ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΦΕΤΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ 2016

Υποσχέσεις «έσπειραν», φόρους θα «θερίσουν»!

* Ανησυχία για τη φορολόγηση των επιδοτήσεων, στη Βουλή σήμερα η συζήτηση

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2015 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:12

 

Η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, που πρόκειται να συζητηθεί σήμερα Τετάρτη στη Βουλή, φαίνεται να αποτελεί μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα υλοποιηθεί φέτος, αλλά από το 2016, όπως καταγγέλλουν συνεταιριστές της περιοχής.

Και αυτό γιατί μπορεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονοµικών, Νάντια Βαλαβάνη να δήλωσε ότι σύµφωνα µε την προωθούµενη ρύθµιση οι επιδοτήσεις που λαµβάνουν οι αγρότες µένουν στο «φορολογικό απυρόβλητο» έως το ποσό των 12.000 ευρώ και κατά συνέπεια η φορολογική επιβάρυνση να αφορά λίγους και κυρίως τους μεγαλοαγρότες, οι συνεταιριστές όμως του νομού Λάρισας τη διαψεύδουν, υποστηρίζοντας ότι ελάχιστοι αγρότες δεν θα πληρώσουν αυξημένο φόρο. Και το πρόβλημα είναι ότι η φορολογία μπορεί να αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι (2014), με την προκαταβολή όμως που ζητά η κυβέρνηση, ούτε ο φετινός τζίρος θα μείνει στο απυρόβλητο στις δηλώσεις του 2015.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι «το µέρος τους που υπερβαίνει το όριο των 12.000 ευρώ θα προστίθεται στα υπόλοιπα έσοδα του αγρότη από τα οποία, αφαιρώντας τα έξοδα, θα προκύπτει το κέρδος που θα φορολογείται µε 13%».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγ. Αποστόλου δήλωσε «σύμφωνος με τη ρύθμιση να φορολογούνται οι επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ, αφού έγινε κατόπιν δικής του συνεννόησης με την κ. Βαλαβάνη. Η παλαιότερη δέσμευσή μου ισχύει από το 2015 και μετά. Η ρύθμιση έγινε για το 2014. Μειώνουμε τη φορολόγηση για τους αγρότες δεν την αυξάνουμε. Η ΝΔ παραδέχεται ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΟΥΔΑΣ

Από την πλευρά τους επικριτικοί και ανήσυχοι εμφανίζονται, με δηλώσεις τους στην «Ε», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ρίζος Μαρούδας, υποστηρίζοντας ότι «μία ακόμη προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε κάποιο… συρτάρι».

Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο «ελάχιστοι αγρότες θα είναι αυτοί που δεν θα ξεπεράσουν τα 12.000 ευρώ, καθώς στο ποσό αυτό θα συνυπολογίζονται όχι μόνο οι ενιαίες ενισχύσεις (επιδοτήσεις) αλλά κι άλλα χρήματα που λαμβάνει ο παραγωγός από διάφορα προγράμματα, όπως φιλοπεριβαλλοντικά (νιτρορύπανση), Σχέδια Βελτίωσης, Πυλώνα Β, κλπ. Ίσως κάποιοι ετεροεπαγγελματίες με λίγα στρέμματα ή οι συνταξιούχοι να μην πληρώσουν φόρο, αλλά σε αυτούς θα στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας;» αναρωτιέται ο συνεταιριστής και προσθέτει: «Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν είναι επίδομα κοινωνικού χαρακτήρα, που μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να διαχειρίζεται κατά το δοκούν, αλλά αποτελούν τον παράγοντα εξισορρόπησης του κόστους παραγωγής, ώστε ο Ευρωπαίος αγρότης να είναι ανταγωνιστικός, αφού δεν μπορεί να παράγει με ευρωπαϊκό κόστος και να πουλά με διεθνείς τιμές. Και δεν έχει απολύτως καμιά σημασία το μέγεθος της ενίσχυσης, αφού αυτό είναι συνάρτηση του μεγέθους της εκμετάλλευσης και του κόστους παραγωγής».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ρίζος Μαρούδας, διευκρινίζει πως «ούτε οι ετεροεπαγγελματίες θα ξεφύγουν από την κυβερνητική φοροληστεία, καθώς θα πέσουν στη δαγκάνα των τεκμηρίων διαβίωσης», υπενθυμίζει ότι «το ζήτημα της κατάργησης της φοροληστείας ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα πάλης στις μεγάλες μας κινητοποιήσεις από το 2014» και επαναλαμβάνει το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας για τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών. «Η κυβέρνηση μας φορολογεί για πρώτη φορά 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού αγροτικού εισοδήματος, μας επιβάλλει να πληρώσουμε φέτος ένα επιπλέον 55% στο φόρο ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, (σύνολο 20,15%), ενώ στο αγροτικό εισόδημα περιλαμβάνονται και φορολογούνται οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις. Δεν έχουμε κανένα αφορολόγητο ποσό, ούτε έκπτωση φόρου. Την ίδια στιγμή ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης (κύρια κατοικία, ΙΧ αυτοκίνητο κλπ) με τα οποία προσδιορίζεται φορολογητέο εισόδημα ακόμη και όταν έχουμε ζημιές. Αν η κυβέρνηση μάς θέλει στα χωράφια για να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, ας ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας που είναι οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ. Για το 2014 με τροποποίηση του νόμου, να καθορισθεί έκπτωση φόρου μέχρι 2.500 ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στις 20.000 ευρώ αφορολόγητο), από το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί στον κάθε αγροτοκτηνοτρόφο. Και φυσικά να μην φορολογούνται οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass