ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Πανελλαδική αγροκτηνοτροφική σύσκεψη σήμερα στον Πλατύκαμπο

Δημοσίευση: 07 Νοε 2015 21:07
Η τοπική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών νομού Λάρισας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Αδάμ και εν συνεχεία σε συνέντευξη Τύπου ζήτησαν τη συμπαράσταση των επαγγελματιών και της αγοράς γενικότερα στον αγώνα τους Η τοπική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών νομού Λάρισας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Αδάμ και εν συνεχεία σε συνέντευξη Τύπου ζήτησαν τη συμπαράσταση των επαγγελματιών και της αγοράς γενικότερα στον αγώνα τους

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου θα μεταβούν τελικά αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αθήνα, για να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας κατά των προωθούμενων μέτρων, κυρίως αυτών που αφορούν στη φορολογία και το ασφαλιστικό τους. Η απόφαση ελήφθη καταρχήν από τους Κρητικούς και βρήκε σύμφωνους τους Θεσσαλούς και τους Βορειοελλαδίτες παραγωγούς. Οι οργανωτικές λεπτομέρειες της πανελλαδικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ. στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου σε κοινή σύσκεψη των Επιτροπών αγροτών και κτηνοτρόφων από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Μία ώρα νωρίτερα σε καφετέρια του Πλατυκάμπου θα συγκεντρωθεί η τοπική Συντονιστική Επιτροπή αγροτών νομού Λάρισας, η οποία λειτουργεί εκ μέρους των 32 Συνεταιρισμών του νομού, για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της καθόδου των αγροτών στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος μετάβασης στην Αθήνα για κάθε παραγωγό θα καθορισθεί στα 15 ευρώ με επιστροφή, ενώ αν προκύψει επιπλέον οικονομική διαφορά, αυτή θα καλυφθεί από τους Συνεταιρισμούς ή από κάποιους δήμους. Να σημειωθεί πως οι αγρότες της Κρήτης θα αναχωρήσουν από τα λιμάνια του νησιού το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, για να είναι στον Πειραιά την επόμενη μέρα, ενώ η συμμετοχή τους αναμένεται να είναι μεγάλη, πράγμα που ενθαρρύνεται και από τη χαμηλή τιμή των εισιτηρίων, μόλις 20 ευρώ με επιστροφή. Όσον αφορά στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης έχει αποφασισθεί να στηθούν τουλάχιστον δύο σημεία προσυγκέντρωσης, για το συλλαλητήριο της Αθήνας, ένα στο τελωνείο των Κήπων και ένα στον κόμβο της Χρυσούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι σε τοπικό επίπεδο αύριο Δευτέρα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στο οποίο θα συζητηθούν τα αγροτικά προβλήματα, αν και φαντάζει δύσκολη η έκδοση κοινού ψηφίσματος συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, καθώς οι κομματικές εξαρτήσεις δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Και φυσικά τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο συλλαλητήριο της Τρίτης το πρωί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου οι αγρότες θα μπλοκάρουν το κέντρο της πόλης με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Το συλλαλητήριο της Τρίτης θα δείξει ουσιαστικά και την προοπτική των φετινών κινητοποιήσεων, καθώς η συμμετοχή των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε αυτό θα αποτελέσει πρόβα τζενεράλε της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Όσον αφορά στα αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων, εκτός από το φορολογικό –ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής, προβάλλονται και οι πολλές εκκρεμότητες που παραμένουν στην πληρωμή τους και δημιουργούν θέμα ρευστότητας στον πρωτογενή τομέα. Αυτά είναι τα εξής: Στους υπολογισμούς των αγροτών το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, τους ζητείται να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου στα δύο δισ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους «θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή. Γι’ αυτό ο αγροκτηνοτροφικός πληθυσμός της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση της χώρας βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ενημέρωσης και στο δεύτερο σημείο αναφοράς σε κινητοποιήσεις. Για τις κυβερνήσεις που πέρασαν και τη σημερινή είναι μεγάλη η ευθύνη τους για την παύση πληρωμών προς τους δικαιούχους αγρότες, νέους αγρότες και κτηνοτρόφους. Από το 2012 έως το 2015, έχουμε υπόλοιπα, προς τον πρωτογενή τομέα, που ανέρχονται στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά τα εξής: Επιστροφή φόρου πετρελαίου σε όλους τους παραγωγούς, περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών-προγράμματα τυποποίησης και πιστοποίησης, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον για 3 χρόνια, είναι απλήρωτα, όπως η νιτρορύπανση και η βιολογική κτηνοτροφία-γεωργία, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Η εξισωτική, άρθρο 68, και οι βοσκότοποι για τους κτηνοτρόφους προηγούμενων ετών, περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΕ Χ. ΘΕΟΧΑΡΗ

Στο μεταξύ αναλυτική συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, με έμφαση στην φορολογική τους αφαίμαξη είχαν χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» στη Λάρισα εκπρόσωποι της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη.

Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass