Οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρών της ελιάς

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2015 14:46 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:12

 

Οδηγίες για την καταπολέμηση εχθρών της ελιάς δίνει με δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας όπου αναφέρονται τα εξής:

 

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays olea)

    Τα ενήλικα της ανθόβιας γενιάς τοποθετούν τα  αυγά τους ένα - ένα, στα κλειστά άνθη της ελιάς, συνήθως κοντά στον κάλυκα ή στη βάση της κλειστής στεφάνης. Η προνύμφη μπαίνει απ’ ευθείας στο κλειστό άνθος όπου αναπτύσσεται τρώγοντας κυρίως τους ανθήρες, ώσπου να συμπληρώσει την ανάπτυξή της προσβάλλει συνήθως πολλά άνθη, που τα συνδέει με νήματα.

  Διαπιστώσεις: Η πτήση της ανθόβιας  γενιάς στις πρώιμες περιοχές  ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου και  βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις πολύ πρώιμες περιοχές οι ανθοταξίες βρίσκονται στο κρόκκιασμα (με 1%-10% ανοιχτά άνθη), στις πρώιμες στο κρόκκιασμα, στις μεσοπρώιμες στο στάδιο D και στις όψιμες στο στάδιο C. Οι συλλήψεις των ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας. Αναμένονται εναποθέσεις αυγών και εκκολάψεις προνυμφών στο κρόκκιασμα - αρχή άνθησης.

  Συστάσεις: Συστήνεται άμεσα καταπολέμηση των προνυμφών της ανθόβιας γενιάς του εντόμου με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο:

 α) Σε ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δεν  συστήνεται καταπολέμηση, εκτός από περιπτώσεις που

διαπιστώνονται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου και σοβαρές προσβολές.

 β) Σε ελαιώνες όπου έχουμε μικρή έως μέτρια ανθοφορία συνιστάται ψεκασμός στο κρόκκιασμα – αρχή άνθησης (3-5% ανοιχτά άνθη).

 γ) Σε ελαιώνες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, συνιστάται υποχρεωτικός  ψεκασμός με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού της καρπόβιας γενιάς και επανάληψη μετά από βροχή.   δ) Σε περιπτώσεις μικρής ανθοφορίας και μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού του εντόμου, μπορεί να καταστραφεί μεγάλο ποσοστό των ανθέων και να μειωθεί η καρποφορία. Σε τέτοια περίπτωση γίνεται μία επέμβαση λίγο πριν την άνθηση, όταν έχει ανοίξει το 3-5% των ανθέων και επανάληψη μετά από βροχή.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Για την προστασία των ωφελίμων εντόμων που αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται στους ελαιώνες, συστήνεται η χρήση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων του Βάκιλου (Bacillus thuringiensis) και άλλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ(Palpita unionalis)

Στην ελιά οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών ή ακόμα κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς.

 To έντομο προκαλεί αξιόλογη ζημιά, κυρίως σε νεοσύστατους ελαιώνες, σε φυτώρια και σε αυστηρά κλαδεμένα δένδρα .

Την περασμένη χρονιά παρουσιάστηκαν σημαντικές προσβολές από την μαργαρόνια σε μεγάλα ελαιόδεντρα και σε τοποθεσίες οι οποίες συνορεύουν με δασικές εκτάσεις στους νομούς. Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός των ελαιοδέντρων τα οποία το προηγούμενο έτος υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το έντομο  με την εμφάνιση των πρώτων τελείων εντόμων και επανάληψη του ψεκασμού μετά από 15 ημέρες, να ψεκαστούν επίσης οι νεοσύστατοι ελαιώνες, τα φυτώρια  και τα αυστηρά κλαδεμένα δέντρα.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Deltamethrin κ.α.

 

ΨΥΛΛΑ (BΑΜΒΑΚΑΔΑ)

  Συνήθως οι προσβολές από το έντομο δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Σε ελαιώνες που υπάρχει μικρή ανθοφορία και υψηλός πληθυσμός του εντόμου απαιτείται να γίνει ψεκασμός σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη .

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Deltamethrin κ.α.

 

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ (ΑΣΠΙΔΙΩΤΟΣ-ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ)

  Σε ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές συστήνονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass