ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΑΑ 2014-20

Εισρέουν πόροι 6 δισ. ευρώ στη γεωργία

Δημοσίευση: 16 Νοε 2015 0:21

 

Θέμα εβδομάδων θεωρείται πια η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)2014-20, η Κοινοτική συμμετοχή στο οποίο ανέρχεται στα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο αναμορφωμένο ΠΑΑ (αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα SFC της Ε.Ε.),

-«Ενσωματώθηκε η πολιτική στόχευση για ενθάρρυνση των Νέων Μέτρων που αφορούν στην κατάρτιση και εκπαίδευση, την καινοτομία, τη συνεργασία και τη δικτύωση, τις ομάδες παραγωγών και τις υποστηρικτικές δομές παροχής συμβουλών στους παραγωγούς. Ουσιαστικά στην αναμόρφωση του προγράμματος έγινε εξειδίκευση και πιο συγκεκριμένη στόχευση σε αυτές τις προτεραιότητες, αλλαγές που αποτυπώθηκαν και σε όλα τα οριζόντια κεφάλαια που αφορούν στη στρατηγική αυτού, τη SWOT ανάλυση και τις ανάγκες, το πλαίσιο επίδοσης και αξιολόγησης, το χρηματοδοτικό πλάνο, το πλάνο δεικτών, τις κρατικές ενισχύσεις, τη συμπληρωματικότητα, κλπ.

-Διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής και προστέθηκαν δράσεις σε μέτρα για το Περιβάλλον και τη Κλιματική Αλλαγή (άνω του 30% των πόρων θα κατευθυνθεί σε δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές και δράσεις διαχείρισης κινδύνων για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις) αλλά και σε επενδυτικά μέτρα (ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις) με έμφαση στην εξοικονόμηση ύδατος και τις ΑΠΕ.

-Δόθηκε έμφαση στη Συμπληρωματικότητα και Συνέργειες (πολυτομεακό και πολυταμειακό LEADER/CLLD, λοιπά διαρθρωτικά ταμεία, Πυλώνα Ι της ΚΑΠ). Ειδικότερα, το νέο LEADER/CLLD για πρώτη φορά δύναται να εφαρμοστεί σε διευρυμένες περιοχές παρέμβασης με ενσωμάτωση των πρώην περιοχών ΟΠΑΑΧ (ορεινές – μειονεκτικές). Επιπλέον, διατίθενται σε αυτό διπλάσιοι πόροι (400 εκ. €) σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και δύναται να αξιοποιεί συμπληρωματικότητες με άλλους τομείς και ταμεία εκτός του γεωργικού, προκειμένου να διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Εξασφαλίζεται έτσι ενιαίος μηχανισμός εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου με bottom up διαδικασία κατάρτισής τους.

Επίσης, δόθηκε έμφαση σε συνέργειες και συμπληρωματικότητα με τα υπόλοιπα επενδυτικά και διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. (ΕΚΤ και ΕΤΠΑ, συνέργειες που αποτυπώνονται στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης ΣΕΣ ή ΕΣΠΑ), πχ στη μεταποίηση με τελικό προϊόν μη γεωργικό και με διεύρυνση δικαιούχων (και γεωργοί δικαιούχοι του μέτρου), την γεωργική έρευνα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός γεωργικού τομέα, την ευρυζωνική υποδομή, τα δημόσια έργα ύδρευσης – αποχέτευσης αγροτικών οικισμών, κλπ.

-Όσον αφορά στη συμπληρωματικότητα των μέτρων του ΠΑΑ με τον Πυλώνα Ι τη ΚΑΠ, αυτή αποτυπώνεται μεταξύ άλλων σε πολιτικές όπως για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και προϊόντων εξαγωγικού προσανατολισμού (συνδεδεμένη ενίσχυση), την ενίσχυση νέων αγροτών με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια πενταετία, την ενίσχυση δικαιούχων περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα (εξισωτική με μεταφορά 500 εκ. € από Πυλώνα Ι)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass