ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Στους κτηνοτρόφους ο λογαριασμός για τους βοσκότοπους

* Ξεκινά την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου μέσω του οποίου αυξάνονται οι επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες στα 30 εκατ. στρέμματα και νομιμοποιούνται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Δημοσίευση: 14 Νοε 2015 21:52

ΑΘΗΝΑ (Του Γιώργου Μακρή)

Οι κτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της εκπόνησης και της υλοποίησης - εφαρμογής των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για τις βοσκήσιμες γαίες της χώρας, όπως ρητά προβλέπεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή (η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ξεκινά στις 12 το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης).

Συγκεκριμένα οι δαπάνες για τα διαχειριστικά σχέδια, η προθεσμία για την κατάρτιση των οποίων εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2019, θα καλυφθούν από τα χρήματα που θα πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι στις περιφέρειες για τα δικαιώματα χρήσης της βόσκησης (θα το καταβάλουν υπέρ της περιφέρειας, στα διοικητικά όρια της οποίας ασκείται η βόσκηση). Από τα ίδια χρήματα που θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό, οι περιφέρειες αναλαμβάνουν την υποχρέωση για τη συντήρηση και την κατασκευή έργων υποδομής της βοσκήσιμης γαίας, σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης. Μέχρι σήμερα το κόστος για τα διαχειριστικά σχέδια μπορούσε να καλύπτεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ή άλλες πηγές.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τους ορισμούς των βοσκήσιμων γαιών που προβλέπει το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα προκύψουν περί τα 30 εκατ. στρέμματα έναντι των περίπου 20 εκατ. στρεμμάτων που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων.

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Με βάση το νομοσχέδιο, η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ανατίθεται στις περιφέρειες της χώρας, με προγραμματική σύμβαση, η οποία συνάπτεται με την οικεία περιφέρεια. Σε κάθε περιφέρεια προβλέπεται να συσταθούν μία ή περισσότερες επιτροπές παρακολούθησης και εφαρμογής των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορίζονται ο αριθμός των επιτροπών παρακολούθησης και εφαρμογής διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ανά περιφέρεια, η σύνθεση, οι αρμοδιότητες, η θητεία και κάθε σχετικό θέμα. Ο αρμόδιος Περιφερειάρχης ορίζει με απόφασή του τα μέλη των επιτροπών αυτών.

Παράλληλα, καθορίζεται ότι η διάρκεια ισχύος των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι τα επτά χρόνια έτη. Μετά την επταετία τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης αναθεωρούνται και εγκρίνονται εκ νέου. Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή άλλης αιτίας, τα σχέδια αναθεωρούνται και εγκρίνονται εντός χρονικού διαστήματος ενός έτους.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Με το νομοσχέδιο, παρατείνεται μέχρι 12-9-2016 η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4056/2012 που αφορά στην έκδοση άδειας εγκατάστασης σε υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 λειτουργούσαν χωρίς άδεια εγκατάστασης, ώστε αυτές να μην διακόψουν τη λειτουργία τους, αλλά να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τις σχετικές διαδικασίες νομιμοποίησής τους. Η παράταση αυτή καταλαμβάνει και όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 είχε ήδη διακοπεί η λειτουργία τους για το λόγο ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια εγκατάστασης

Ταυτόχρονα, τίθενται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντός ή πλησίον οικισμών ευρισκόμενες σε αποστάσεις μικρότερες των ισχυουσών από επιχειρήσεις που απαιτούν υγειονομική προστασία και με δυναμικότητα μεγαλύτερη από αυτή που καθορίζεται με τις αποφάσεις των οικείων περιφερειαρχών για την διατήρηση οικόσιτων ζώων. «Ουσιαστικά νομιμοποιούνται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες είχαν δημιουργηθεί πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 4056/2012 και δεν πληρούσαν ορισμένες από τις προϋποθέσεις που προέβλεπαν διατάξεις του», σημειώνει στην έκθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «η ελληνική κτηνοτροφία, στο πλαίσιο των νέων χωροταξικών και δημοσιονομικών δεδομένων, εθνικών και κοινοτικών – διεθνών, αναμένεται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια πρωτεύοντα ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σήμερα, συμμετέχει μόλις στο 30% του αγροτικού εισοδήματος με αντίκτυπο την ελλειμματική παραγωγή σε κρέας και γάλα, την εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων ζωικών προϊόντων και τη διαμόρφωση το ελλείμματος του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου κάθε χρόνο στο ποσό των 2 δισ. ευρώ όπου το 80% περίπου προέρχεται από το ισοζύγιο των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι παράγοντες που δημιουργούν και συντηρούν ταυτόχρονα αυτή την κατάσταση είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Από την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα διαπιστώνεται ότι από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες είναι η νομιμοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τομέα της μεταποίησης των προϊόντων της ζωικής προέλευσης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass