ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΤΑΝ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΝΙΚΑΙΑ-ΛΑΜΙΑ

«Να έρθει ο πρωθυπουργός στα μπλόκα, όχι να στείλει τα ΜΑΤ»

* «Όσο υπάρχει Μνημόνιο και Τρόικα προοπτική για τους αγρότες δεν υπάρχει», τόνιζε ο κ. Αλ. Τσίπρας και κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση γιατί έδινε «αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές κι όχι τους αγρότες»

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2016 0:15

 

Του Γιώργου Μακρή

«Κοίτα να μην μας ξεχάσεις κι εσύ σαν τον Σαμαρά».

Με τη φράση αυτή, όπως την κατέγραψε ο δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Κακάρας στο ρεπορτάζ του για την «Ε», ξεπροβόδισε Λαρισαίος αγρότης τον κ. Αλέξη Τσίπρα από το μπλόκο της Νίκαιας το βροχερό απομεσήμερο της 14ης Φεβρουαρίου 2013.

Την ημέρα εκείνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί τα μπλόκα των αγροτών κατά μήκος της εθνικής οδού κι είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

«Είναι αδιανόητο αυτή η κυβέρνηση να μην θέλει να έρθει σε διάλογο με τους ανθρώπους της παραγωγής σε αυτόν τον τόπο. Έπρεπε αυτός (σ.σ. ο πρωθυπουργός) να έρθει εδώ και όχι να στέλνει τα ΜΑΤ. Να έρθει εδώ να συζητήσει μαζί σας, τις δυσκολίες τις αντιξοότητες, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν», είπε ο κ. Αλ. Τσίπρας στους αγρότες στο μπλόκο της Λαμίας για να συνεχίσει στη Λάρισα:

«Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο ο πρωθυπουργός της χώρας να μην δέχεται να δει τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, τους αγρότες. Κι όχι μόνο να μην έρχεται να τους δει, αλλά να φέρνει και τα ΜΑΤ. Σε λίγο τα ΜΑΤ θα μπουν στα σπίτια σας», επισήμανε ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να διαχειρισθεί ως πρωθυπουργός τα πρώτα μπλόκα αγροτών της θητείας του και προφανώς μένει να φανεί αν θα κάνει πράξη ό,τι έλεγε το 2013.

Μέχρις στιγμής, πάντως, ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν έχει συναντηθεί με τους αγρότες ούτε καν στο Μέγαρο Μαξίμου παρ’ ότι του το έχουν ζητήσει μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ο αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Τόσκας έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα επιτραπεί να γίνει αποκλεισμός των εθνικών οδών. Άλλωστε, για το πώς θα κινηθεί η αστυνομία στις εθνικές οδούς, αποτελεί σαφής ένδειξη η δυναμική στάση της κατά το αγροτικό συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Πριν δυο χρόνια, όμως, ο κ. Αλ. Τσίπρας χαρακτήριζε «δίκαια» τα αιτήματα των αγροτών και επισήμανε μιλώντας στο μπλόκο της Νίκαιας:

«Όλα τα αιτήματά σας, τα οποία είναι δίκαια, έχουν σχέση με ένα πράγμα. Με το μνημόνιο. Ας μην γελιόμαστε. Γιατί οι δανειστές μας θέλουν αυτή η χώρα να μην μπορεί να παράγει. Για να είμαστε μια αποικία χρέους, να είμαστε δέσμιοι των δανειστών και των δανείων». Στη Λαμία ήταν ακόμη πιο σαφής: «Όλα σας τα αιτήματα συνδέονται με το Μνημόνιο. Πάρτε τα ένα ένα. Όσο υπάρχει Μνημόνιο και Τρόικα προοπτική για τους αγρότες δεν υπάρχει», τόνισε και πρόσθεσε:

«Άρα, λοιπόν, ο αγώνας ο δικός σας, που είναι σήμερα αγώνας επιβίωσης, έχει να κάνει με την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Με την ανατροπή της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού.

Δεν ήρθα εδώ να σας πω λόγια παχιά και μεγάλα. Ήρθα να σας πω ένα συγκεκριμένο μόνο και να κουβεντιάσω και μαζί σας. Χωρίς φτηνό ρεύμα, χωρίς φτηνό πετρέλαιο, χωρίς ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή. Αυτά τα τρία μόνο θέλω να πω.

Πρέπει να δούμε ένα πράγμα. Με μεγάλα λόγια και παχιά όλα αυτά τα χρόνια έταζαν τα κόμματα εξουσίας και το γεγονός ότι κάποιοι πίστευαν αυτά τα λόγια είναι μια από τις αιτίες που οδηγηθήκαμε ως εδώ. Γιατί όταν κάποτε λέγαμε να ξεκόψουμε τις επιδοτήσεις από την παραγωγή και βρισκόμασταν μια μικρή μειονότητα που έλεγε είναι λάθος αυτό, τώρα δικαιωνόμαστε.

Αν πρέπει να πάρουμε κάτι υπόψη μας απʼ όλα όσα έχουν συμβεί για να διεκδικήσετε τα δίκαια αιτήματά σας, είναι ότι πρέπει κι εσείς να ξεμπερδέψετε με όλα αυτά που σας κρατάνε πίσω. Τώρα είναι η ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να υπάρξει ένα κίνημα διεκδικητικό, μαχητικό, δημοκρατικό, αυτοοργανωμένο σε όλη την Ελλάδα.

Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς κυβέρνηση. Πως θα έρθετε να διαπραγματευτείτε τα δίκαια αιτήματά σας; Αυτό είναι διαχρονικό και αναγκαίο. Είναι αναγκαίο και πρέπει εσείς να προχωρήσετε σʼ αυτό.

Δεύτερο. Λένε κάποιοι ότι δεν έχουμε δαπάνες να δώσουμε για τους αγρότες. Εγώ θέλω να σας πω πέντε σημαντικά ζητήματα που δεν χρειάζονται δαπάνες. Όταν ένα προϊόν έχει 0,20 στο χωράφι και έρχεται 2 ευρώ στο ράφι, είναι ζήτημα δαπανών; Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να συγκρουστεί κάποιος με τα καρτέλ, τους μεσάζοντες. Όταν οι μεσάζοντες εκμεταλλεύονται τον μόχθο του αγρότη και του παραγωγού, αυτό πρέπει να τελειώσει. Κι αυτό δεν χρειάζεται δαπάνες. Χρειάζεται πολιτική βούληση. Και χρειάζεται και από τη δική σας την πλευρά να προσανατολίσετε τη δράση σας έτσι ώστε να γίνετε οι ίδιοι μεσάζοντες, δηλαδή οι ίδιοι να διακινείτε τα προϊόντα σας.

Όταν έχουμε δώσει 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες και έρχονται τώρα και λένε ότι οι αγρότες χρωστάνε και τους παίρνουν και τα σπίτια τους, σας παίρνουν και τα σπίτια, καμιά δαπάνη δεν χρειάζεται. Μια απλή απόφαση μέσα στη Βουλή, ώστε να διαγραφούν τα χρέη των αγροτών. Όταν παίρνουν χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά κρατάνε τα κόκκινα δάνεια και ζητάνε επιπλέον να σας πάρουν και τα σπίτια, αυτό δεν χρειάζεται έξοδα και δαπάνες, αυτό είναι δίκαιο. Και βεβαίως όταν στους εφοπλιστές δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο και στους αγρότες και σε εσάς εδώ έχει ενάμιση ευρώ το πετρέλαιο, δεν μπορείς να έχεις παραγωγή».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήργησε πλήρως την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μάλιστα γι’ αυτό είχε δεσμευθεί με προσωπική επιστολή του προς τους επικεφαλής των θεσμών ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα. Όσον αφορά για τα δάνεια, είναι ευρέως γνωστό τι ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν στη Βουλή…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass