ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πανελλαδική συνάντηση αγροτών στη Θεσσαλονίκη

* Πώς σχολιάζουν τις νέες ρυθμίσεις περί αγροτοδικείων κυβέρνηση-αγρότες.

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2016 0:13
Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για ευνοϊκή μεταχείριση των «μπλοκατζήδων», με τροπολογία η κυβέρνηση στέλνει αυστηρό μήνυμα σε όσους καταλάβουν εθνικές οδούς παρακωλύοντας την κυκλοφορία (φωτ. αρχείου) Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για ευνοϊκή μεταχείριση των «μπλοκατζήδων», με τροπολογία η κυβέρνηση στέλνει αυστηρό μήνυμα σε όσους καταλάβουν εθνικές οδούς παρακωλύοντας την κυκλοφορία (φωτ. αρχείου)

 

Του Γιώργου Ρούστα

Ραντεβού στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης δίνουν οι αγρότες όλης της χώρας την Τρίτη 12 ή την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσουν και να συναποφασίσουν την ημερομηνία έναρξης των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, με το διάστημα 15-17 του μήνα να είναι το επίμαχο που φωτογραφίζουν οι Λαρισαίοι συνεταιριστές.

Αρχικά το πρώτο ραντεβού είχε προσδιορισθεί για την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, αλλά οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ μετέθεσαν τη συνάντηση. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει αυτή την επόμενη Τρίτη 12 ή την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου (σ.σ.: υπάρχει ένα ζήτημα με τους εκπροσώπους των αγροτών από την Κρήτη), ώστε να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας των μπλόκων σε πανελλαδικό επίπεδο. Υπήρξαν κάποιες φωνές που ζητούσαν επίσπευση των αγροτικών κινητοποιήσεων για να συμπέσουν αυτές με τις αντίστοιχες της Επιτροπής Μπλόκων (της οποίας ηγείται ο Βαγγ. Μπούτας), αλλά τελικά επικράτησε η άποψη ότι δεν συντρέχουν λόγοι βιασύνης, καθώς ο καιρός (ακραία καιρικά φαινόμενα) δεν αποτελεί σύμμαχο τούτη την περίοδο για έξοδο των τρακτέρ στην εθνική οδό και από την άλλη η τακτική της κυβέρνησης να μην φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το φορολογικό, επιβάλλει ανάλογη καθυστέρηση και από την πλευρά των συνεταιριστών.

ΤΑ ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ

Στο μεταξύ στις τάξεις των Λαρισαίων συνεταιριστών επικρατεί προβληματισμός για την τροπολογία με την οποία αλλάζει η αρχική ευνοϊκή ρύθμιση για τα αγροτοδικεία, καθώς η κυβέρνηση φρόντισε να στείλει μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας ότι δεν επιθυμεί προβλήματα με την παρακώλυση συγκοινωνιών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην «Ε» ο Χρήστος Σιδερόπουλος «αρχικά το επίμαχο άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι «όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών» και συμπληρώνει ότι «αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών». Πλέον, με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα τροποποιείται ως εξής: «1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος. 2. Αν η πράξη της παρ. 1 είχε σημαντική διάρκεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία έτη. Ακόμη το δικαστήριο, όσον αφορά τα πλημμελήματα του άρθρου 292 ή την πράξη του άρθρου 431, δύναται να απαλλάξει το δράστη από την ποινή, εφόσον η παρεμπόδιση είχε ασήμαντη διάρκεια ή ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος». Και ο πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών καταλήγει: «Είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων να μετέρχονται διάφορες μεθόδους, προσπαθώντας να ανακόψουν κάθε διαμαρτυρία του αγροτικού κόσμου. Οι αγρότες δεν αναμένεται να πτοηθούν από την απειλή μεγαλύτερων ποινών φυλάκισης, καθώς αυτός που έχει χάσει τα πάντα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Πριν τον πρόσφατο νόμο 4356/2015 φαινόμενα παρακώλυσης των συγκοινωνιών με διαδηλώσεις ή άλλους τρόπους ήδη αντιμετωπίζονταν ποινικά σαφώς με βαρύτερο τρόπο. Είτε γινόταν προσφυγή στο άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα, που απειλεί με πολύ βαρύτερες ποινές, είτε στο άρθρο 292 που πριν την πρόσφατη αλλαγή του επίσης απειλούσε με αυστηρότερες ποινές. Ας σημειωθεί όντως ότι, στηριζόμενη στον ενδεικτικό χαρακτήρα της σχετικής απαρίθμησης, ήδη η νομολογία (βλ. και απόφαση 595/2015 Αρείου Πάγου) σταθερά υπήγαγε στο άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα και τις παρακωλύσεις συγκοινωνίας με διαδηλώσεις στους αυτοκινητοδρόμους. Με τον πρόσφατο νόμο όμως οι ποινές έγιναν πολύ ηπιότερες. Η νέα ρύθμιση μάλιστα εισφέρει δύο ακόμα αλλαγές: Αποποινικοποιεί πλήρως την τέλεση της πράξης από αμέλεια και προσφέρει στο δικαστήριο τη δυνατότητα απαλλαγής ακόμη και σε περίπτωση πρόθεσης, αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ

Στο μεταξύ και με αφορμή το κάλεσμα στο Βελλίδειο Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών όλης της χώρας για την απόφαση κοινής ημερομηνίας για την έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, αλλά και την εξέλιξη της παράτασης προς ψήφιση του φορολογικού, η επιτροπή αγώνα αγροτών κτηνοτρόφων και νέων αγροτών του νομού Λάρισας συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση και καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς του νομού, τους εκπροσώπους των νέων αγροτών, τις ομοσπονδίες κτηνοτρόφων, χοιροτρόφων, αγελαδοτρόφων και ελευθέρας βοσκής, το ΓΕΩΤΕΕ, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και τα ΤΟΕΒ του νομού σε ανοικτή σύσκεψη το Σάββατο 9 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στο δημαρχείου Πλατυκάμπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass