ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΟ ΟΓΚΩΔΕΣΤΑΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

Μάχη ΜΑΤ – αγροτών έξω από τη Βουλή

* Πρωτοφανής η κινητοποίηση της αστυνομίας που χρησιμοποίησε πολλές διμοιρίες αλλά ακόμη και ελικόπτερο… *Μόνο τον Αλ. Τσίπρα ζητούν να συναντήσουν πλέον οι αγρότες – σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν είδαν χθες τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης *Ε. Αποστόλου: «Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισέλθει βίαια στο Κοινοβούλιο» * «Να φτύνουν κατάμουτρα τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα» προέτρεψε εκπρόσωπος των αγροτών της Κρήτης * Αγρότες κινήθηκαν απειλητικά κατά του παρόντος στο συλλαλητήριο Π. Λαφαζάνη

Δημοσίευση: 19 Νοε 2015 1:51

ΑΘΗΝΑ (Του Γιώργου Μακρή)

Σκηνικό πρωτοφανούς για αγροτικό συλλαλητήριο έντασης στήθηκε χθες έξω από τη Βουλή. Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι και για περίπου μισή ώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι – κυρίως από την Κρήτη - έδωσαν κυριολεκτικά μάχη σώμα με σώμα με τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι για να αποτρέψουν τους αγρότες από το να ανεβούν (μέσω της εισόδου πάνω από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας) στο προαύλιο της Βουλής έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ακολούθησε για ένα δίωρο «κλεφτοπόλεμος» με ανταλλαγή… πυρών εκατέρωθεν (δακρυγόνα και κρότου λάμψης από τη μία πλευρά, νεράτζια, πορτοκάλια και μπουκάλια νερού από την άλλη) που εναλλάσσονταν με διαστήματα ηρεμίας. Όλο αυτό το διάστημα, οι αγρότες διαμαρτύρονταν στους αστυνομικούς λέγοντας «χτυπάτε τους πατεράδες σας» και ζητούσαν να αφεθεί ελεύθερος ο νεαρός αγρότης από την Ιεράπετρα που είχε συλληφθεί σε επέμβαση διμοιρίας ανδρών των ΜΑΤ μπροστά στο ξενοδοχείο «Μεγ. Βρετανία» (η σύλληψη έγινε μετά από κυνηγητό και μάχη σώμα σώμα μεταξύ των αστυνομικών και μιας ομάδας αγροτών).

Κατά τη διάρκεια του «κλεφτοπόλεμου», έγιναν αλλεπάλληλες συζητήσεις εκπροσώπων των αγροτών αρχικά με τον ταξίαρχο-επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και στη συνέχεια τον φρούραρχο της Βουλής – κατά πληροφορίες και με στελέχη της κυβέρνησης – για να αφεθεί ελεύθερος ο αγρότης (κρατούνταν στη ΓΑΔΑ), κάτι που έγινε τελικά με εντολή εισαγγελέα γύρω στις 3 το μεσημέρι με αποτέλεσμα οι αγρότες να αποχωρήσουν σταδιακά και ειρηνικά αυτή τη φορά από την πλατεία Συντάγματος.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του αγρότη (υπήρχαν πληροφορίες για τη σύλληψη άλλων δύο αγροτών που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν), οι εκπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν δέχθηκαν να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου που τους ανέμενε στη Βουλή ούτε με κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος (είχε ακουστεί ότι είχε κανονιστεί συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη αλλά ούτε αυτή έγινε τελικά). Μετά τα όσα έγιναν, οι εκπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση απ’ ευθείας – και μόνο – με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Φοβήθηκαν τον όγκο της συγκέντρωσης και μας χτύπησαν» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών και κτηνοτρόφων κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος έκανε τις συζητήσεις με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για να αφεθεί ελεύθερος ο αγρότης. «Δέστε γύρω σας, δεν έχει σπάσει όχι ένα τζάμι αλλά ούτε ένα ποτήρι», πρόσθεσε και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «εξελέγη με ψεύτικα συνθήματα. Μόλις πήραν την ψήφο, γινήκαν τσιράκια των Ευρωπαίων και κυνηγούν τους Έλληνες», τόνισε.

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Γενικότερα, το κλίμα στο συλλαλητήριο ήταν εξαιρετικά «βαρύ» αν όχι «εχθρικό» όχι μόνο κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά συνολικά του πολιτικού κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι αγρότες κινήθηκαν με άγριες διαθέσεις και πέταξαν μπουκάλι με νερό κατά του μοναδικού αρχηγού κόμματος που εμφανίσθηκε στο συλλαλητήριο, του επικεφαλής της ΛΑΕ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει (τα χειρότερα αποφεύχθηκαν λόγω της ψύχραιμης στάσης άλλων αγροτών οι οποίοι προστάτεψαν τον κ. Π. Λαφαζάνη και τον κ. Δημ. Στρατούλη που τον συνόδευε).

Ενδεικτικό είναι ότι στην ομιλία του στο συλλαλητήριο ο εκπρόσωπος των αγροτών της Κρήτης χαρακτήρισε «ανεπιθύμητους» τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα και προέτρεψε – καταχειροκροτούμενος – τους παραγωγούς «να τους φτύνουν κατάμουτρα» όταν τους συναντούν.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Το χθεσινό ήταν μακράν το πιο ογκώδες συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια (εκτιμήσεις των αγροτών κάνουν λόγο για πάνω από 9.000 κόσμο). Από την άλλη, και η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν πρωτοφανής για αγροτικό συλλαλητήριο με διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν «ζώσει» τη Βουλή και τον Άγνωστο Στρατιώτη (στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας είχε γίνει φραγμός από τρεις κλούβες), ενώ άλλες διμοιρίες φύλαγαν το υπουργείο Οικονομικών και κάποιες άλλες είχαν παραταχθεί περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος καλύπτοντας όλους ανεξαιρέτως τους δρόμους που οδηγούν σ’ αυτή.

Οι αγρότες από την Κρήτη έφθασαν πρώτοι στο Σύνταγμα λίγο μετά τις 8 το πρωί και όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος πύκνωνε. Οι ομιλίες στο συλλαλητήριο – πάνω στην πλατεία - ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 και μία ώρα αργότερα, ενώ πίσω από την εξέδρα γινόταν πραγματικά… μάχη για το ποιος θα μιλήσει, υπό την πίεση αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης, ο κ. Ιερωνυμάκης ανέγνωσε το ψήφισμα και οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι από τον Ν. Λάρισας είχε συμφωνηθεί να μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων κ. Νίκος Παλάσκας αλλά λόγω της… πρόωρης λήξης του συλλαλητηρίου η ομιλία δεν έγινε τελικά.

Ο Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Σε δήλωσή του χθες το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε:

«Η κυβέρνηση όχι μόνον δεν αρνείται, αλλά αντίθετα επιδιώκει τον διάλογο με τους αγρότες. Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχω ορίσει συνάντηση σήμερα στη Βουλή με τους εκπροσώπους των κινητοποιημένων αγροτών. Παρόλα αυτά, όπως ενημερώθηκα, πολύ πριν την προκαθορισμένη ώρα συνάντησης, ομάδα διαδηλωτών επιχείρησαν να μπουν μαζικά και βίαια στο κτίριο του Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση αστυνομικής βίας και τη δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας. Ωστόσο ο διάλογος απαιτεί νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και όχι εξωθεσμικές ή και αντιθεσμικές κινήσεις που δυναμιτίζουν τις ίδιες τις προσπάθειες επικοινωνίας και συνεννόησης. Η συνάντησή μου με τους εκπροσώπους των αγροτών θα πραγματοποιηθεί κανονικά» (σ.σ. όπως προαναφέρθηκε η συνάντηση δεν έγινε).

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΤ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

Με αναφορά στο αγροτικό συλλαλητήριο ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου -όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια- ο Μάξιμος, «καρφώνοντας» την κυβέρνηση για τη «χρήση βίας έναντι των αγροτών που την ανέδειξαν πρώτη στις εκλογές». Όπως χαρακτηριστικά είπε «η συζήτηση στην Επιτροπή μας του πρώτου νομοσχεδίου που φέρνει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της δεύτερης φοράς Αριστερά, συμπίπτει με τη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος. Των αγροτών που θεωρούν ότι τους εξαπατήσατε στις εκλογές. Και η κυβέρνηση, τους αντιμετωπίζει με χημικά και κατασταλτικά μέτρα, με τα ΜΑΤ που υποτίθεται ότι θα καταργούσατε»! Νωρίτερα, ο Θεσσαλός, είχε συνηγορήσει να επιτραπεί να έρθει αντιπροσωπεία των αγροτών στην Επιτροπή και να εκθέσει τις θέσεις της, κάτι που, όμως, αρνήθηκε η κυβέρνηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass