Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 25 Δεκ 2015 8:16
Και φέτος οι συνεταιριστές της Λάρισας τήρησαν το έθιμο και είπαν τα... κάλαντα σε κεντρικό ουζερί της πόλης. Οι κινητοποιήσεις του Γενάρη κυριάρχησαν στο μενού, με τους παλιότερους να δίνουν συμβουλές στους νέους, αλλά στο τέλος να πληρώνουν και τον λογαριασμό... Και φέτος οι συνεταιριστές της Λάρισας τήρησαν το έθιμο και είπαν τα... κάλαντα σε κεντρικό ουζερί της πόλης. Οι κινητοποιήσεις του Γενάρη κυριάρχησαν στο μενού, με τους παλιότερους να δίνουν συμβουλές στους νέους, αλλά στο τέλος να πληρώνουν και τον λογαριασμό...

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Περισσότερο σε Πασχ... ούγεννα, παρά σε Χριστούγεννα παραπέμπει το σκηνικό του καιρού τούτες τις Άγιες μέρες, προς τέρψιν των οικονομικά αδυνάμων αλλά και προς θλίψιν των παραγωγών, οι οποίοι προσμένουν βροχοπτώσεις για να ποτισθούν τα πρόσφατα σπαρθέντα σιτηρά. Μέχρι και την Πρωτοχρονιά, οπότε μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόγνωση δεν προβλέπονται ιδιαίτερα φαινόμενα, παρά μόνο ηλιοφάνεια με πολύ κρύο τις πρωινές και βραδινές ώρες. Έτσι για σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα παραμείνει καλός, το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες, ενώ η θερμοκρασία σε μικρή πτώση (9-11 βαθμούς Κελσίου) τις περισσότερες ώρες της μέρας. Από Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει καλός για όλη την εβδομάδα και μόνο την Τετάρτη θα υπάρξουν αυξημένες νεφώσεις.

Βροχές

Ανησυχούν οι παραγωγοί σιτηρών από την τελευταία ανομβρία, καθώς η παραγωγή τους χρειάζεται πότισμα και φυσικά δεν είναι καιρός για ενεργοποίηση των συστημάτων άρδευσης, παρά μόνο για... άνωθεν βοήθεια. Όσον αφορά στο υδάτινο ισοζύγιο του θεσσαλικού κάμπου, αυτό δεν κινδυνεύει να περάσει σε αρνητικό πρόσημο, καθώς τον Οκτώβριο έβρεξε τόσο (280 κυβικά), όσο χρειάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου. Ε! μέχρι τότε δεν μπορεί... θα βρέξει.

Μπλόκα

Μέρες γιορτινές και ξεκούρασης αυτές που διανύουμε για όλους, με τους συνεταιριστές να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από τις εξορμήσεις στα χωριά του κάμπου, προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες για τις κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τα Φώτα. Τόσο η Επιτροπή Αγώνα αγροτών νομού Λάρισας (Νέοι Αγρότες), όσο και η Επιτροπή Μπλόκων του Βαγγ. Μπούτα προγραμματίζουν έξοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς το διάστημα από 7-10 Ιανουαρίου. Πιθανότατα στον κόμβο Πλατυκάμπου οι πρώτοι, στην κόμβο Νίκαιας οι δεύτεροι. Εκτός και αν τα Φώτα φωτίσουν τους... τοπικούς ηγεμόνες και αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Όπως επισημαίνουν στη στήλη οι συνεταιριστές «φέτος δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προσπάθεια παρότρυνσης των αγροτών να ξεσηκωθούν. Φρόντισε η κυβέρνηση γι’ αυτό με το μπάχαλο που δημιούργησε στις πληρωμές. Πέρα από τη γνωστή αναστάτωση με τη μειωμένη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, λάδι στη φωτιά έριξαν οι ποινές και οι αποκλεισμοί των παραγωγών από το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης για το 2013, η απώλεια δικαιωμάτων, κλπ. Έτσι ενώ ο αγώνας ξεκίνησε με τα κλασικά αιτήματα του κόστους παραγωγής, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, τώρα πλέον οι προτεραιότητες του αγώνα έχουν διαφοροποιηθεί, διότι αν δεν δικαιωθούν οι αγρότες, οι αδικίες θα συνεχισθούν και τα επόμενα έτη. Αναμένεται η νιτρορύπανση του 2014, τα δικαιώματα που θα χρεωθούν το 2016 στους αγρότες και τα οποία θα τους ακολουθούν μέχρι το 2019, κλπ.

Γάλα στον Γιούνκερ

Αντιθέτως οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι δεν περιμένουν να περάσουν οι γιορτές για να ξεσηκωθούν, καθώς νέες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου οι γαλακτοπαραγωγοί της Ευρώπης, πιέζοντας τις εθνικές κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες να λάβουν νέα μέτρα, καθώς απειλείται η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους. Την ίδια ώρα, αναμένεται να αργήσει μέσα στο νέο έτος η ανάκαμψη των τιμών στο γάλα, όπως υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα Rabobank με νέα έκθεσή της. Στο νέο γύρο των κινητοποιήσεων ηγείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (ΕΜΒ) και μετά τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, για τον οποίο ζητούσαν να παραιτηθεί τώρα στρέφουν το μένος τους στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Μάλιστα, έστειλαν φρέσκο γάλα στο γραφείο του Γιούνκερ. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΕΜΒ, διαμαρτύρονται ενάντια «στην καταστρεπτική πολιτική της Κομισιόν για το γάλα».

Μέχρι 18 Ιανουαρίου οι ενστάσεις

Δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης (ένσταση) γεωργοί, οι οποίοι υπέβαλαν το 2015 αίτημα μεταβολών, για το οποίο εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου ή/και για τους οποίους εκκρεμεί ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού από το Υπουργείο Οικονομικών, καθότι θα ενημερωθούν με κάθε πρόσφορο μέσο για τη χορήγηση ή μη καθώς και για τον αριθμό και τη μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων αναθεώρησης (ενστάσεων) για το έτος ενίσχυσης 2015 θέτει η εγκύκλιος την 18η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο υπάρχουν τέσσερα κριτήρια στα οποία πρέπει να εντάσσονται οι αγρότες ώστε να έχουν το δικαίωμα υποβολής ένστασης. Συγκεκριμένα απαιτείται διαπίστωση ανακριβειών στα ατομικά προσωπικά στοιχεία ή ενημέρωση αλλαγών, δικαίωση ένστασης ή οριστικής δικαστικής απόφασης μετά την 15η Μαΐου 2014, το αποτέλεσμα, της οποίας επηρεάζει τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2014 και δεν έχει ληφθεί υπόψη, χαρακτηρισμός του γεωργού ως μη ενεργός και διαπίστωση ασυμφωνίας στον καθορισμό και την κατανομή των εκτάσεων ανά περιφέρεια.

Οι γεωπόνοι βραβεύουν

μαθητές-φοιτητές

Η καθιερωμένη βράβευση των παιδιών των μελών του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος αλλά και των παιδιών, που εισήχθησαν σε ΑΕΙ- ΤΕΙ, θα πραγματοποιηθεί φέτος τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε. (Καψούρη 4), όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του συλλόγου.

Πληρωμές Βιολογικής Γεωργίας

Εκδόθηκαν οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής της Δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» του Μέτρου 2.1.4 του έτους 2013 (Διετής Παράταση και Νέα Πενταετία) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Για τη Διετή Παράταση υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 92.934,45 € για 50 από τους 62 δικαιούχους, ενώ 12 δικαιούχοι φέρουν μηδενικό ποσό ενίσχυσης. Για τη Νέα Πενταετία υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 1.580.685,33 € για 457 από τους 508 δικαιούχους, ενώ 51 δικαιούχοι φέρουν μηδενικό ποσό ενίσχυσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2015 στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Καλλισθένους 27 & Θεοφράστου, στο γραφείο πρωτοκόλλου της υπηρεσίας, στο ισόγειο.

Αναστάτωση τευτλοπαραγωγών

Μετά τους ντοματοπαραγωγούς που εξαγριώθηκαν από τις χαμηλές τιμές που πρόσφερε η εταιρία «Νομικός», σειρά πήραν στα... χαρακώματα και οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι μέχρι την Πρωτοχρονιά θα πληρωθούν μόνο το 20% της σοδειάς που παρέδωσαν φέτος στην ΕΒΖ. Η εκκαθάριση θα γίνει όταν καταφέρει η Βιομηχανία να πουλήσει τη ζάχαρη που προμηθεύθηκε, καθώς τα οικονομικά της δεν είναι ανθηρά, ενώ δεν πήρε και το πολυπόθητο δάνειο που πρόσμενε από την Τράπεζα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των τευτλοπαραγωγών στον νομό Λάρισας Θόδωρο Δαλακούρα «οι απαντήσεις που λάβαμε στη Θεσ\νίκη από τον πρόεδρο της ΕΒΖ κ. Κοκκινίδη δεν ήταν ευχάριστες. Για μία ακόμη χρονιά οι δεσμεύσεις της βιομηχανίας για εξόφλησή μας μέχρι τέλος του χρόνου δεν τηρήθηκαν. Εμείς αποφασίσαμε πως αν δεν πληρωθούμε ούτε το 20% μέχρι την Πρωτοχρονιά, αμέσως μετά τις γιορτές να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι οι τευτλοπαραγωγοί είχαν προχωρήσει -τέτοιο καιρό- σε καταλήψεις των γραφείων της βιομηχανίας στη Θεσ\νίκη, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των χρημάτων από την πώληση της σοδειάς τους στην ΕΒΖ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass