ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2015 2:20 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Δεκ 2015 2:22
Πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει μετά τις γιορτές αποτελεί το σημερινό συλλαλητήριο με τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου Πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει μετά τις γιορτές αποτελεί το σημερινό συλλαλητήριο με τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

Αν και βρισκόμαστε σε χειμερία νάρκη, αναφορικά με τις αγροτικές ασχολίες στα χωράφια, λόγω εορτών οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών πάντα έχουν ενδιαφέρον. Έτσι σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 ως 8 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες τοπικές συννεφιές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια. Την Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι αίθριος, το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες και η θερμοκρασία σε άνοδο (9-11 βαθμούς Κελσίου). Μια πρώτη εκτίμηση για τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των εορτών από τον Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) στην περιοχή μας: «Σχεδόν αίθριος ο καιρός των ημερών των Χριστουγέννων, με τοπικές ομίχλες και μέγιστες θερμοκρασίες 9-11 βαθμούς. Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο της Πρωτοχρονιάς (για το διάστημα 29/12/2015 με 2/1/2016).

ΜΠΛΟΚΑ

Σε συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στον κόμβο Πλατυκάμπου με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά αυτοκίνητα θα προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή στις 11 το πρωί, οι αγρότες του νομού Λάρισας, ως κίνηση προειδοποίησης προς την κυβέρνηση για να μην περάσει τα νομοσχέδια του φορολογικού και του ασφαλιστικού. Στα σταθερά αιτήματα που είναι το κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τις τελευταίες μέρες προστέθηκαν και οι μεγάλες αστοχίες στη διανομή των δικαιωμάτων 2015 – 2019, που έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερες πληρωμές για τους παράγωγους αλλά και αποκλεισμούς. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών νομού Λάρισας «παρατηρούμε επίσης την πολύ κακή συμπεριφορά του Τραπεζικού Συστήματος, το οποίο παρακράτησε τα χρήματα των αγροτών παρότι είχε υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους λογαριασμούς. Μεγάλο θέμα προέκυψε και με τις κακές πληρωμές στο πρόγραμμα της απονιτροποιησης. Γι΄αυτό αύριο ο καθένας από εμάς θα πάρει την ευθύνη για το αν θα είναι παρών ή αν θα απέχει αδικαιολόγητα.

Υπενθυμίζεται πως η κλιμάκωση του αγώνα που θα περιλαμβάνει κλείσιμο δρόμων σε όλη την Ελλάδα θα αποφασισθεί σε πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016. Ως πιθανότερο σενάριο προβάλλεται η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους όλης της χώρας το διήμερο Κυριακή 10 –Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και το αποκορύφωμα του αγώνα να είναι ένα νέο δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Από την πλευρά της η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων (βλέπε Βαγγ. Μπούτας) καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από τις 7 Ιανουαρίου και να περιμένουν …σήμα για τον χρόνο και τον τόπο συνάντησης τους.

ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ

Και μιας και μιλάμε για μπλόκα στους δρόμους, τη μείωση των ποινών ή και ενδεχομένως τη δυνατότητα εξάλειψης του αξιόποινου για τους αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα παρελθόντων ετών (Αγροτοδικεία) αλλά και στα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», το οποίο αναπτύχθηκε κατά βάση στα διόδια όλης της χώρας, πέτυχε με παρέμβασή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Ο Λαρισαίος βουλευτής μετά από σειρά συσκέψεων και επαφών με παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και με τον ίδιο τον υπουργό κ. Παρασκευόπουλο κατέθεσε μια σειρά προτάσεων, οι οποίες συμπεριλήφθησαν στο Σχέδιο Νόμου περί του Συμφώνου Συμβίωσης και ειδικότερα στο άρθρο 27, το οποίο αίρει αδικίες που υφίστανται για χρόνια συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα οι αγρότες. Έτσι το δικαστήριο πλέον, δύναται να απαλλάξει τον δράστη από την ποινή, εφόσον πεισθεί ότι δεν χρειάζεται να επιβληθεί ποινή, αν ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος. Παλαιότερα μόνο σε περίπτωση έμπρακτης μετάνοιας, απαλλασσόταν από την ποινή ο υπαίτιος από αμέλεια! Δυστυχώς γι΄ αυτούς που λέρωσαν το ποινικό τους μητρώο, ο νόμος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Την πληρωμή στους αγρότες των παλαιών εκκρεμοτήτων (εξισωτικές, βιολογικά) από το 2008 έως το 2014 ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στο περιθώριο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αντιπροσωπεία παραγωγών από την Αιτωλοακαρνανία. «Έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι αγρότες θα πληρωθούν και οφειλές παλαιότερων ετών της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Αποστόλου και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς που αποκλείστηκαν από την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, λόγω των ελέγχων τηλεπισκόπιση ότι όπου τα αποτελέσματα δεν μπορούν να ερμηνευτούν, το ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα διενεργήσουν επιτόπιο έλεγχο, ενώ τόνισε πως η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε.

ΕΑΣ

Αντιστρόφως ανάλογο το κλίμα που επικρατεί στις δύο εναπομείνασες Ενώσεις της Θεσσαλίας, την ΕΑΣ Βόλου και την ΕΑΣ Τρικάλων. Η καλή οικονομική δυνατότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της ΕΑΣ Νικήτα Πρίντζο να δώσει συμπληρωματικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα και να στηρίξει τους αγρότες που ανήκουν στη δύναμή του. Έτσι στο καλαμπόκι θα δοθεί συμπληρωματική τιμή 0,02 ευρώ πέραν της αρχικής τιμής 0,17 ευρώ που είχαν πληρωθεί, δηλαδή τελική τιμή 0,19 ευρώ. Στο μεταβροχικό σιτάρι θα δοθεί συμπληρωματική τιμή των 0,02 ευρώ/κιλό πέραν της αρχικής τιμής των 0,22 ευρώ που είχε πληρωθεί, τελική τιμή 0,24 ευρώ. Στο κριθάρι δόθηκε συμπληρωματική τομή 0,03 ευρώ, πέραν της αρχικής τιμής 0,15 ευρώ, τελική τιμή 0,18 ευρώ. Επιπλέον, προκειμένου να στηρίξει και τους κτηνοτρόφους, οι τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων δεν αναπροσαρμόζονται, παραμένουν σταθερές, οι ίδιες για όλο τον χρόνο.

Αντιθέτως στην ΕΑΣ Τρικάλων και στο Εργοστάσιο Γάλακτος Τρίκκη οι σχέσεις διοίκησης και εργαζομένων τώρα ηρέμησαν, μετά τη "θύελλα" του περασμένου μήνα και τη σθεναρή στάση των εργαζομένων, οι οποίοι απέρριψαν τις ατομικές συμβάσεις που πρότεινε η διοίκηση του εργοστασίου . Όλοι περιμένουν πλέον να δουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του "ισχυρού" άνδρα του Εργοστασίου και προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέα Λιούτα, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν τη συμπαράσταση του αγροτικού κόσμου.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

«Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» προς τα μέλη του, από τη διοίκηση του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας Συκουρίου νομού Λάρισας, καθώς έλαβαν πρόσφατα τη διαβεβαίωση από τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Λάρισας, ότι τα πορίσματα για τις ζημιές που υπέστησαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί της περιοχής από τον παγετό του περασμένου Μαρτίου θα κοινοποιηθούν ως τον Ιανουάριο του 2016. Όσον αφορά στις πληρωμές, αυτές αναμένεται να γίνουν ως το τέλος Μαρτίου 2016. Ακολούθως ο Σύλλογος επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Λάρισας και γνωστοποίησε στους γεωπόνους της υπηρεσίας το πρόβλημα που υπάρχει με την ασθένεια κλαδίσκων στην ποικιλία «Φυρανιές». Οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν πώς να την αντιμετωπίσουν και αγωνιούν μήπως αυτή η ασθένεια εξελιχθεί σε επιδημία για τα δέντρα τους. Διότι δεύτερη ζημιά μέσα σε ένα χρόνο δεν αντέχεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass