Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Χέρι στις επιδοτήσεις βάζουν Εφορία και ΟΓΑ

*Β. Μπούτας: ««Αφού μας κήρυξαν τον πόλεμο θα πολεμήσουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή» *Ρ. Μαρούδας: «Θα κόψουμε την πίτα στις εθνικές οδούς» * «Μπλόκο» από τον Β. Μπούτα στον «βουλευτή που ψηφίζει μνημόνια» Ν. Παπαδόπουλο

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2015 0:17

 

ΑΘΗΝΑ, (Του Γιώργου Μακρή)

Στα «σίγουρα» λεφτά των κοινοτικών επιδοτήσεων φαίνεται ότι προσβλέπουν Δημόσιο (Εφορία) και ΟΓΑ προκειμένου να εισπράξουν συνολικά ή έστω ένα μέρος από τις οφειλές αγροτών και κτηνοτρόφων.

Το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο όταν είχε πρωτοτεθεί επί κυβέρνησης Α. Σαμαρά είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, επανήλθε χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου με τις διοικήσεις των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας.

Λόγω της προσφάτως ψηφισθείσας τροπολογίας περί συμψηφισμού των 320 εκατ. ευρώ του λεγόμενου «πακέτου Χατζηγάκη» με τις επιδοτήσεις που θα λάβουν οι παραγωγοί από το 2016 και μετά, η 7μελής αντιπροσωπεία των αγροτών έθεσε στον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης το ερώτημα αν δεσμεύεται ότι «δεν θα βάλουν χέρι στις επιδοτήσεις και η Εφορία, ο ΟΓΑ, ο ΕΛΓΑ». «Εγώ είμαι αρμόδιος μέχρι να φθάσουν τα λεφτά στην τράπεζα. Από εκεί και μετά είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο», φέρεται να απάντησε ο υπουργός παραπέμποντας στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΠΟΛΕΜΟΣ

Γενικότερα, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές καθώς, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους ούτε προτίθεται να πάρει πίσω τις επιβαρύνσεις στη φορολογία και ασφάλιση που προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο.

«Αφού μας κήρυξαν τον πόλεμο θα πολεμήσουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Βαγγέλης Μπούτας και κάλεσε τους αγρότες να στήσουν μπλόκα σ’ όλη τη χώρα προϊδεάζοντας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που θα αποφασιστούν στην αυριανή σύσκεψη του πανελλαδικού συντονιστικού των μπλόκων στον Παλαμά.

«Η κατεύθυνση είναι μία: ή αγωνίζεσαι, παλεύεις για το σήμερα και για το αύριο ή τελειώνεις και υπογράφεις και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Αν δεν ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση δεν θα έχουμε χαΐρι», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Β. Μπούτας προς τους αγρότες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας αφού είπε με νόημα «θα κόψουμε την πίτα στις εθνικές οδούς», τόνισε σε δήλωσή του: «Επιβάλλεται κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος που βλέπει ότι δεν μπορεί να ζήσει, που νιώθει την τσέπη του ν’ αδειάζει και χάνει τη γη του και τη δυνατότητά του να παράγει, να βγει στο δρόμο να ενισχύσει τα μπλόκα που ήδη υπάρχουν. Την Κυριακή στον Παλαμά θα αποφασίσουμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις για να μπορέσουμε να έχουμε μέλλον σ’ αυτή τη γη και σ’ αυτή τη ζωή.

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Αποστόλου μας είπε ότι ο ελληνικός λαός ήξερε πολύ καλά τι ψήφιζε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, άρα η πολιτική της κυβέρνησης έχει εγκριθεί εκ των προτέρων από τον ελληνικό λαό, συνεπώς και τους αγρότες προσπαθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενοχοποιήσει και τους αγρότες και τον ελληνικό λαό σε σχέση με την ψήφο του.

Ο ελληνικός λαός και οι αγρότες ιδιαίτερα δεν έδωσαν καμιά λευκή επιταγή σε μια πολιτική που τους ξεκληρίζει, που τους διώχνει από τα χωριά τους. Δεν ήξεραν για το πακέτο Χατζηγάκη και την επιστροφή των 320 εκατ. ευρώ. Είχαν ακούσει για ισοδύναμα κι έγιναν οι ίδιοι ισοδύναμο αυτής της πολιτικής. Συνεπώς, εξαπατήθηκαν και οι αγρότες και ο ελληνικός λαός.

Η μόνη απάντηση που ταιριάζει σε μια τέτοια πολιτική είναι ο δρόμος του αγώνα κι εκεί θα μετρηθούμε κι εμείς ως αγροτικό κίνημα με το μπόι μας. Η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι η παροιμία «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι», δεν θα έχει ισχύ στους αγρότες αλλά θα διεκδικήσουμε κι αυτά που μας χρωστούν».

Ο Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να την ακολουθούμε, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε φέρει και ψηφίσει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Σε πολλά σημεία υπήρχε θα έλεγα μια κατανόηση χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει και ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην επίλυσή τους.

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας από τη μια μεριά της διαπραγμάτευσης για να απαλύνουμε όσο γίνεται τις επιπτώσεις ειδικά στα δυο ζητήματα το φορολογικό και το ασφαλιστικό και από εκεί και πέρα έχουμε ένα πρόγραμμα – ξεκινήσαμε ήδη την πρώτη φάση ανάδειξης και υλοποίησής τους με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο αγροτικός χώρος όχι απλά θα ανασάνει αλλά θα μπει και σε μια νέα περίοδο».

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

«Μπλόκο» στη συμμετοχή στη σύσκεψη του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Παπαδόπουλου που βρισκόταν χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστησε ο κ. Βαγγέλης Μπούτας λέγοντάς του με νόημα: «Άμα ήταν φωνάζαμε κι άλλους βουλευτές που δεν ψήφισαν κιόλας μνημόνια».

Εκτός των κ. κ. Ε. Μπούτα και Ρ. Μαρούδα, στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Δημήτρης Καραΐσκος, το μέλος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Χρήστος Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του ΑΣ Βαμβακού κ. Κώστας Ξυνογαλάς και ο γραμματέας της ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας κ. Κώστας Τζέλας.

Από την πλευρά του υπουργείου έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Στουπής και ο σύμβουλος του υπουργού κ. Θανάσης Δημάκης. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass