ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ.

Ο ΕΛΓΑ έδειξε ΠΣΕΑ για την καρπόπτωση στον Τύρναβο

* Με τον νέο διοικητή συναντήθηκαν Βασ. Κόκκαλης, Παν. Σαρχώσης

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:15

Προβληματισμένοι αποχώρησαν από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχης αγροτικού κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώσης, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Στουπή, για την αποζημίωση που ζητούν οι παραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου, με αφορμή τη ζημιά που προκάλεσε ο παγετός σε αχλάδια και ροδάκινα.

Όπως είναι γνωστό προ ημερών παρατηρήθηκε σε όλο το εύρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των ποικιλιών αχλαδιών από αγρότες, γεωπόνους και γεωτεχνικούς της περιοχής, μια ολοκληρωτική πτώση των καρπών, σε σημείο σχεδόν πλήρους αδειάσματος των δένδρων από αχλάδια, οφειλόμενη προφανέστατα σε φυσικά αίτια και συγκεκριμένα από παγετό. Στο αίτημα της αποζημίωσης ο ΕΛΓΑ γνωστοποίησε πως « η έντονη καρπόπτωση που παρατηρείται στα δέντρα (κι άλλων περιοχών, πλην του Τυρνάβου) οφείλεται σε αίτια τα οποία δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α, οπότε οι όποιες προσπάθειες για αποζημίωση των παραγωγών θα επικεντρωθούν μέσω των ΠΣΕΑ. Παρ’ όλα αυτά ζητήθηκε από τους αγρότες του Τυρνάβου και τους γεωπόνους να συνεχίσουν την προσπάθεια συγκέντρωσης των σχετικών δικαιολογητικών και κυρίως επιστημονικών εισηγήσεων που θα αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Με αφορμή τα παραπάνω ο βουλευτής Βασ. Κόκκαλης επανέλαβε το αρχικό αίτημά του να εξεταστεί η αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε από τη στιγμή που όλοι οι ζημιωθέντες παραγωγοί πληρώνουν κανονικά την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, η πολιτεία οφείλει να καλύπτει όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Ακόμη από τη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα, σύμφωνα με τον βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη προέκυψαν οι παρακάτω ειδήσεις: Εντός του 2015 οι σημαντικότερες ζημιές που σημειώθηκαν είναι από τον παγετό της 21ης Μαρτίου που έπληξε καλλιέργειες αμυγδαλιάς, βερίκοκων, πρώιμων ποικιλιών ροδάκινων, δαμάσκηνων και ψυχανθών. Υποβλήθηκαν δε 2.500 δηλώσεις, ενώ οι εκτιμήσεις για τις ζημιές αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει.

Επίσης ο βουλευτής Βασίλειος Κόκκαλης ζήτησε ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του έτους 2014, οι σημαντικότερες των οποίων σημειώθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και προήλθαν από εαρινές και θερινές χαλαζοπτώσεις σε καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων, σιτηρών, σανοδοτικών φυτών, βαμβακιού, κ.λπ. κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας. Με την καταβολή αποζημιώσεων στην προσεχή πληρωμή του Μαΐου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των ζημιών φυτικής παραγωγής έτους 2014. Έτσι μόνη εκκρεμότητα τα πορίσματα επανεκτίμησης ζημιών 2014 της Π.Ε. Λάρισας, τα οποία συντάσσονται από τους επανεκτιμητές και θα κοινοποιηθούν και θα εκκαθαριστούν εντός του Ιουνίου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass