Στο δικαστήριο ο Μέσι για το θέμα της φοροδιαφυγής

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2016 13:40

Ο Λιονέλ Μέσι πέρασε σήμερα το πρωί την πόρτα του δικαστικού μεγάρου της Βαρκελόνης, για ν' απολογηθεί για την κατηγορία της φοροδιαφυγής, για την οποία είχε έρθει αρχικά σε συμβιβασμό με την ισπανική δικαιοσύνη, το περασμένο φθινόπωρο. Η δίκη έχει ξεκινήσει από προχθές, αλλά ο 28χρονος Αργεντινός σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα δεν ήταν παρών, καθώς βρισκόταν στην Αργεντινή, στην πρώτη συγκέντρωση της εθνικής, ενόψει της συμμετοχής της στο Κόπα Αμέρικα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μέσι ίδρυσε με τον πατέρα του ένα νέο δίκτυο φοροδιαφυγής, στις 13 Ιουνίου του 2013, μία ημέρα, αφότου η δίωξη οικονομικού εγκλήματος τού απήγγειλε κατηγορία για φοροδιαφυγή ύψους 4.16 εκατ. ευρώ. «Ο Μέσι απέκτησε την παναμέζικη εταιρία Mega Star Enterprises μέσω νόμου της Ουρουγουάης, μόνο μερικές ώρες μετά τις κατηγορίες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος για φοροδιαφυγή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το σκεπτικό της δίωξης.

Το συγκεντρωμένο πλήθος, έξω από το δικαστήριο, αποδοκίμασε τον Μέσι, φωνάζοντας του «να πας να παίξεις στον Παναμά», λόγω της εμπλοκής του ονόματος του στο σκάνδαλο με τα «αρχεία του Παναμά», στα οποία εμπλέκονται 72 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών. Τα «αρχεία του Παναμά», συνολικού αριθμού 11 εκατ. εγγράφων, δημοσίευσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Ο Μέσι έφτασε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας συνοδευόμενος από τον πατέρα του, Χόρχε, και τον αδερφό του, Ροδρίγο. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ θα πρέπει αν αποδείξει στη δίκη ότι δεν ήξερε για την απόκρυψη εισοδημάτων που έκανε συστηματικά η εταιρεία, που έχει ιδρύσει με τον πατέρα του και φέρει το όνομά του.

Ο δικαστής απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος ζητούσε την απαλλαγή του, με το αιτιολογικό ότι υπεύθυνος για τη φοροδιαφυγή είναι ο πατέρας του και όχι ο ίδιος ο παίκτης, ο οποίος επιμένει ότι είχε άγνοια και απλά υπέγραφε τα έγγραφα που του έδιναν...

«Σε αυτό το είδος του εγκλήματος δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει πλήρη γνώση όλων των οικονομικών στοιχείων, ούτε του ακριβούς ποσού. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει τον τρόπο για να διαπράξει την απάτη και να τον αποδεχθεί» είχε πει ο δικαστής που παρέπεμψε τον κορυφαίο άσο σε δίκη.

Ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός αποφάνθηκε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο Μέσι θα μπορούσε να γνωρίζει και να έχει συναινέσει στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας πλασματικής εταιρικής δομής με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή της τήρησης των φορολογικών υποχρεώσεων από έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της εικόνας του, όπως ανέφερε στην απόφασή του.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, αποκρύφτηκαν έσοδα χρησιμοποιώντας εταιρείες στην Ουρουγουάη, το Μπελίζ, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Να σημειωθεί πως ο Μέσι είχε παρουσιαστεί ξανά τον Οκτώβριο ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης, μαζί με τον πατέρα του, μετά από έρευνα για φοροδιαφυγή, ύψους άνω των 4.16 εκατ. ευρώ, από τη διαφημιστική διαχείριση της εικόνας του από το 2006 μέχρι το 2009.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, ο Μέσι είχε αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα 1.06 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2007, 1.58 εκατ. το 2008 και 1.53 εκατ. το 2009. Μετά τις κατηγορίες αυτές ο κορυφαίος άσος του πλανήτη κατέβαλλε μεγάλα ποσά συν τόκους στην ισπανική εφορία για να τακτοποιήσει το χρέος.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ισπανικών ΜΜΕ αυτό το ποσό ξεπέρασε τα πέντε εκατ. ευρώ. Τώρα η υπόθεση ανοίγει ξανά στη δικαστική αίθουσα και ο Μέσι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά τις αποκαλύψεις για τα «αρχεία του Παναμά»...

Πάντως οι αστέρες της Μπαρτσελόνα πέρα από τις επιδόσεις τους μέσα στα γήπεδα, πρέπει να σημειωθεί πως διακρίνονται ιδιαίτερα και στο «σπορ» των πλουσίων, αυτό της φοροδιαφυγής!Εκτός του Μέσι και οι Χαβιέρ Μασεράνο, Νεϊμάρ είχαν μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη για απόκρυψη εισοδημάτων, μέσω των (διαβόητων) εξωχώριων εταιριών.

Ο Μασεράνο είχε παρουσιαστεί στο ανώτατο δικαστήριο της Καταλονίας, καθώς ο Αργεντινός διεθνής μέσος της Μπαρτσελόνα ελέγχοταν για φόρους που δεν έχει πληρώσει ύψους 1,6 εκατομμυρίου ευρώ. Ο έλεγχος αυτός αφορούσε μόνο τα οικονομικά έτη του 2011 και του 2012.

Ο 31χρονος σταρ παραδέχτηκε την ενοχή του και δήλωσε έτοιμος να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά και τα πρόστιμα για να λήξει το θέμα και η εις βάρος του δίωξη. Να σημειώσουμε πως ο Μασεράνο, που εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα από τη Λίβερπουλ τον Αύγουστο του 2010, κατηγορείται πως απέκρυψε 587,822 ευρώ το 2011 και 968,907 το 2012.

Στην περίπτωση του Νεϊμάρ, η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη προχώρησε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 εκατ. δολαρίων, απαγορεύοντας παράλληλα στον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα τη χρήση των συγκεκριμένων. Επρόκειτο για την εξέλιξη που αφορούσε την υπόθεση φοροδιαφυγής του Νεϊμάρ και συνδέεται με την απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν είχαν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 47.5 εκατ. δολαρίων, χωρίς όμως την απαγόρευση χρήσης τους.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass