ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Πλήγμα για τον Τύρναβο ο φόρος στο κρασί

* ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2015 1:47
Από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο με πρωτοβουλία του δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση Από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο με πρωτοβουλία του δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Έντονη αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους του συνόλου του Δήμου Τυρνάβου και ειδικά της πόλης από την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογηθεί το πλέον λαϊκό και προσιτό ποτό των ανθρώπων, το κρασί.

Με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προχθές, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, όπως έγραψε χθες η «Ε», πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών και οινοποιών της περιοχής.

Μετά από πολύωρη συζήτηση και μεταφέροντας τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και φυσικά και του Δήμου εκδόθηκε υπόμνημα προς την κυβέρνηση. Στη συνάντηση αποφασίσθηκε επίσης, μια επιτροπή φορέων της περιοχής να επισκεφθεί τα αρμόδια υπουργεία, με πρώτο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει ιδιαίτερα την αμπελουργική περιοχή, στην οποία υπάρχει ο μεγαλύτερος ίσως αμπελώνας της χώρας μας, σε επίπεδο Δήμου.

Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί την πιο άστοχη από τις ούτως ή άλλως απεχθείς φοροεπιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν με το συγκεκριμένο νόμο και αυτό, διότι είναι η ταφόπλακα στην οποιαδήποτε δυνατότητα αντίδρασης της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών, στον ορυμαγδό των σκληρών μέτρων που επιβάλλονται.

Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί αποτελούσε πάντα προσπάθεια των ξένων κέντρων με αντίθετα από τα δικά μας συμφέροντα και έτοιμα για την προώθηση των δικών τους προϊόντων (εισαγόμενα σκληρά ποτά).

Επίσης τονίζονται και τα εξής:

«Μέχρι σήμερα, καμία οινοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη δεν δέχθηκε να επιβάλλει ΕΦΚ στα κρασιά της αξιολογώντας σωστά τα συμφέροντά της. Το κρασί δεν είναι ένα αλκοολούχο ποτό, αλλά ένα τρόφιμο με αλκοόλη, βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής και ως αγροτικό προϊόν αποτελεί πυλώνα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, η οποία μαζί με τη μεταποίηση και τον τουρισμό είναι το μόνο εναπομείναν εφαλτήριο για την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι ένα προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη αξία, δεμένη με τον ιδρώτα και τον κόπο των Ελλήνων παραγωγών.

Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί υποθάλπει οιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και της στερεί το τελευταίο μετερίζι για την πολυπόθητη ανάκαμψη».

Και το υπόμνημα καταλήγει: «Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να ξανασκεφτεί το μέτρο και να προχωρήσει στην άμεση αντικατάστασή του με άλλα ισοδύναμα, που σίγουρα υπάρχουν».

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Επίσης έντονη είναι η αντίδραση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου για τη φορολόγηση του κρασιού. Μάλιστα με επιστολή προς βουλευτές του νομού και στην «Ε» αναφέρουν τα εξής:

«Με το παρόν καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των τοπικών βουλευτών στο θέμα της φορολογίας του κρασιού το οποίο και υπερψηφίστηκε.

Συγκεκριμένα αφορά τους βουλευτές: Παπαδόπουλο Νίκο ΣΥΡΙΖΑ, Βαγενά Άννα ΣΥΡΙΖΑ και Κόκκαλη Βασίλειο ΑΝ.ΕΛ.

Επίσης στην επιστολή προς τους τρεις βουλευτές τονίζονται τα παρακάτω: «Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την απόλυτη απογοήτευσή μας σχετικά με την ψήφιση από πλευράς σας του νομοσχεδίου στη Βουλή που αφορά την απόφαση να εφαρμοσθεί φόρος στο κρασί κατά 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Εσείς, οι βουλευτές που προέρχεστε από αγροτική περιφέρεια και «υπερασπιστήκατε» τα αγροτικά θέματα, πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την οινοποιία και την αμπελοκαλλιέργεια;

Ή δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι συντονισμένες προσπάθειες στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, ή ακολουθείτε τυφλά τις κομματικές εντολές.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι εμείς οι αμπελοκαλλιεργητές θεωρούμε ότι οι ενέργειές σας αυτές είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τον τόπο και ως τέτοιες θα τις αντιμετωπίσουμε.

Έχετε καταδικάσει όλους τους αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου σε αφανισμό.

Ο λαός όμως, είναι αυτός που σας έχει εκλέξει και δυστυχώς για εσάς έχει και μνήμη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass