Φλόγα… Ολυμπιάδας στη Λάρισα

Δημοσίευση: 26 Απρ 2016 13:15 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Απρ 2016 17:13

Ένα από τα σύμβολα του ολυμπιακού κινήματος υποδέχθηκε χθες η Λάρισα στην κεντρική της πλατεία και αυτό ήταν η ολυμπιακή φλόγα που ξεκίνησε το δρόμο από τη Αρχαία Ολυμπία προς το Ρίο της Βραζιλίας. Αυτό το πέρασμα ήταν αρκετό για να τονώσει το ολυμπιακό πνεύμα της πόλης και παράλληλα να μεταλαμπαδεύσει το ολυμπιακό πνεύμα στις νέες γενιές που στην πλειοψηφία τους ακολούθησαν την Ολυμπιακή Φλόγα από τη στιγμή που την παρέλαβε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος που ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η φλόγα στη συνέχεια πήγε στα χέρια του Παναγιώτη Ντικούδη(παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική κωφών) και τέλος τη παρέλαβε η πρώτη Λαρισαία αθλήτρια που μετείχε σε Ολυμπιάδα η Ασημίνα Βανακάρα και άναψε το βωμό.

Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού μίλησαν στους παραβρισκόμενους ο Δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης που μεταξύ άλλων τόνισε: «Υποδεχόμαστε σήμερα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας , την Ολυμπιακή Φλόγα στο ταξίδι της προς την Βραζιλία, όπου θα μεταλαμπαδεύσει το Ολυμπιακό Φως,   στο Ρίο για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Η Ολυμπιακή φλόγα, συνεπής και φέτος στο ραντεβού της με τη Λάρισα και τους Λαρισαίους, ήρθε για να μεταφέρει και να μεταδώσει τα πανανθρώπινα και οικουμενικά ιδανικά της αρμονικής συνύπαρξης και της συναδέλφωσης των λαών, της Ειρήνης, τους ευ αγωνίζεσθαι, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της ευγενούς άμιλλας, της αλληλοκατανόησης, της ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό. Πολλά απ΄ αυτά,

Όμως θα θέλαμε οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως διεθνής αθλητικός θεσμός, να προωθούσαν τα ιδανικά και τις αξίες του αθλητισμού, του πολιτισμού, της ειρήνης μακριά και έξω από τις λογικές της πλήρους εμπορευματοποίησης, λογικές που οδηγούν σε πρακτικές που είναι σε εντελώς αντίθεση κατεύθυνση από το ευ αγωνίζεσθαι.

Βασικός και κεντρικός πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να είναι ο άνθρωπος, ο αθλητής, και όχι τα εργαστήρια παραγωγής των αποδοτικότερων αναβολικών.

Στην Αρχαία Ελλάδα, την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, η εφαρμογή της εκεχειρίας, σηματοδοτούσε την παύση των εχθροπραξιών. Ηταν μια πράξη έντονου συμβολισμού αλλά και ουσίας.

Απαιτείται λοιπόν ο σημερινός κόσμος, η παγκόσμια κοινότητα, ίσως σήμερα πιο έντονα από ποτέ, να ξαναπιάσει το νήμα εκείνων των νοημάτων, εκείνων των αξιών.

Σήμερα που κοινωνίες δοκιμάζονται από   ρατσισμό, από ακρότητες, φανατισμούς, σήμερα που κράτη επιβάλλουν λογικές κλειστών συνόρων για ανθρώπους που προσπαθούν να γλυτώσουν από πολέμους και δυστυχίες, είναι επιτακτική ανάγκη και καθήκον, όλοι μας, να θυμίζουμε πως τα ιδανικά που γεννήθηκαν εδώ, τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της κοινής προσπάθειας, της ισότητας, είναι όχι μόνο επίκαιρα αλλά απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένα προκειμένου να βάλουμε ένα λιθαράκι στη κατεύθυνση της διαφύλαξης εκείνων των αρχών και αξιών που μπορούν να κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη.

Ευχή και ελπίδα όλων μας, το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας σε όλη την υφήλιο να να φωτίσει δρόμους συναδέλφωσης, φιλίας και ειρήνης μεταξύ των λαών.

Ευχή και ελπίδα είναι η φλόγα να κάψει και να εξαφανίσει τα πάθη τα πολέμου, που γεννούν δυστυχία και απόγνωση που κυριεύουν την ευρύτερη περιοχή μας δημιουργώντας τη μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, που γνώρισε η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.»

Επόμενος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της οργανωτιής επιτροπής λαμπαδηδρομίας Γιάννης Καρράς που με έμφαση είπε ότι η φετινή λαμπαδηδρομία δεν κόστισε ούτε ένα ευρω στον έλληνα φορολογούμενο καθώς όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Τέλος μίλησε ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Επιτροπής «Ρίο 2016» που ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και μίλησε για αδελφά έθνη για Ελλάδα και Βραζιλία.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Γ. Κατσαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Παιδής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Τάχος, ο αρχηγός της 1η Στρατιάς Ηλίας Λεοντάρης, ο αρχηγός ΑΤΑ Χρ. Χριστοδούλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γ.Αγάκος, ο ΓΕΑΠΑΔ ΕΛΑΣ Δημ. Κοτσάφτης, ο διοικητής της 110 Π.Μ. Δ. Τσιρογιαννίδης , ο διοικητής Π.Υ. Θεσσαλίας Σερ. Αθανασίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Αδαμ, ο διοικητής ΠΥΛ Ιωάννης Ράπτης , ο διευθυντής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία» Γ. Μιχαλόπουλος και άλλοι.

Σήμερα τη φλόγα που διανυκτέρευσε στη Λάρισα παρέλαβαν ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, η Ελένη Μάρκου και ο Παντελής Κουτζανούλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass