης ανέφερε ακόμη ότι τα προσωρινά δικαιώματα θα ανακοινωθούν μετά τις 10 Νοεμβρίου και αφού ανάψει το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσον αφορά τις εκκρεμότητες πληρωμών από το 2012 για την εξισωτική αποζημίωση και τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία είπε ότι θα πληρωθούν εντός του Νοεμβρίου.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ

ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο επιτελείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προταθεί και εξετάζεται με διαρκώς αυξανόμενες πιθανότητες υιοθέτησης το εξής σενάριο: να προσδιορισθεί ως ημερομηνία πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς η 1η Δεκεμβρίου όταν βάσει Κανονισμού η χώρα μπορεί να δώσει το 90% (τον Νοέμβριο μπορεί να χορηγήσει έως το 70%).

Με βάση την «πρωτομηνιά» δομείται το εξής επιχείρημα: δεν είναι προτιμότερο για έναν παραγωγό να πάρει το 90% της επιδότησης την 1η Δεκεμβρίου αντί το 70% στα τέλη Νοεμβρίου; Δηλαδή, δεν είναι προτιμότερο να περιμένει λίγα 24ωρα για να πάρει ένα επιπλέον 20% των χρημάτων του;

ΕΜΠΛΟΚΗ ΓΙΑ

ΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ

Ως χθες, πάντως, η τελική απόφαση δεν είχε ληφθεί αν και φυσικά όσο περνούν οι ημέρες και όσο δεν ανακοινώνονται τα προσωρινά δικαιώματα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δουν οι παραγωγοί που ευλόγως αγωνιούν το χρώμα του χρήματος τον Δεκέμβριο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθυστέρησης με τα δικαιώματα εντοπίζεται στους βοσκότοπους κι είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες δεν είχε κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή αν και ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου είχε ανακοινώσει ότι θα εισαγόταν στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πριν τις 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συναρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης αντιδρά και δεν συνυπογράφει το νομοσχέδιο για τους βοσκότοπους με το επιχείρημα ότι το σχέδιο νόμου δεν προστατεύει τον δασικό χαρακτήρα των βοσκήσιμων γαιών και ανοίγει παράθυρο για άλλες χρήσεις.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εμμένουν στις θέσεις τους κι έτσι όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως την τελική απόφαση θα κληθεί εκ των πραγμάτων να λάβει το Μέγαρο Μαξίμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass