ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΚΑΘΟΔΟ» ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Θετική η αποτίμηση αλλά…

* Αναγνώρισε τα αιτήματα ο υπουργός κ. Μ. Μπόλαρης

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2016 0:54

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε)

Του Κώστα Τσόλα

Θετικά εκτιμούν το αποτέλεσμα της προχθεσινής επίσκεψής τους στην Αθήνα οι κτηνοτρόφοι, αλλά και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μια συνάντηση στην οποία τη θετική τους επίσης παρουσία έδωσαν οι βουλευτές του νομού κ. Άννα Βαγενά και κ. Νίκος Παπαδόπουλος. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης τόνισε ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των κτηνοτρόφων του Δήμου Τυρνάβου να τους συνοδέψει στις συναντήσεις τους κάτι που έπραξε ευχάριστα. Ο κ. Σαρχώσης διαπίστωσε ότι τα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι δίκαια, όπως παράλληλα διαπίστωσε ότι αυτά τα αιτήματα τα είδαν με θετική ματιά τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι υπηρεσίες του υπουργείου όσο και ο αρμόδιος αν. υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρη.

Πέρα από τις εξισωτικές ο δήμαρχος Τυρνάβου θεώρησε θετική τη δέσμευση του κ. Μπόλαρη σε ζητήματα που αφορούν στην ίδρυση και αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων, με την αλλαγή του σχετικού νόμου, ενώ παράλληλα θα βοηθηθούν οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, στα βιολογικά και οι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές.

Στη συνάντηση, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν στον αν. υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη μη πληρωμή εξισωτικών επιδοτήσεων. Η μη καταβολή οφείλεται σε εκπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς καμιά ευθύνη των παραγωγών. Επίσης αναφέρθηκαν στις απώλειές τους σε ζωικό κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων εκ μέρους της αντιπροσωπείας των κτηνοτρόφων ο κ. Ζήσης Παρλίτσης τόνισε αρχικά το θετικό κλίμα που υπήρξε σ΄ αυτές, τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τον πρόεδρο κ. Μωυσίδη, τους αντιπροέδρους και τα μέλη, όσο και με τον αν. υπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη. Τέθηκαν όλα τα αιτήματα, όπως οι εξισωτικές 2013 -14 όπου υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα με τους βοσκοτόπους, αλλά και για το πρώην άρθρο 68.

Και ο κ. Παρλίτσης συνέχισε στην «Ε»: «Βρήκαμε θετικό κλίμα και πήραμε υποσχέσεις. Κατανοήσαμε ότι χρειάζεται πίστωση χρόνου για τις υπηρεσίες , όμως λίγων ημερών. Ξεκαθαρίσαμε όμως ότι αν οι δεσμεύσεις δεν υλοποιηθούν τότε ο κτηνοτροφικός κόσμος, όχι μόνο του νομού Λάρισας, αλλά και όλης της χώρας θα αντιδράσει δυναμικά και θα μας βρουν απέναντι».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Μπόλαρης αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των κτηνοτρόφων. Σημείωσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την υποχρέωση να θεραπεύσει άμεσα το πρόβλημα, άσχετα από το γεγονός ότι δεν ευθύνεται για τη δημιουργία του. Οι ανάγκες των κτηνοτρόφων είναι άμεσες και επείγουσες, αφού αφορούν στη σίτιση δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων. Για τον λόγο αυτό υπήρξε και άμεση συνεργασία με τον Οργανισμό για την επίλυση του προβλήματος.

Στη συνέχεια ο αν. υπουργός αναφέρθηκε στην πρόκληση του πρωτογενή τομέα παραγωγής και ιδιαίτερα στον κτηνοτροφικό, που είναι αναπόσπαστο τμήμα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Απευθυνόμενος στους νέους παραγωγούς του Τυρνάβου τόνισε ότι σήμερα βρίσκεστε «στον κατάλληλο χώρο, στον κατάλληλο χρόνο, στο κατάλληλο επάγγελμα» με την πρόκληση για την επιλογή του κατάλληλου προσανατολισμού.

Η αναγκαιότητα ανάδειξης της ποιότητας του εξαιρετικού προϊόντος, η αναγκαιότητα πιστοποίησης της ποιότητας του κρέατος, του γάλακτος, των τυροκομικών, η πρόκληση ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων, των αυτόχθονων φυλών και της μοναδικότητας των προϊόντων από αυτές, οι πολιτικές ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών με εξωστρέφεια, η αναζήτηση και καθιέρωση των προϊόντων μας στα καλύτερα ράφια διεθνώς, η ενσωμάτωση καινοτομιών στην παραγωγή, τη μεταποίηση και τη συσκευασία, η αξιοποίηση των εργαλείων του Π.Α.Α. για την επίτευξη στόχων που θέτουμε κι όχι απλώς και μόνον για την απορροφητικότητα, ήταν το αντικείμενο της παρέμβασης.

Στις συναντήσεις παρευρέθηκαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Τυρνάβου κ. Γιώργος Κουτσοδήμος και ο τεχνικός σύμβουλος του κτηνοτροφικού συλλόγου Αμπελώνα γεωπόνος κ. Αθανάσιος Φωλίνας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass